vrijdag 20 juli 2018

Assembleeleden horen achter gesloten deuren geen nieuws van Hoefdraad over door Nederland geconfisqueerde euro's

'De Nederlandse autoriteiten hebben geen informatie prijsgegeven'

'Paramaribo heeft niet de indruk dat Den Haag haast maakt met het onderzoek'


Assembleeleden zijn gisteren niet veel wijzer geworden over de reden voor de inbeslagname van geldzendingen uit Suriname door de Nederlandse Justitie. Ook de regering tast nog in het duister, zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in De Nationale Assemblee tijdens een comité-generaal, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 20 juli 2018. 

In april is op verdenking van witwassen een bedrag van 19,5 miljoen euro geconfisqueerd dat de Centrale Bank van Suriname voor commerciële banken naar Nederland had verscheept. Onlangs is van Republic Bank of Suriname een bedrag van 4 miljoen euro door de Nederlandse Justitie vastgehouden.

De Nederlandse autoriteiten hebben volgens de minister geen informatie prijsgegeven. Paramaribo heeft evenwel niet de indruk dat Den Haag haast maakt met het onderzoek. Functionarissen en andere betrokkenen die bezig zijn met de zaak zijn in verband met de zomervakantie met vakantie gegaan, meldde Hoefdraad aan het parlement. Volgens hem gaat het om een nogal complexe zaak en is het niet zo makkelijk om alternatieven te vinden om geldzendingen vanuit Suriname in het buitenland, met name China, te krijgen. Suriname heeft met Chinese banken duidelijke afspraken hoe dat moet gebeuren.

Volgens Assembleeleden van de oppositie had het niet zover hoeven te komen indien de regering een duidelijk en krachtig anti-drugs- en -witwasbeleid voerde. De talrijke onderscheppingen in het buitenland van grote partijen drugs uit Suriname zouden voor andere landen een teken zijn dat Suriname niets op dit gebied doet. Daarom zouden geldstromen uit het land onder een vergrootglas worden geplaatst.

Parlementariërs wilden weten wat de regering vanaf 2015 heeft gedaan nadat de internationale regels omtrent grensoverschrijdend financieel verkeer werden aangescherpt. Volgens Hoefdraad is al een aantal maatregelen getroffen.

Het is volgens hem niet zeker of de in april in beslag genomen 19,5 miljoen euro via een rechtszaak tegen Nederland vrij zal komen. Het risico bestaat zelfs, dat Suriname een volledig verbod krijgt om internationale geldzendingen te plegen, zei hij. De bewindsman ontkent dat de regering geweigerd heeft om een overeenkomst met Nederland te tekenen over geldzendingen, zoals Nederland zou hebben beweerd. Er bestaat wel een Memorandum of Understanding over deze kwestie. Of Suriname gaat tekenen is niet gezegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten