dinsdag 10 juli 2018

Ontslag van Glenn Gersie, governor Centrale Bank van Suriname, hangt in de lucht

Het zou al geruime tijd niet boteren tussen Gersie en minister Hoefdraad


Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 10 juli 2018, zou binnen regeringskringen flink door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gelobbyd worden voor het ontslag van Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

Het ontslag moet komen op grond van de blunders van de CBvS bij de verscheping van 19,5 miljoen Euro, dat in april door Nederlandse autoriteiten in beslag is genomen. Het gaat om middelen van de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en de Finabank. 12 Miljoen Euro is opgekocht via 5 cambio’s, terwijl 7,5 miljoen afkomstig is van bedrijven. Het geld was bestemd voor internationale betalingen in Euro’s. De CBvS heeft toen een financiële voorziening getroffen voor de bedrijven, waardoor aan de verplichtingen voldaan kon worden.

Het is minister Hoefdraad bijna drie maanden later nog steeds niet gelukt om deze middelen vrij te krijgen. Doordat banken al maanden weigeren Euro’s op te kopen van de cambio’s, is een behoorlijke koersdaling voor de Euro in de afgelopen weken genoteerd. Het aanbod van Euro’s is groot, maar deze valuta wordt niet meer gretig afgenomen. Financiële deskundigen verwachten dat de koers van de Euro verder zal dalen als er niet snel een oplossing komt.

Er is ook kritiek op verscherpte regelgeving van de banken.

Het zou al geruime tijd niet boteren tussen Gersie en Hoefdraad. Gersie werd in februari 2016 aangetrokken om de vacante post bij de CBvS in te vullen. Daarvoor had hij al 30 jaar in topposities bij de CBvS gezeten. In april 2013 viel hij in ongenade bij de toenmalige governor Gillmore Hoefdraad, nu minister van Financiën. Er was sprake van een vertrouwenscrisis. Gersie moest verplicht verlof opnemen, waarna de dienstbetrekking met hem werd beëindigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten