vrijdag 20 juli 2018

13 Jaar cel voor wapenhandelaar in Florida die AK-47's naar Brazilië smokkelde in warmwaterboilers

'Ik heb ongeveer 3 miljoen dollar verdiend, maar ik heb niet alles behouden'


 
Een wapenhandelaar die miljoenen dollars verdiende met de verkoop van wapens aan criminelen in zijn geboorteland Brazilië, is donderdag 19 juli 2018 veroordeeld tot 13 jaar gevangenis voor het smokkelen van meer dan 1.000 vuurwapens - inclusief aanvalsgeweren verborgen in boilers die van Miami naar Rio de Janeiro werden verscheept. 

Frederik Barbieri, 47, die werd gearresteerd met een voorraad wapens in zijn huis in Florida, bekende in de federale rechtbank van Miami dat hij geweren naar Brazilië heeft geëxporteerd, waar wapens op de zwarte markt worden verkocht aan straatbendes en drugshandelaren in de favelas, of sloppenwijken, van stedelijke gebieden.

Barbieri verscheen op de radar van de FBI nadat een van zijn ladingen vorig jaar op de luchthaven van Rio de Janeiro werd geconfisqueerd.


Barbieri, die in Brazilië werd geboren en een genaturaliseerd staatsburger van de VS werd, kon rekenen op het maximum van 25 jaar voor twee aanklachten waarvoor hij in mei schuldig had gepleit: samenzwering om wapens naar het buitenland te smokkelen en schendingen van vuurwapenvergunningen.

De Amerikaanse districtsrechter Federico Moreno hield rekening met het feit, dat Barbieri de federale en Braziliaanse autoriteiten heeft bijgestaan in het massale onderzoek naar wapensmokkel. Barbieri's advocaat verklaarde, dat hij Braziliaanse onderzoekers hielp een hooggeplaatste politieagent in het Zuid-Amerikaanse land te benaderen die ongeveer 1 miljoen dollar van hem afperste.

'Ik heb ongeveer 3 miljoen dollar verdiend, maar ik heb niet alles behouden', vertelde Barbieri de rechter, eraan toevoegend dat hij enorme kosten had, waaronder het betalen van de Braziliaanse politieman.

Barbieri, hoewel alleen beschuldigd van het illegaal exporteren van wapens naar gewelddadige bendes en drugssmokkelaars in Brazilië, werkte samen met anderen in zijn illegale vuurwapendistributienetwerk, zei een federale Officier van Justitie, die aandrong op een celstraf van rond de 20 jaar.  Assistent advocaat van de VS Brian Shack zei, dat Barbieri een belangrijke vuurwapenhandelaar was die de 'oorlogszone' tussen straatbendes en Braziliaanse politie in de favelas aanwakkerde. 'Dit is op een grotere schaal dan Brazilië ooit heeft gezien', zei Shack, die het dodental beschreef.



De advocaat van Barbieri, Leonard Fenn, voerde aan dat Barbieri een straf verdiende in het 10-jarig bereik, omdat hij informatie verstrekte met 'een groot persoonlijk risico', niet alleen aan anderen in zijn smokkelnetwerk, maar ook aan de Braziliaanse wetshandhavingsambtenaar. 'Hij chanteerde de verdachte in essentie', zei Fenn, erop wijzend dat de Braziliaanse officier zelfs het huis van Barbieri bezocht in Port St. Lucie in de zomer van 2017. Fenn zei, dat zijn cliënt werd bedreigd door de officier nadat een van Barbieri's zendingen in Rio werd onderschept op de luchthaven van de Janeiro door de Braziliaanse autoriteiten in mei 2017. Ze vonden 30 AR-15 en AK-47 geweren, allemaal verborgen in vier 38-liter Rheem boilers.

(Bron foto: Noticias Hoy)
De warmwaterboilers werden uitgehold en geladen met vuurwapens waarvan het serienummer werd vernietigd, volgens de Officier van Justitie.

Shack zei, dat op de dag dat de Braziliaanse autoriteiten zijn lading onderschepten, Barbieri de expediteur belde om het papierwerk voor zijn illegale verzending te vernietigen. Federale agenten zeiden, dat ze documenten van de expediteur hadden verkregen met een geschiedenis van Barbieri's verdachte transporten naar Rio de Janeiro.

Barbieri had ook een extra 120 Rheem boilers, evenals 520 elektrische motoren en 15 airconditioningseenheden, in de afgelopen vijf jaar verzonden. Agenten vermoedden dat deze items werden gebruikt om Barbieri's illegale overbrenging van vuurwapens en munitie die teruggaat tot 2013 te verhullen.

Shack zei, dat omdat het illegaal is voor Brazilianen om vuurwapens te bezitten, aanvalsgeweren een zwarte marktwaarde van 15.000 tot 20.000 dollar hebben. In de Verenigde Staten lopen de retail-kosten van een AR-15 of AK-47 geweer op tot tussen 700 en 1.000 dollar per stuk. Toen agenten met het Department of Homeland Security Investigations in februari het magazijn van Barbieri in Vero Beach doorzochten, vonden ze 52 aanvalsgeweren, waarvan op bijna allemaal serienummers waren vernietigd en waren verpakt voor verzending. De volgende dag werd Barbieri gearresteerd in zijn huis in Port St. Lucie, waar hij met zijn vrouw en dochter woonde.

(Suriname Mirror/Miami Herald/TwitterYouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten