vrijdag 20 juli 2018

Nauwelijks belangstelling voor protest Actiecomité Alcoa bij Suralco raffinaderij Paranam

Activisten willen dat regering openheid van zaken geeft over kwestie Alcoa


Het Actiecomité Alcoa had gisteren bij de Suralco raffinaderij op Paranam haar eerste protest, maar er was nauwelijks belangstelling voor. Om half twaalf vandaag, vrijdag 20 juli 2018, wordt een petitie ingediend bij De Nationale Assemblee. De groep wil gedaan krijgen, dat de regering 'eindelijk komt uitleggen wat er precies is afgesproken met Alcoa en wat er nog gaat gebeuren', zo schrijft Starnieuws.

Er werd gisteren gedemonstreerd langs de weg voor het complex van Suralco. 'We willen openheid van de overheid over Alcoa, de Brokopondo Overeenkomst, over de stuwdam', zei coördinator Wim Bakker. 'Er doen zoveel geruchten de ronde, we weten niet wat waar is. Vast staat dat er al ontmanteling plaatsvindt. We willen antwoorden.'

Kort voor de actie had Alcoa een verklaring uitgegeven, waarin is duidelijk gemaakt dat alles wat de multinational onderneemt volgens afspraak en goedkeuring van de overheid plaatsvindt. Deze ontwikkeling ervaart het comité, ondanks de kleine opkomst, als een overwinning, zegt Bakker.

 De tekst van de verklaring van Alcoa: 

• In november 2015 besloot de Alcoa de productie van de Suralco-raffinaderij geleidelijk aan te reduceren, nadat grondig onderzoek en analyse hadden uitgewezen, dat de raffinaderij niet meer rendabel kon zijn. Deze resultaten en conclusies zijn uitvoerig besproken met de Surinaamse Regering, vóórdat de productie volledig is stilgelegd. 

• In 2016 bereikte Alcoa, na aanvullende besprekingen over de toekomst van de raffinaderij, een akkoord met de Surinaamse Regering, via de Presidentiële Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie, om de Suralco-raffinaderij permanent te sluiten en te ontmantelen. 

• De plannen voor de ontmanteling van de Suralco-raffinaderij zijn grondig en zorgvuldig ontwikkeld volgens de juiste veiligheids- en milieustandaarden. 

• In de afgelopen zes maanden heeft de Presidentiële Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie plannen van Suralco voor de ontmanteling grondig beoordeeld en goedgekeurd. 

• Wegens afspraken met betrekking het delen van vertrouwelijk informatie, is het eerder niet mogelijk geweest details over de onderhandelingen tussen Alcoa en de Presidentiële Onderhandelingscommissie uit te geven.



'De groep is klein vandaag. Ik weet niet wat voor effect deze actie zal hebben, maar dat het effect heeft, is net bewezen. Dat blijkt uit het feit dat de Alcoa, een uur voor de actiem met een verklaring is uitgekomen. Dit bewijst dat ons actievoeren is doorgedrongen, dat ze luisteren en ze hebben gereageerd. Dit is al een succes van de actie.'

De actievoerders maken zich zorgen om het milieu, het is niet duidelijk door wie, hoe en wanneer het chemische afval dat op verschillende locaties ligt, wordt opgeruimd. Men wil ook weten of er rehabilitatie van de mijngebieden zal plaatsvinden, of de arbeiders hun pensioen veilig is, eerlijk evenredig verdeeld wordt, en of er nazorg komt, ook voor de bewoners die last hebben ondervonden van de operaties.

Het Actiecomité maakt zich ook ernstige zorgen over de toekomst van de stuwdam. Met de verklaring van Alcoa ligt de bal nu bij de overheid om openheid van zaken te geven, zegt het Actiecomité.

Er zullen meer en grotere acties volgen, kondigt Bakker aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten