vrijdag 20 juli 2018

Corrupte agenten Paraguay ondersteunen uitbreiding Braziliaans Primeiro Comando da Capital – PCC

Paraguayaanse autoriteiten arresteren Eduardo Aparecido de Almeida, vermeend leider PCC


Op de dag van zijn arrestatie is Pisca overgedragen aan de Braziliaanse Federale Politie


De arrestatie van een vermeende Braziliaanse misdaadbaas, een vermeend medewerker en een politieman die als lijfwacht in de hoofdstad van Paraguay werkt, illustreert hoe corruptie bij de politie en geavanceerde tactieken de uitbreiding van de machtigste misdaadgroep van Brazilië kunnen vergemakkelijken. 


De Paraguayaanse autoriteiten arresteerden Eduardo Aparecido de Almeida, alias 'Pisca', een vermeende leider van het Eerste Hoofdcommando (Primeiro Comando da Capital - PCC), woensdag  18 juli 2018 in Asunción, de hoofdstad van Paraguay.

- Primeiro Comando da Capital is een Braziliaanse criminele organisatie die wordt geleid vanuit gevangenissen in São Paulo. De organisatie is begin jaren negentig ontstaan binnen de muren van de Whitewashing gevangenis in Taubaté en wordt verantwoordelijk gehouden voor gevangenisuitbraken en -opstanden, drugshandel en gewelddadige overvallen. Acties van de PCC worden veelal georganiseerd door Marcos William Herbas Camacho, die beter bekend staat als Marcola.-




Het kantoor van de procureur-generaal van Paraguay identificeert Pisca als de tweede bevelhebber voor de Paraguayaanse factie van de PCC, bekend als 'Raio X', terwijl het Nationale Anti-Drugssecretariaat (Secretaría Nacional Antidrogas - SENAD) hem de 'regionale baas' van de groep noemt.


Twee Paraguayaanse instellingen werkten samen met de Braziliaanse Federale Politie aan het onderzoek dat leidde tot de arrestatie van Pisca.

Lorena Ledesma, de Paraguayaanse Officier van Justitie die het onderzoek leidde, vertelde in het programma van Radio 970 AM van Paraguay, dat Pisca ten minste een maand in een 'zeer veilig huis' in Asunción woonde met bewaking in gesloten circuit van de blokken rondom het luxe onroerend goed, dat was gehuurd met valse persoonlijke documenten.



Deze beveiligingscamera's waarschuwden Pisca voor de komst van de autoriteiten, maar toen hij probeerde te voet te vluchten, arresteerden SENAD-functionarissen hem.


Volgens Ledesma is Pisca een 'actief lid' van de PCC die verantwoordelijk is voor 'het coördineren van de verbindingen' tussen de Braziliaanse groep en tegenhangers in Bolivia en Paraguay voor de handel in drugs.

Een nieuwsartikel van ABC Color meldde, dat Paraguayaanse autoriteiten vermoeden dat Pisca mogelijk betrokken was geweest bij het verdelen van de meer dan 11 miljoen dollar, gestolen door de PCC in een geavanceerde commando-stijl overval in de grensstad Ciudad del Este vorig jaar. De bronnen van ABC suggereren, dat Pisca misschien met zijn gezin een paar maanden geleden uit Brazilië was gevlucht om toevlucht te zoeken in Asunción nadat de spanningen tussen de PCC-leden over de verdeling van het geld waren geëxplodeerd.



De Paraguayaanse autoriteiten zijn snel tot actie over gegaan om Pisca uit te leveren aan Brazilië, waar hij wordt gezocht voor zijn vermeende betrokkenheid bij misdaden die uiteenlopen van drugshandel en criminele associatie, tot ontvoering en moord, evenals voor het ontsnappen uit een gevangenis in São Paulo.
En op dezelfde dag van zijn arrestatie werd Pisca overgedragen aan de Braziliaanse Federale Politie.

Daarnaast arresteerden autoriteiten een andere Braziliaanse staatsburger, geïdentificeerd als Ricardo Moraes Alves, beschreven als een 'naaste medewerker' van de vermeende PCC-baas. Carlos Alfredo Mendoza, een Paraguayaanse nationale politieagent, werd ook gearresteerd op beschuldiging van het dienen als persoonlijke lijfwacht van Pisca en 'het verstrekken van zijn identificatiedocumenten aan de Braziliaan zodat hij zich door de stad kon bewegen', vertelde Ledesma Radio 970 AM.


(Suriname Mirror/InSight Crime/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten