vrijdag 20 juli 2018

Venezuela laat goud raffineren in Turkije na golf van internationale sancties

'Dit is een overeenkomst met Turkije en de Venezolaanse Centrale Bank'


De Centrale Bank van Venezuela begon dit jaar goud te raffineren in Turkije na een golf van internationale sancties waardoor dergelijke operaties in Zwitserland niet meer mogelijk zijn, zei de minister van Mijnbouw woensdag 18 juli 2018.

De Centrale Bank heeft meerdere jaren goud van goudzoekers in het zuiden van het land gekocht en het verfijnd om te worden gebruikt als monetair goud om zijn internationale reserves te ondersteunen die zijn ingestort, terwijl de socialistische economie van het land implodeert.

'Dit is een overeenkomst met Turkije en de Venezolaanse Centrale Bank', zei Victor Cano in een persconferentie.


'Het wordt gedaan door geallieerde landen, omdat we ons voorstellen wat erzou gebeuren als we goud naar Zwitserland sturen en ons wordt verteld dat het daar moet blijven vanwege sancties.'

Hij zei niet welke Turkse bedrijven erbij betrokken zijn of hoeveel daar verfijnd wordt, maar zei dat de regering dit jaar 9.1 ton goud van kleine mijnwerkers had gekocht. Het goud wordt teruggegeven aan Venezuela, nadat het is verfijnd in Turkije en wordt onderdeel van de activaportefeuille van de Centrale Bank, zei hij.

De Verenigde Staten heeft vorig jaar verschillende sancties tegen Venezuela uitgevaardigd wegens het schenden van de mensenrechten en het ondermijnen van de democratie.


President Nicolas Maduro zegt, dat de sancties deel uitmaken van een 'economische oorlog' die hij de schuld geeft van problemen, zoals chronische tekorten aan voedsel en medicijnen en een inflatie die in juni 46.000 procent per jaar bedroeg.

Cano reageerde op opmerkingen van oppositieleider Julio Borges, die zei dat de regering goud aan Turkije verkoopt in een poging om de dalende olieproductie te compenseren, die het leeuwendeel van de buitenlandse valuta van het land levert. 'Er is geen gouden smokkel naar Turkije', zei Cano.

Volgens officiële gegevens van het Turkse Instituut voor Statistiek, begon de goudhandel van het land met Venezuela in 2018. Hoewel er in de eerste vijf maanden van het jaar ongeveer 20,15 ton goud werd geïmporteerd, werd goud niet naar Venezuela geëxporteerd, blijkt uit gegevens.

(Suriname Mirror/Reuters/Hurriyet Daily News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten