vrijdag 20 juli 2018

Verkiezingsbureau Rio de Janeiro vraagt federale troepenversterking voor parlementsverkiezingen in oktober

'Staatsveiligheidstroepen niet uitgerust om orde en gang van zaken verkiezingen te verzekeren'


Het Tribunal Regional Eleitoral do Rio de Janeiro, of TRE-RJ, besloot woensdag 18 juli 2018 om federale troepenversterking te vragen tijdens de algemene parlementsverkiezingen in oktober in Brazilië. De rechtbank bepaalde, dat dit noodzakelijk is om 'de gang van zaken rond en de legitimiteit van het verkiezingsproces te garanderen'.


Carlos Eduardo da Fonseca, president van de rechtbank, benadrukte dat de beslissing is genomen vanwege de 'zwaarte van het openbare veiligheidskader in de staat Rio de Janeiro, die berucht is, zo erg, dat de federale regering een (militaire) interventie in Rio's openbare veiligheid heeft afgekondigd'.

De rechter merkte verder op, dat de TRE een 'recente geschiedenis heeft van herhaalde verzoeken om federale troepen', wat het zeer bekende scenario van sociale instabiliteit versterkt.

Het hoofd van de militaire interventie in de staat Rio de Janeiro, generaal Braga Netto, zei dat de huidige 'staatsveiligheidstroepen niet zijn uitgerust om de orde en gang van zaken van de verkiezingen te verzekeren'.

Het verzoek om extra federale troepen werd gestuurd naar het opperste kiesgerechtshof, dat zal bepalen of meer troepen zullen worden uitgezonden. Indien goedgekeurd, is de TRE-RJ verantwoordelijk voor het plannen van de inzet en actie in samenwerking met de federale troepen die zich al in Rio in de grond bevinden.

Op 16 februari stuurde de Braziliaanse federale regering het leger om de volledige controle over de politie en alle andere openbare veiligheidstroepen in de staat Rio de Janeiro op zich te nemen. De actie was een reactie op de toename van geweld en drugsbendes die 'virtueel zijn overgenomen', aldus de Braziliaanse president Michel Temer. Ongeveer 3.200 soldaten patrouilleren nu op openbare straten in overwegend arme, arbeiderswijken.

De voormalige Braziliaanse presidente Dilma Rousseff omschreef de interventie als een middel om een ​​vijand te creëren, wat 'in het geval van Brazilië, arme zwarte mensen zijn die in perifere buurten wonen ... Het zijn geen blanke mensen die in Ipanema of in Leblon wonen.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten