vrijdag 20 juli 2018

Oud-minister Robert Peneux motor achter plan voor komst militaire academie

Plan wordt uitgewerkt in samenspraak met minister Benschop van Defensie


'Nu, 43 jaar na de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname, is het tijd dat een onafhankelijk en zelfstandig instituut als het Nationaal Leger een eigen academie krijgt.' Dit zegt oud-minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux, die is aangezocht om vorm te helpen geven aan een op te richten militaire academie met diverse deelopleidingen. 

Het idee wordt uitgewerkt in samenspraak met minister Ronni Benschop van Defensie. Dit heeft Peneux woensdag in het programma 'Bakana Tori' op staatsradio SRS gezegd, aldus vandaag, vrijdag 20 juli 2018, de Ware Tijd.

Nu wordt gewerkt aan de samenstelling van het curriculum. Hierna worden de inhoud van het vakkenpakket en de examenregels bepaald.

Er komt een tweejarige onderofficiersopleiding, op MBO-niveau, met als toelatingseis Mulo. Daarnaast zal een driejarige officiersopleiding worden verzorgd op HBO-niveau, met als toelatingseis een afgeronde HAVO- of VWO-opleiding. Tot de opleiding zullen zowel militairen als personen van buiten het leger worden toegelaten.

Peneux verwijst naar soortgelijke instituten in onder andere Brazilië en Venezuela. De bedoeling is de opleidingen die nu binnen het leger worden verzorgd te centraliseren. Het ministerie van Defensie moet toestemming geven om volgens een rangenindeling op te leiden, terwijl het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vakinhoudelijk goedkeuring moet verlenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten