maandag 18 december 2017

Conservatieve miljardair en voormalig president Sebastián Piñera wint presidentsverkiezingen in Chili

Linkse opponent Alejandro Guillier geeft overwinning toe en feliciteert Piñera

(Bron foto: EPA)
Latijns-Amerikaanse regeringen maken ruk naar rechts


Een conservatieve miljardair en voormalig president, Sebastián Piñera, heeft zondag 17 december 2017 de presidentsverkiezingen in Chili gewonnen. Zijn linkse tegenstander Alejandro Guillier heeft de overwinning toegegeven en feliciteerde de voormalige president met zijn overwinning. Met meer dan 95% geteld, had Piñera al meer dan 54% van de stemmen.

Het is een duidelijke beweging naar rechts voor het land, dat momenteel wordt geleid door de socialistische presidente Michelle Bachelet. Ze had Guillier gesteund.

Ongeveer 14 miljoen mensen konden deelnemen aan de stemming, waaronder Chilenen die voor het eerst in het buitenland woonden. De opkomst van de kiezer was echter laag.

Piñera won de eerste ronde van stemmen met een ruime marge, toen het aantal kandidaten verminderde van acht naar twee voor een laatste run-off. Hij heeft het land al bestuurd van 2010 tot 2014, toen hij twee decennia van onafgebroken centrum-links beëindigde. Maar, de vorige president had slechts een kleine voorsprong in de meest recente opiniepeilingen vóór de verkiezingsstemming van zondag.



Tijdens zijn campagne beloofde hij de hervormingen van presidente Bachelet in te tomen, terwijl zijn tegenstander, Guillier, campagne voerde op basis van haar nalatenschap.

Terwijl de progressieve agenda van presidente Bachelet in het buitenland lovende woorden kreeg, daalde haar populariteit tijdens haar tweede ambtstermijn deels als gevolg van een corruptieschandaal in 2015 waarbij haar schoondochter betrokken was. Dit jaar overwon de presidente echter de conservatieve oppositie door de strenge anti-abortuswetten van Chili met succes te versoepelen.



Conservatieve critici zeggen, dat mevrouw Bachelet haar hervormingen te ver heeft doorgevoerd. Ze was niet in staat om haar herverkiezing te verkrijgen onder de Grondwet van het land.

Guillier vertegenwoordigt zes partijen in een linkse coalitie. Hij versloeg voormalig president Ricardo Lagos voor de nominatie door de Socialistische Partij in april 2017, en beloofde het brede hervormingsprogramma van mevrouw Bachelet voort te zetten.



Een decennium geleden werden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Cuba, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Uruguay en Venezuela allemaal bestuurd door linkse leiders. Maar, in de afgelopen jaren zijn conservatieven aan de macht gekomen in Argentinië, Brazilië en Paraguay, en de 'Bolivariaanse Revolutie'van Venezuela is zwaar onder druk komen te staan doordat anti-overheidsprotesten maandenlang de straten bezet hielden.

(Suriname Mirror/BBC/BioBioChile/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten