vrijdag 20 juli 2018

Crisis in Venezuela droogt UNESCO Werelderfgoed botanische tuin van Caracas uit

(Bron foto: Reuters/Marco Bello)
Tuin was ooit een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad


Dode palmbomen en een uitgedroogde lagune ziet men vandaag de dag bij een bezoek aan de botanische tuin van Caracas. De tuin staat op UNESCO's Werelderfgoedlijst en was ooit een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad. De directeuren proberen de tuin te redden van de ondergang.

Terwijl buurten van Caracas wekenlang zonder water zitten vanwege wanbeheer door de overheid, staan de tuinen sinds maart droog en is een beroemde verzameling van duizenden plantensoorten verwelkt.

De tuinen waren ooit een idyllische plek in het chaotische centrum van Caracas, waar studenten van de nabijgelegen centrale universiteit van Venezuela elkaar ontmoetten om te studeren en kantoorpersoneel om zich te ontspannen.

Het culturele agentschap van de Verenigde Naties noemde het in 2000 een 'meesterwerk van moderne stadsplanning'. Terwijl het eens zo rijke land tot een economische chaos is verworden onder president Nicolas Maduro, kappen arbeiders de dode restanten weg van eens weelderige torenhoge palmen.


Meer dan een derde van zijn palmboomsoorten is de laatste jaren dood gegaan, aldus het personeel. 'Zelfs de cactussen hebben water nodig, hoewel mensen het niet geloven', zei Jan Tillett, die 15 jaar voor de tuinkwekerijen heeft gezorgd, langs de opgedroogde lagune. Afbrokkelende infrastructuur en gebrek aan investeringen hebben de watervoorziening van Venezuela jarenlang getroffen, maar afgenomen regens in de afgelopen maanden hebben de situatie verergerd.

In Caracas staat ​​de lokale bevolking uren in de rij om flessen te vullen en ziekenhuispatiënten moeten hun eigen water meenemen.

De tuinen hebben een minuscuul jaarlijks budget van 200 miljoen bolivars, slechts 66 dollar op de wisselkoers van de zwarte markt, zei het personeel, eraan toevoegend dat ze de regering om meer middelen hebben gevraagd.

Het grootste meer van de tuin, gebouwd in de vorm van Venezuela en bedekt met gigantische bloeiende waterlelies, is half leeg. Eén van de meest gewaardeerde soorten van het meer is uitgestorven: de 2 meter brede Santa Cruz-waterlelie, zo groot dat hij het gewicht van een kind kan dragen.

Hoewel de tuinen donaties van watertanks en vrijwillige hulp hebben ontvangen, zei Tillett dat het elke dag moeilijker wordt om het park te onderhouden.

Vorig jaar hebben plunderaars de tuinen van hun elektriciteitskabels, computers en irrigatiebuizen gestript, waardoor het onmogelijk was om de zeldzame waterplanten te onderhouden. Ze stalen zelfs de wanden en daken van wachthuizen. De tuinen omvatten ook het nationale herbarium van Venezuela. Dit bevat monsters van 450.000 plantensoorten in het hele land, die nu niet adequaat kunnen worden opgeslagen vanwege het gebrek aan elektriciteit, zei curator Naida Avendano. 'Er is geen geld, Maar, we zijn nog steeds niet gestopt met werken, zodat de tuin niet sterft.'

(Suriname Mirror/ReutersYouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten