maandag 18 december 2017

Oud-onderdirecteur Visserij René Lieveld begrijpt aanpak visserijsector door minister Algoe niet

'Visserij is een continu proces dat niet abrupt kan worden stopgezet'

'Bepaalde belangrijke functies worden bekleed door personen die geen verstand hebben van het visserijgebeuren'

 
Voormalig onderdirecteur Visserij, René Lieveld, vreest dat de wijze waarop minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zaken wil aanpakken in de visserijsector niet de juiste is. De bewindsman heeft onlangs in De Nationale Assemblee een grootscheepse actie aangekondigd. Hij wil als eerste stap alle visvergunningen per 15 januari 2018 vervallen verklaren. 

Visserij is een continu proces dat volgens Lieveld niet abrupt kan worden stopgezet. Hij vreest dat het plan van de minister technisch niet haalbaar zal blijken. 'Technisch is men niet instaat om alle vergunningen uit te schrijven. Vorig jaar hebben vissers heel lang moeten wachten. Als de bewindsman alle vergunningen per 15 januari nietig verklaart zou vanaf die datum geen enkele vissersboot op zee moeten zijn, tenzij ze gelijk een andere vergunning in handen krijgen', aldus Lieveld maandag 18 december 2017 in de Ware Tijd.

De onduidelijkheid die de minister constateert komt volgens Lieveld enigszins doordat bepaalde belangrijke functies bekleed worden door personen die geen verstand hebben van het visserijgebeuren. Lieveld stelt. dat hij zich als onderdirecteur Visserij voortdurend heeft ingezet dat de juiste mensen op de juiste plaats werden benoemd. 'Je moet mensen plaatsen die onderricht zijn.'

Lieveld denkt dat het beste oplossingsmodel is communicatie met de doelgroep. 'Ik denk dat men met overleg betere resultaten kan behalen.'

Hij waarschuwt om geen eenzijdige beslissingen te nemen en wijst erop, dat er een raad is waar de minister terecht kan voor advies. 'Het is onbehoorlijk bestuur als de vergunningen worden ingetrokken zonder dat de visser de zekerheid heeft dat hij zijn activiteit ongehinderd kan voortzetten.' Lieveld vindt het belangrijk dat die zekerheid er is, omdat de visserijsector één van de belangrijke inkomstenbronnen van het land is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten