dinsdag 10 juli 2018

Beruchte drugsbaron Shaheed 'Roger' Khan zou binnen een jaar vrij man in Guyana kunnen zijn

Khan sinds juni 2006 vast in de VS voor cocaïnehandel en illegaal vuurwapenbezit


In minder dan een jaar na vandaag, 10 juli 2018, zou een beruchte, in Guyana geboren, drugsbaron uit een Amerikaanse gevangenis als een vrij man kunnen stappen en gedeporteerd worden naar Guyana waar hij ooit werd beschouwd als de Pablo Escobar van het land.

Shaheed 'Roger' Khan, ook bekend als 'Shortman', wordt op 8 juli 2019 vrijgelaten. Khan is nu 46 en zit sinds juni 2006 in de gevangenis in de VS, nadat hij in Paramaribo was gearresteerd met drie van zijn lijfwachten in een operatie die volgens de Surinaamse politie meer dan 200 kilo cocaïne opleverde - de grootste cocaïnevangst in Suriname van dat jaar.

De toenmalige minister van Justitie en Politie van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, beval dat Khan naar Trinidad zou worden gevlogen in plaats van naar Guyana en dat hij bij aankomst op het vliegveld werd overgedragen aan immigratie-autoriteiten, die hem vervolgens overleverden aan Amerikaanse functionarissen.

Minder dan 24 uur nadat hij uit Suriname was gezet, werd Khan op 30 juni 2006 voor het Brooklyn Federale Gerechtshof in New York aangeklaagd wegens 'samenzwering om cocaïne te importeren' en kreeg het bevel om te worden vastgehouden in het Metropolitan Detention Center in Brooklyn . Hij werd formeel veroordeeld in oktober 2009 tot 40 jaar celstraf voor het verhandelen van grote hoeveelheden cocaïne in de VS, manipuleren van een getuige en illegaal vuurwapenbezit.

Gevangene 03651-082, die ook wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor diverse moorden in Guyana in de vroege tot midden jaren 2000, dient de rest van zijn straf uit in de Federale Correctional Institution in Miami, Florida.



Volgens de Amerikaanse wet zal hij na zijn vrijlating voor detentie en deportatie naar zijn thuisland worden overgedragen aan de Amerikaanse immigratie- en douanediensten.

Khan heeft cocaïne vanuit Colombia de Verenigde Staten binnengesmokkeld en gebruikt bouw- en bosbouwbedrijven om geld wit te wassen.

Volgens kabels gepubliceerd door Wikileaks, betaalde Khan zijn low-level veiligheidspersoneel 1.600 Amerikaanse dollar per maand - minstens acht keer zovel dan wat ze eerder verdienden bij de Guyana Police Force.

Ondertussen citeerde HGTV, een Guyanese televisiezender, de Crime Chief, adjunct-commissaris van politie Paul Williams, die zei dat Guyanezen niets te vrezen hebben en Khan zich aan de wet moet houden zodra hij daar terugkomt.


Ter informatie:





(Suriname Mirror/News Americas Now/Scribd Suriname Mirror/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten