dinsdag 10 juli 2018

Peru in rouw na overlijden vrouw (31) aan gevolgen brandwonden nadat benzine op haar was gegooid

Roep om zware straffen voor daders brandaanvallen op vrouwen 


In het laatste geval van een gruwelijke aanval op een vrouw in Peru - vrijdagavond 29 juni -, is het brandwondenslachtoffer Juana Mendoza zondag 8 juli 2018 aan haar verwondingen overleden, bevestigen verschillende functionarissen. De 31-jarige vrouw stierf aan ademhalingsproblemen nadat benzine op haar was gegooid in Cajamarca en in brand werd gestoken.


Verdachte Esneider Estela Terrones zit in een preventieve hechtenis, omdat hij in afwachting is van een proces voor mogelijke betrokkenheid bij de aanval, waarvan de aanklagers zeiden dat de aanval voortkwam uit wraak op Mendoza.


President Martín Vizcarra, die vorige week voorstelde nieuwe beschermingen tegen vrouwen uit te voeren, twitterde zondag zijn condoleances aan de familie van Mendoza. 'Deze laatste femicide zal niet ongestraft blijven', schreef de president op zijn officiële account. 'We zullen doorgaan met de volledige macht van de staat om te vechten tegen gendergerelateerd geweld.' 






De nieuwste femicide heeft opnieuw geleid tot debat in een land waar huiselijk geweld in historische proporties doorgaat.

Mendoza's dood lijkt veel op de zaak eerder dit jaar van Eyvi Ágreda, een jonge vrouw die in een bus in brand werd gestoken door een man die ook gemotiveerd leek te zijn door wraak.

De Peruaanse Oombudsman tweette zondig krachtig, waarop de brandaanvallen op vrouwen sinds 2017 werden getoond met een begeleidende tekst: 'Hoeveel femiciden moeten er nog meer komen voordat het rechtssysteem de bescherming van vrouwen serieus gaat nemen? Sinds 2017 zijn er naast Juana Mendoza en Eyvi Ágreda nog 15 andere vrouwen brutaal aangevallen met vuur.' 


Van de 17 brandaanvallen op vrouwen in Peru in het afgelopen jaar zijn zes van de aanvallers nog niet geïdentificeerd.

Net als Vizcarra hebben Peru's topfunctionarissen gezegd, dat ze een zware straf willen zien voor de aanvaller en de moord op Mendoza om een norm te stellen voor op gender gebaseerde misdaden en verdere gruwelijke misdaden te ontmoedigen.



'Dit is een ernstttige femicide, dat een maximale levenslange straf met zich meebrengt', zei Ana Maria Mendieta, minister van Volksgezondheid en Kwetsbare Groepen, zondag in het ziekenhuis waar Mendoza stierf. 'We willen de maximale straf in dit geval. We willen niet meer straffeloosheid voor deze gewelddaden.'


(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten