maandag 18 december 2017

Militair schiet in noorden Colombia inheemse boerenleider dood

(Bron foto: Twitter)
'Ze vermoorden ons één voor één, de regering verdraait de waarheid'

Alexander Jose Padilla Cruz had net PNIS ondertekend om van coca over te stappen op ander gewas


Alexander Jose Padilla Cruz, inheemse boerenleider van de organisatie Coccam en FARC-lid is op het platteland in Colombia vermoord door een militair in het noordoosten van het land.  Hij was cocabladeren aan het plukken op zijn kleine boerderij in Tierra Alta, gelegen in het departement Cordoba in het noorden van Colombia. Volgens Andres Chica Durango, directeur van de Cordoberxia Foundation, zei de soldaat tegen Cruz dat hij moest stoppen. 'Cruz deed het niet, en de soldaat schoot hem neer ... (Cruz) pleegde geen enkele misdaad', voegde hij eraan toe.


Cruz had net het regeringsakkoord ondertekend, het nationale integrale programma, integraal voor de vervanging van illegale gewassen, of PNIS (Programa Nacional Integral de Sustitución de Cultivos de Uso Ilícito) - zie hierna -, ontworpen voor kleine boeren die de afgelopen zes decennia in afgelegen plattelandsgebieden hebben geleefd, in de steek gelaten door de staat. Deze campesinos zijn afhankelijk van groeiende illegale teelt voor hun levensonderhoud.



Het programma, onderdeel van het grotere vredesakkoord van de regering met de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, FARC, probeert kleine boeren te helpen illegale gewassen te vervangen door legale gewassen.

Volgens Durango staat PNIS boeren toe om 'door te gaan met het cultiveren van (illegale gewassen), maar ze kunnen ze niet verwerken. Het leger zou niet eens in deze zone moeten zijn, omdat alle 53 boeren hier deel uitmaken van het PNIS-akkoord.'


Meer dan 115.000 gezinnen die 72.000 hectare coca verbouwen, maken deel uit van PNIS.

Gemeenschapsleden van Tierra Alta hielden de soldaat vast, die ervan beschuldigd werd Cruz te hebben vermoord en droegen hem aan de autoriteiten over.

Sinds januari van dit jaar heeft het leger 20 PNIS-leden vermoord. Nog maar twee dagen geleden marcheerden leiders van de sociale beweging in Bogota om te eisen dat autoriteiten iets zouden doen aan de militaire en paramilitaire moorden op PNIS-leden en activisten van landrechten op het platteland.

'Ze vermoorden ons één voor één, de regering verdraait de waarheid en zegt dat de moorden gaan om het afhandelen van scores, maar welke scores hebben ze om zich bij ons te vestigen?', zei een van de gemaskerde demonstranten.

Veeboeren die toegang willen tot campesino-landen werken hand in hand met strijdkrachten om ze uit hun territorium te roeien. Niettemin hebben 15 groepen van ongeveer 700 dissidenten in totaal geweigerd de voorwaarden van de deal te accepteren, volgens een rapport van vorige week van de stichting Vrede en Verzoening.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten