vrijdag 20 juli 2018

Peruanen massaal de straat op uit protest tegen corruptie binnen rechterlijke macht

Demonstranten eisen hervormingen van de corruptiebestrijding


- 'We hebben een verandering nodig, een hervorming van het hele gerechtelijke en politieke systeem'
- President Vizcarra: 'De protesten in Peru hebben mijn volledige steun'


Duizenden marcheerden donderdag 19 juli 2018 in de straten van Peru velen droegen beeltenissen van ratten of gieren, om hervormingen van de corruptiebestrijding te eisen om de instellingen van het land schoon te maken na et ontslag van het hoofd van de rechterlijke macht.

Duizenden namen de historische wijk in van de hoofdstad Lima met protestbordjes met teksten als  'schop ze er allemaal uit!' en reciteer 'stop corruptie! Nationale schande!'


'Het gaat niet alleen om het ontslag van de magistraten. We hebben een verandering nodig, een hervorming van het hele gerechtelijke en politieke systeem', zei Jorge Rodriguez, een 31-jarige universiteitsstudent.

Peruanen namen donderdag deel aan protesten in steden als Cusco, Arequipa, Tacna en Iquitos, meldden de media.

President Martin Vizcarra ontsloeg vrijdag 20 juli 2018 zijn minister van Justitie, Salvador Heresi, nadat een televisiezender een audio-telefoongesprek had uitgezonden tussen de minister en een rechter die onderwerp van onderzoek is. De audio maakte deel uit van een aantal afgeluisterde telefoongesprekken van rechters en hun medewerkers die door de politie waren geregistreerd als onderdeel van een criminele kwestie voordat ze naar de Peruaanse media werden gelekt, heeft de rechter die het afluisteren heeft geautoriseerd gezegd. In de opnames lijken rechters plannen te bespreken om gunsten te ruilen, veroordeelde criminelen te helpen en banen veilig te stellen voor vrienden.

Eén rechter is gearresteerd en een ander mag Peru niet uit.


Allen ontkennen wangedrag. Duberli Rodriguez, die niet is beschuldigd van enig vergrijp, nam ontslag als het hoofd van het Hooggerechtshof en president van de rechterlijke macht 'vanwege de institutionele crisis die de rechterlijke macht doormaakt', volgens zijn ontslagbrief dat de rechterlijke macht gepost had op Twitter.


Rodriguez reageerde niet onmiddellijk op Reuters' verzoeken om commentaar.

Een corruptieschandaal trof de vorige regering van voormalig president Pedro Pablo Kuczynski, die vier maanden geleden aftrad in een corruptieschandaal waarbij de Braziliaanse bouwreus Odebrecht betrokken was.

De gerechtelijke crisis is een vroege politieke test voor Vizcarra, die als voormalige vicepresident van Kuczynski beloofde corruptie 'koste wat kost' te bestrijden toen hij aantrad in maart. Vizcarra heeft beloofd later deze maand een belangrijke hervorming van het Peruaanse rechtssysteem te starten en het congres vrijdag bijeen te roepen voor een noodwetgevende sessie om alle leden van de Nationale Raad van Magistraten, een 7-koppig panel dat rechters en aanklagers selecteert en overziet, af te zetten.

'De protesten vandaag in Peru hebben mijn volledige steun', zei Vizcarra op een publiek evenement op donderdag. 'We zien veel verontwaardiging, maar ook een boodschap van hoop, omdat een samenleving die woedend wordt een samenleving is die kan veranderen.'

De crisis heeft het vertrouwen geschokt in de instellingen van Peru, die al waren geschokt door bijna twee jaar van politieke intriges rondom Odebrecht, dat eind 2017 heeft toegegeven dat ze 29 miljoen dollar aan steekpenningen heeft betaald om lucratieve bouwcontracten in Peru veilig te stellen. Alle vier meest recente presidenten van Peru en de grootste oppositiepartij worden onderzocht in Odebrecht. Allen ontkennen wangedrag.

(Suriname Mirror/Reuters/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten