maandag 1 juni 2020

Zestien personen maandag 1 juni Covid-19 positief getest....

Actieve Covid-19 besmettingen nu 34



Starnieuws meldt maandag 1 juni 2020 aan het begin van de avond, dat zestien personen die dag Covid-19 positief zijn getest. Dat brengt de actieve gevallen op 34 en het totaal aantal besmette personen in Suriname op 44. 

Van de totaal 44 personen die positief zijn bevonden in Suriname, zijn 9 genezen en 1 is overleden.

Gebied Asisikriki vanwege mogelijke uitbraak afgesloten

12e Covid-19 besmette persoon is enkele dagen op kleinschalige goudzoekers- faciliteit te Asisikriki geweest


Het gebied te Asisikriki is afgesloten. De man die onlangs als de 12e Covid-19 besmette persoon is genoteerd is enkele dagen op een kleinschalige goudzoekersfaciliteit aldaar geweest, waarna het ministerie van Volksgezondheid besloot met twee helikopters een team van deskundigen naar het gebied te dirigeren om daar een volledige screening te doen van de mensen aldaar. Dit meldt het ministerie maandagmiddag 1 juni 2020.

Het team van het ministerie van Volksgezondheid dat vrijdag het gebied heeft aangedaan, heeft volgens infectieloog dokter Stephen Vreden wel een aantal mensen met lichte klachten gezien. Er is volgens hem kennelijk een uitbraak van Covid-19 en om te voorkomen dat mensen uit het gebied vertrekken, wordt dit afgesloten. Het team is zondag in de stad teruggekeerd.

Dokter Vreden zegt, dat men te Asisikriki niet meteen een bron van infectie heeft kunnen vinden. Er is wel een aantal mensen geswabt, waarbij er keel-neusuitstrijkjes zijn afgenomen. De resultaten van deze swabs zijn vooralsnog niet bekend.

In elk geval is het de bedoeling, dat indien er positieve gevallen zijn, die mensen uit het gebied worden gehaald. 'Het is ook zeker de bedoeling om voorlopig te voorkomen dat mensen uit dat gebied vertrekken, want er is daar kennelijk een uitbraak en om te voorkomen dat men naar andere plekken gaat, wordt dat gebied afgesloten.'

Vreden benadrukt, dat iedere keer dat zich een nieuw geval voordoet, geprobeerd wordt te achterhalen vanwaar die persoon komt alsook waar hij geïnfecteerd is geraakt. Vervolgens wordt onderzocht met welke personen er contact is geweest zodat die of in quarantaine worden gezet of wordt nagegaan of zij klachten hebben die een onderzoek op het Covid-19 coronavirus rechtvaardigen.

De infectieloog legt uit, dat het team van Volksgezondheid naar het gebied is afgereisd om mensen daar te onderzoeken en vooral ook te ondervragen, omdat de autoriteiten niet alleen willen weten wie ziek was, maar ook wie vanwaar is gekomen. Op dit moment wordt vooral rekening gehouden met import van Covid-19 vanuit Brazilië, aangezien daar een enorme uitbraak gaande is.

Avondklok vanaf 2 juni van 18.00-06.00 uur - 'Individuen hebben ons doelbewust, tegen alle regels in, in groot gevaar gebracht'

Samen- scholingen worden teruggebracht naar maximaal 5 personen


De partiële lockdown zal vanaf morgen, dinsdag 2 juni, in heel Suriname gelden vanaf 6 uur ’s avonds tot 6 uur in de ochtend. Samenscholingen worden teruggebracht naar maximaal 5 personen en per heden is de brug bij Stolkertsijver voor beweging van personen in beide richtingen afgesloten, met uitzondering van noodzakelijke diensten, de veiligheids- en gezondheidsautoriteiten. Dat stelde president Desi Buterse maandagavond 1 juni 2020 tijdens een toespraak voor radio en tv.


Vanwege de extra zorg in bepaalde gebieden in het binnenland wordt het vliegverkeer voor passagiers van en naar de volgende dorpen per direct gestopt: Stoelmanseiland, Drietabbetje, Godoholo, Cottica, Lawa Tabiki, Antino, Anapaike, Oelemarie, Gaakaba en Albina. Het vervoer van goederen blijft vooralsnog toegestaan.

Als vijfde maatregel blijven de grenzen via land, water en lucht gesloten voor personen. Voorts is de aangekondigde versoepeling wordt per heden teruggedraaid. 'Dat wil zeggen dat scholen gesloten blijven; crèches per morgen weer gesloten zijn; heropende markten weer gesloten zullen worden; en alle bedrijven terug moeten naar de hoogste voorzorgsmaatregelen. Casino's en horeca zullen wederom gesloten zijn voor bezoekers', aldus de president.


'Ondanks dat de grenzen gesloten waren, hebben individuen ons doelbewust, tegen alle regels in, in groot gevaar gebracht. Waarbij wij nu - van de dorpen in het Oosten, tot in de stad, en het verre binnenland - te maken hebben met de gevolgen van deze grove onverantwoordelijkheid. De gezondheidsteams zijn direct aangevangen met het nagaan van contacten van besmette personen. Het voorlopig veldonderzoek wijst uit dat de nieuwe gevallen voornamelijk te herleiden zijn tot het oostelijk deel van ons land.'

De onduidelijkheid over de bron van de lokale verspreiding zorgt voor hoge alertheid. Het Nationaal Covid-19 Managementteam heeft daarom aangegeven dat Suriname zich in code rood bevindt. Code Rood betekent dat een nieuwe fase wordt ingegaan. 'Een fase waarbij wij wederom een beroep op U doen. In deze fase stellen wij de gezondheid, als ook de uitvoering van de volkswil, als absolute prioriteit. Neemt u de komende twee weken uw eigen verantwoordelijkheid om uzelf en anderen te beschermen.'

Pertjajah Luhur bereidt herdenking 130 jaar Javaanse Immigratie ondanks Covid-19 crisis

PL-leider Somohardjo hoopt dat 9 augustus Suriname Covid-vrij is

Aan nieuwe regering wordt gevraagd een eenmalige nationale vrije dag toe te kennen


130 Jaar Javaanse Immigratie wordt 9 augustus 2020 herdacht. Pertjajah Luhur (PL) vindt dat deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij mag gaan. De partij zal daarom een commissie samenstellen, bestaande uit onder andere vooraanstaande kenners van de Javaanse cultuur, die een gepaste herdenking van deze dag zal voorbereiden. Daarbij wordt rekening gehouden met de Covid-19 situatie in het land. 

PL-voorzitter Paul Somohardjo hoopt dat tegen die tijd Suriname Covid-vrij is, aldus Starnieuws vandaag, maandag 1 juni 2020. Hij stelt, dat Javanen een onlosmakelijk deel uitmaken van de rijke, multiculturele Surinaamse samenleving. Met een aantal van ongeveer 70.000 Javanen vormen zij thans de vierde grootste bevolkingsgroep in Suriname. Demografisch gezien waren de Javanen lange tijd de op twee na grootste bevolkingsgroep, maar de marrons hebben hen qua aantal intussen ingehaald.

Javaanse culturele tradities zijn sterk gebleven, hoewel veranderingen en aanpassingen in bijvoorbeeld de taal onvermijdelijk zijn geweest. Nakomelingen van de destijds uit Indonesië gehaalde immigranten spreken veelal een Surinaamse versie van de oorspronkelijk gebezigde Javaanse taal, terwijl Javaanse namen op alle niveaus van de samenleving voorkomen en elementen van de Javaanse cultuur - zoals de keuken - de cultuur van ons land hebben beïnvloed. Deze bevolkingsgroep heeft een uniek etnisch en cultureel element toegevoegd aan het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.

Politiek is de bijdrage van de Javaanse bevolkingsgroep onbetwistbaar. Somohardjo is de allereerste Javaanse voorzitter van De Nationale Assemblee geweest. De PL maakt thans, samen met de VHP, ABOP en NPS, deel uit van de zaterdag officieel geproclameerde samenwerkingscoalitie, die in augustus dit jaar formeel regeerverantwoordelijkheid zal dragen. De PL krijgt het beheer over de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken & Volkshuisvesting.

Somohardjo stelt, dat de herdenking van Javaanse Immigratie altijd hoog op de agenda heeft gestaan van de partij. Vorig jaar had de partij bij de viering van 129 jaar Javaanse Immigratie een enorme massa op de been gebracht op het terrein van het open lucht museum te Nieuw-Amsterdam.

Aan de nieuwe regering zal worden gevraagd mogelijkheden te bekijken een eenmalige nationale vrije dag toe te kennen voor een gepaste en nationale viering van 130 jaar Javaanse Immigratie. 'Natuurlijk moeten we daarbij rekening houden met de Covid-situatie in ons land. Zo nodig zullen we de viering daaraan moeten aanpassen', zegt Somohardjo.

VHP-voorzitter Santokhi verwacht dat NDP meewerkt om nieuwe president in Assemblee te kiezen

'Het heeft geen zin om zaak te traineren en een VVV te forceren'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi verwacht, dat de NDP eraan zal meewerkenm dat de nieuwe president in De Nationale Assemblee (DNA) wordt gekozen. De VHP, ABOP, NPS en PL, die werken aan de vorming van een coalitieregering, hebben samen 33 zetels, maar om de president en vicepresident in het parlement te kiezen zijn 34 stemmen nodig. 

Het heeft volgens Santokhi geen zin om de zaak te traineren en een Verenigde Volksvergadering (VVV) te forceren. In de VVV, waarin 934 stemgerechtigden zijn, is een gewone meerderheid nodig om de president en vicepresident te kiezen. De VVV wordt gevormd door de leden van het parlement, ressort- en districtsraden.

De VHP-voorzitter zegt maandag 1 juni 2020, in de Ware Tijd, dat zoals de NDP zijn partij in 2015 heeft benaderd om de nieuwe president direct in het parlement te doen kiezen, omdat de NDP toen in VVV de meerderheid had, hij verwacht dat de partij van president Desi Bouterse hetzelfde zal doen. 'De VHP alleen - de zetels van ABOP, NPS en PL zijn er nog niet bij geteld - heeft nu reeds een meerderheid in de VVV', zegt de politicus.

Alle politieke partijen die hebben meegedaan aan de verkiezingen van 25 mei hebben zich neergelegd bij de voorlopige uitslag, hoewel de resultaten van kiesdistrict Paramaribo nog niet zijn verwerkt. Santokhi zegt, dat onder meer in Nickerie zijn partij in zeker 75 procent van de ressorten de meerderheid van de zetels heeft gewonnen, in Wageningen 'op één ressort na alles' en in Paramaribo en Saramacca 'bijna alles'.

Intussen heeft de NDP een brief bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ingediend waarin wordt gevraagd om een hertelling in Paramaribo. Santokhi stelt dat juristen van de VHP naar het verzoek hebben gekeken, maar geen zaken zien die een hertelling rechtvaardigen. 'Er zouden zeer ernstige dingen gebeurd moeten zijn en met feiten moeten worden aangetoond waarom een hertelling wordt aangevraagd. Hier en daar zijn er wel gekke dingen gebeurd, maar die kunnen geen aanleiding vormen om opnieuw te gaan tellen.'

Zeker 14 mensen gedood na tropische storm Amanda in El Salvador en Guatemala

(Bron foto: Twitter)
President El Salvador, Nayib Bukele, roept voor 15 dagen noodtoestand uit


Tropische storm Amanda, de eerst genoemde storm van het seizoen in de Stille Oceaan, heeft minstens 14 mensen toen het El Salvador en Guatemala zondag 31 mei 2020 teisterde tijdens overstromingen en stroomuitval. 

De president van El Salvador, Nayib Bukele, riep gedurende 15 dagen de noodtoestand uit om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de storm, die later op de dag verzwakte toen deze naar Guatemala trok.


De dodelijke slachtoffers werden allemaal geregistreerd in El Salvador, zei minister van Binnenlandse Zaken Mario Duran, waarschuwend dat het dodental zou kunnen stijgen.



Amanda sloeg bomen om, veroorzaakte plotselinge overstromingen en aardverschuivingen, veroorzaakte stroomuitval en beschadigde ongeveer 200 huizen, zei het hoofd van de civiele beschermingsdienst, William Hernandez. Eén persoon wordt nog steeds vermist, voegde hoge regeringsfunctionaris Carolina Recinos eraan toe.

De burgemeester van San Salvador, Ernesto Muyshondt, zei dat de helft van de doden in de hoofdstad stierf. 'We maken een ongekende situatie mee: een noodsituatie op het hoogste niveau bovenop een andere ernstige', zei hij, verwijzend naar de coronaviruspandemie.



Ongeveer 4.200 mensen zochten hun toevlucht in door de overheid beheerde schuilplaatsen nadat ze hun huis hadden verloren of gedwongen waren te vertrekken, omdat ze zich in risicogebieden bevonden, voegde Muyshondt eraan toe.


In sommige overstroomde gebieden werkten soldaten samen met hulpdiensten om mensen te redden. 'We zijn alles kwijtgeraakt, we kunnen nergens meer wonen', zei Isidro Gomez, een inwoner van het zwaar getroffen zuidoosten van San Salvador, nadat een nabijgelegen rivier overstroomde en zijn huis verwoestte. Een ander slachtoffer, Mariano Ramos, zei dat de bewoners van zijn buurt in San Salvador bij het ochtendgloren werden getroffen door een lawine van modder en water. Een oudere man stierf in het gebied, zeiden functionarissen.


Het ministerie van Milieu van El Salvador waarschuwde de inwoners voor de 'grote kans' op meerdere aardverschuivingen die gebouwen zouden kunnen beschadigen en mensen zouden verwonden of doden.

Bijna 90 procent van El Salvador, 6,6 miljoen inwoners, wordt vanwege zijn geografie beschouwd als kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen.

In het naburige Guatemala zeiden functionarissen, dat de wegen waren geblokkeerd door ten minste vijf aardverschuivingen en dat er enige overstromingen waren gemeld, maar dat er geen evacuaties aan de gang waren. Hoewel Amanda verzwakte tot de status van tropische depressie, waarschuwden de Guatemalteekse functionarissen, dat er zware regen zou aanhouden, met gezwollen rivieren en mogelijke 'aardverschuivingen die de snelwegen aantasten ... en overstromingen in kustgebieden'.

(SNOOP Suriname/soy502/AFP/Twitter/Prensa Libre/YouTube)

Kritiek klinkt in Colombia op komst van zo'n 800 Amerikaanse soldaten

Militairen moeten drugshandel bestrijden, zonder goedkeuring van Senaat...


De komst van ongeveer 800 Amerikaanse soldaten in Colombia die naar verluidt de drugshandel zouden bestrijden zonder de goedkeuring van de Senaat, heeft tot afwijzing geleid in het land als gevolg van het schenden van het definitieve vredesakkoord. 

In die zin gaf de inheemse senator van het NASA-volk, Feliciano Valencia, op Twitter aan, dat de soevereiniteit van Colombia niet mag worden overgedragen aan een vreemde natie voor zijn militaire plannen, waardoor het Colombiaanse grondgebied de basis wordt van haar operaties.



Evenzo benadrukte de leider van de uitgestorven guerrilla organisatie FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), Rodrigo Londoño, dat voor de uitvoering van punt vier en punt één van de definitieve overeenkomst die in Havana, Cuba, voor vrede is bereikt, het Amerikaanse leger op Colombiaanse bodem niet nodig is.


De FARC-partij merkte op dat 'het rottend rijk, dat zijn volk aan de poorten van het Witte Huis heeft, een oorlog in Colombia en Venezuela wil veroorzaken. Laten we niet toestaan ​​dat bloedingen uitlopen, zodat ze onze rijkdom kunnen wegnemen en ons land kunnen behouden'.



Amerikaanse soldaten die maandag  1 juni 2020 in het land aankomen, gaan in quarantaine en worden vervolgens overgeplaatst om het hoofdkwartier van de Joint Task Forces Hercules (Tumaco), Vulcano (ten noorden van Santander), Omega (Meta) en de drugshandelbrigade te ondersteunen, waar ze gedurende vier maanden zullen zijn.

Het congres keurde het verblijf van de Amerikaanse troepen in Colombia niet goed en de bevolking hoorde erover in een persbericht van de ambassade van het land in Bogota.

(SNOOP Suriname/Prensa Latina/Twitter)

VS levert twee miljoen dosissen hydroxychloroquine aan Brazilië

(Bron foto: AFP)
Gebruik van malariamedicijn om Covid-19 te behandelen is omstreden


De Verenigde Staten heeft twee miljoen dosissen hydroxychloroquine geleverd aan Brazilië om het coronavirus te bestrijden, zo heeft het Witte Huis zondag 31 mei 2020 aangekondigd. Het gebruik van het malariamedicijn om Covid-19 te behandelen is omstreden. 

'De Amerikaanse en Braziliaanse bevolking zijn solidair in de strijd tegen het coronavirus. Als bewijs van deze solidariteit kondigen we vandaag aan dat de Amerikaanse regering twee miljoen dosissen hydroxychloroquine heeft geleverd aan de bevolking van Brazilië', aldus de Amerikaanse regering in onderstaande  mededeling.

De hydroxychloroquine 'zal op een preventieve manier gebruikt worden, om het verplegend personeel, de dokters en gezondheidswerkers te beschermen tegen het virus. Het zal ook gebruikt worden om de besmette Brazilianen te verzorgen'.


President Donald Trump zei een paar weken geleden, dat hij zelf preventief hydroxychloroquine nam gedurende twee weken, tegen de aanbevelingen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten in.

Het Witte Huis kondigde zondag ook aan, dat de twee landen gaan samenwerken op het vlak van klinische onderzoeken. Die moeten helpen om 'de veiligheid en werkzaamheid van het gebruik van hydroxychloroquine ter preventie en vroegtijdige behandeling van het coronavirus verder te beoordelen'.

Hydroxychloroquine wordt al lange tijd gebruikt tegen malaria, maar geen enkel ernstig onderzoek kon de mogelijke werkzaamheid ervan tegen het coronavirus aantonen. Het Britse medische vakblad The Lancet publiceerde onlangs een studie over de gevaarlijke cardiovasculaire bijwerkingen van het geneesmiddel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besliste naar aanleiding daarvan om de klinische tests met hydroxycholoroquine stop te zetten.

(SNOOP Suriname/Belga/VoA News)

Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

(Bron foto: AP)
Confrontaties aanhangers president en politie São Paulo en Rio de Janeiro


In Brazilië zijn zondag 31 mei 2020 voor het eerst sinds de corona-maatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie.

In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven. In São Paulo werd het eerste grote protest tegen Bolsonaro zondag georganiseerd en geleid door een groep supporters van de voetbalclub Corinthians, een van de grootste clubs van Brazilië.

Op de Avenida Paulista, de verkeersader in het centrum van de grootste stad van Brazilië, voegden ook fans van de rivaliserende clubs Palmeiras, São Paulo en Santos en andere sympathisanten zich bij de aanhang van Corinthians. De groep groeide uit tot zo’n paar honderd man, die zich met spandoeken en leuzen keerden tegen Bolsonaro. Sommigen raakten slaags met Bolsonaro-gezinde betogers, die al wekenlang elke zondag in het centrum van São Paulo demonstreren vóór de president en hem oproepen tot militaire interventie en sluiting van parlement en Hooggerechtshof. Daarbij zijn ze veelal gehuld in de nationale kleuren groen en geel en zwaaien ze behalve met Braziliaanse vlaggen ook met die van extreemrechtse groeperingen uit Oekraïne.

De mobiele eenheid probeerde de groepen met een cordon uit elkaar te houden. Later gebruikten de ordetroepen traangas om de anti-Bolsonaro aanhangers uit elkaar te drijven. Ook schoot de politie met rubberkogels. De betogers tegen de president gooiden daarop met stenen en dranghekken en staken opgeworpen barricades in brand. Er werden vijf mensen aangehouden, een 43-jarige man raakte gewond en werd overgebracht naar een ziekenhuis.

De Braziliaanse president ligt onder vuur, omdat hij nauwelijks serieus optreedt tegen het coronavirus. Bijna dertigduizend mensen overleden inmiddels aan het longvirus en meer dan vijfhonderdduizend Brazilianen zijn besmet. Bolsonaro noemt het virus bagatelliserend ‘een griepje’ en ‘hysterie’.

Ook wil hij dat de sociale distantie-maatregelen en winkel- en bedrijfssluitingen die in veel deelstaten en steden van kracht zijn, zo snel mogelijk worden opgeheven. Daarnaast loopt er een onderzoek naar machtsmisbruik door Bolsonaro, die mogelijk hoge functionarissen bij de federale politie heeft benoemd om invloed uit te kunnen oefenen op onderzoeken naar zijn zoons en vrienden.

Zelf bezocht Bolsonaro zondag, zoals de laatste weken gebruikelijk, een manifestatie van sympathisanten in de hoofdstad Brasília. Daarbij mengde hij zich onder meer – zonder het in de stad verplichte mondmasker – onder zijn aanhang en reed hij rond op een paard van de militaire politie.


Ook in Rio de Janeiro gebruikte de politie traangas tegen anti-Bolsonaro demonstranten die aan het begin van de middag op de boulevard van de strandwijk Copacabana slaags raakten met aanhangers van de president. Tegelijkertijd verzamelden zich honderden demonstranten bij het regeringsgebouw van de deelstaat Rio de Janeiro, voor een demonstratie tegen politiegeweld in de voornamelijk door zwarte Brazilianen bewoonde sloppenwijken (favela’s).

In april vielen 177 doden als gevolg van politieoptreden, bijna zes per dag. Een van de laatste slachtoffers was recent de 14-jarige João Pedro Mattos, die dodelijk in zijn rug werd getroffen door politiekogels toen agenten zijn huis bestormden bij een achtervolging van drugscriminelen.


Tijdens de demonstratie scandeerden de betogers onder andere zijn naam en die van andere, veelal jonge slachtoffers. Ook droegen ze spandoeken met de tekst ‘houd op ons te vermoorden’ en ‘zwarte levens doen er toe’, geïnspireerd op de betogingen die momenteel in de VS plaatsvinden. Toen de demonstranten vertrokken, dreef de politie de groep uit elkaar met traangas, melden Braziliaanse media. Volgens de politie gooiden sommige betogers met stenen. Op tv-beelden was te zien hoe een agent zijn geweer trok tegen een ongewapende manifestant.

(SNOOP  Suriname/AD/VoA News/Twitter)

St. Vincentius Ziekenhuis treft ook verscherpte maatregelen

SVZ volgt collega ziekenhuizen met stringente maatregelen


De leiding van het St.Vincentius Ziekenhuis, SVZ, heeft naar aanleiding van de zorgwekkende ontwikkelingen rond de spreiding van Covid-19, besloten dat per heden, maandag 1 juni 2020, verscherpte maatregelen worden getroffen. 

De andere ziekenhuizen hadden al bekendgemaakt dat er strenge maatregelen gelden.

De maatregelen zijn: 

# Screenen van bezoekers/poliklinische cliënten en medewerkers bij de ingang van het ziekenhuis aan de Prins Hendrikstraat; 
# Toezien op de naleving van de regels met betrekking tot tot preventie van Covid-19 in het ziekenhuis. 

Maatregelen die gelden voor bezoekers/patiënten:

# Bezoekers/ patiënten/cliënten mogen uitsluitend via de hoofdingang aan de Prins Hendrikstraat ons ziekenhuis betreden met een mondbedekking; 
# Alleen de cliënt die al een afspraak heeft bij de specialist en cito verwijzingen die bekend zijn bij de specialist zullen worden toegelaten; 
# Wij moeten erop toezien dat er maximaal 5 cliënten per poli naar binnen worden toegelaten; 
# Indien de cliënt hulpbehoevend is, mag er één begeleider mee om te helpen. Bij hulpbehoevende cliënten zonder begeleider dient de baliemedewerker te helpen; # Bezoektijd voor alle afdelingen is van 17:00-18:00 u. Per patiënt zal er maar één bezoeker toegelaten worden op de verpleegafdelingen; 
# De röntgenafdeling en het laboratorium zijn alleen open voor klinische en cito poliklinische patiënten; 
# Indien er een vermoeden bestaat op een mogelijke besmetting met het coronavirus zult u volgens het nationaal plan van aanpak behandeld worden; 
# U dient te allen tijden de aanwijzingen van het aanwezige personeel op te volgen; 
# Indien u zich niet aan deze maatregelen houdt kan u de toegang tot het ziekenhuis geweigerd worden.

Onderzoek naar corruptief handelen agent te Stolkertsijver

Agent verdacht van geld aannemen om mensen door te laten bij Stolkertsijver



Het Korps Politie Suriname bericht maandagmiddag 1 juni 2020, dat korpschef Roberto Prade zondagavond tijdens een persconferentie van het Covid-19 Managementteam heeft bevestigd, dat er een onderzoek gaande is naar een politieagent. 

Volgens beelden via social media verspreid, zou politieagent B.W. geld hebben aangenomen om mensen door te laten bij Stolkertsijver. Intussen is er een strafrechtelijk onderzoek gaande. De politieman is aangehouden en in overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De agent van politie eerste klasse wordt verdacht van onder andere het aannemen van giften of beloften onder verzwarende omstandigheden. Het vermoeden bestaat, dat W. het geld als een gift aannam om in strijd met zijn plicht, in zijn bediening iets te doen of na te laten.

De korpschef deelde mee dat afhankelijk van het onderzoek er maatregelen getroffen zullen worden.

Aantal Covid-19 besmette personen met 6 gestegen naar 29 - Onder nieuwe gevallen kopstukken leger

De actieve gevallen stijgen van 13 naar 19 waaronder kinderen

Media melden verschillende cijfers - wie moet je geloven?


Starnieuws bericht vanmiddag, maandag 1 juni 2020, dat nog eens zes personen zijn besmet geraakt met Covid-19. Onder hen zouden zich kinderen bevinden. Het aantal besmette personen is gestegen naar 29. De actieve gevallen springen van 13 naar 19. 

Onder de besmette personen zijn ook kopstukken uit het Nationaal Leger. Binnen de kazerne heerst er vrees, omdat veel militairen rond de verkiezingen in het veld waren.

De Ware Tijd schrijft, dat het gaat om luitenant-kolonel Tony Haps, commandant van de Landmacht van het Nationaal Leger. Vernomen wordt dat al zijn naaste medewerkers in het leger en collega's in de legerleiding met wie hij de afgelopen dagen in nauw contact is geweest in quarantaine zijn geplaatst. Intussen is van meerdere personen een test afgenomen en worden de resultaten afgewacht.

Ook meldt de Ware Tijd, dat er 5 nieuwe bevestigde gevallen zijn en het aantal actieve gevallen geklommen naar 18....

Van verschillende personen zijn testen afgenomen; het resultaat zal later op de dag bekend zal zijn. Er is sprake van community spreading. De bron van besmetting is niet meer te achterhalen.

President Desi Bouterse zal vandaag verscherpte maatregelen aankondigen. Er is hierover vergaderd met het Covid-19 Managementteam en diverse betrokkenen. De officiële Covid-website is nog niet aangepast, terwijl het sinds gisteravond laat bekend is dat er zes nieuwe positieve gevallen erbij zijn...

Veiligheidsdiensten blijven alternatieve routes naar Paramaribo aanpakken

'Wij zijn bekend met alternatieve routes via Snesikondre naar Blakawatra'


De nationale veiligheidsdiensten blijven de alternatieve routes, via welke mensen stad en district proberen te bereiken, aanpakken. Volgens majoor Gwendolyn Babel, onderdirectrice Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), is de Operatie Drin Dresi, Wakti Siki bekend met de alternatieve routes, waarbij men via Snesikondre probeert te komen tot Blakawatra in het district Brokopondo. Dit zei ze gisteravond, zondag 31 mei 2020, tijdens een spoed persconferentie van het Covid-19 Managementteam.

Er zijn niet alleen daar checkpoints aanwezig, maar ook te Redidotie, Stuwmeer en Kraka. Dat zijn ook de wegen die men voorbij moet gaan om in Paramaribo te komen.

Majoor Babel zei, dat deze routes desalniettemin weer onder de loep genomen worden en gaan de veiligheidsdiensten verder met het uitwerken van andere strategieën. Ze benadrukte: 'Niet om de burger of de Surinamer onaangenaam te zijn, maar alleen maar om het team van Volksgezondheid hierbij te assisteren bij het waarborgen van onze volksgezondheid.'

Babel erkende, dat ondanks de aanwezigheid van de veiligheidsdiensten op de grensrivieren er toch personen zijn overgestoken. Ze legde uit  dat de Surinaamse grenzen uitgestrekt zijn en dat het een heleboel – zowel menskracht als financiële middelen – vergt om zo een grens te kunnen beheersen. De veiligheidsdiensten zijn op strategische posities ingezet en met patrouilles wordt geprobeerd de rivier op die manier te beheersen. Echter, zodra de boot met politieagenten en militairen is voorbij gevaren maken burgers gebruik van de mogelijkheden om over te steken. 'Ze kunnen bijna timen wanneer de boot terugkeert, maar we blijven kijken naar alternatieven hoe we dit moeten aanpakken.'

(SNOOP Suriname/Nationaal Informatie Instituut)

Bushouders zien voorlopig af van acties vanwege Covid-19 situatie

Buschauffeurs en -houders blijven wel hopen op uitbetaling lockdown-compensatie


Na overleg tussen de bushouders en het bestuur van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) is gisteren in het Lalla Rookh-gebouw bepaald af te zien van de acties die voor deze week waren gepland. Dat besluit is genomen door de verontrustende wending die de coronacrisis in het land heeft genomen. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 1 juni 2020.

De bushouders blijven volgens woordvoerder Faizel Bholai wel hopen, dat de regering deze week de lockdowncompensatie zal betalen. Ze eisen Srd 350 per persoon per dag dat niet gereden is en ze dus geen inkomsten hebben. Hiervan gaat Srd 250 naar de bushouder en Srd 100 naar de chauffeur.

'We hebben over de achterstallige brandstofcompensatie van januari tot en met maart van dit jaar en de gevraagde tariefverhoging op alle lijnen nog niets van de regering vernomen', aldus Bholai. 'We wachten deze week nog af of het geld gestort wordt. Bovendien is het nu geen geschikt moment om met protestacties te komen, omdat er in de laatste paar dagen Covid-19-gevallen zijn bijgekomen. We moeten ieders gezondheid respecteren en heel voorzichtig zijn en ook de bushouders niet in gevaar brengen.'

Bholai dringt er bij het PLO-bestuur op aan om met de deskundigen en de regering snel tot een akkoord te komen.

Een werkgroep van de regering, waarin ook de PLO is vertegenwoordigd, bespreekt de eisen van de bushouders om er vervolgens over te adviseren.

Bushouder Rawien Bajnath heeft nog niets gezien van een Noodfonds en gelooft niet dat het probleem van hem en zijn collega's nog door de zittende regering wordt opgelost. Zelf heeft hij geld moeten lenen om rond te komen. 'Deze regering schuift alles op de lange baan, anders had ze het probleem al lang kunnen oplossen. De bussen rijden al bijna drie maanden niet en we hebben geen inkomen.'

Hij heeft begrip voor het uitstellen van de actie door de nieuwe covid-ontwikkelingen.

PLO-voorzitter John Mahadewsingh zegt druk in onderhandeling te zijn met deskundigen over een oplossing voor de achterstallige brandstofcompensatie en de nieuwe bustarieven. 'Echter is het de regering die het verbod van uitrijden heeft ingesteld. Er is toegezegd dat deze week de lockdown-vergoeding zal worden uitbetaald. Dat heb ik de leden medegedeeld.'

Verlenging aan van de noodverordening Bonaire tot en met 10 juni



Rijksdienst Caribisch Nederland kondigt vandaag, maandag 1 juni 2020, de verlenging aan van de noodverordening die tot en met 10 juni, 00:00 uur zal duren, tenzij voor die tijd tot verlenging of intrekking van deze noodverordening is besloten.

Samenvatting van de noodverordening

* Nachtclubs, spa’s en sauna’s mogen onder strikte voorwaarden open. Maximaal 50 personen mogen aanwezig zijn, dit is inclusief personeel. Aanwezigen moeten te allen tijde ten minste 1.5 meter afstand houden van elkaar. Bezoekers moeten zich aan strikte hygiënemaatregelen houden.
* Zwembaden mogen open voor het publiek, voor maximaal 50 personen, de strikte hygiënemaatregelen* en een sociale afstand van 1.5 meter worden toegepast. De sociale afstand geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar.
* Er geldt nog steeds een algeheel verbod op vergunningsplichtige evenementen en op samenkomsten met meer dan 50 personen in publieke en besloten sfeer, zowel binnen als in de open lucht. Dit verbod geldt ook voor publieke- en privéstranden. Uitzondering vormen kerkdiensten, uitvaarten, huwelijksvoltrekkingen en wettelijke of bedrijfsmatig noodzakelijke bijeenkomsten. Voor deze bijeenkomsten geldt dat er niet meer dan 50 personen bij aanwezig mogen zijn en dat de aanwezigen 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden.
* Iedereen moet in publieke ruimtes een sociale afstand houden van 1.5 meter. Dit geldt niet voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar onderling en voor personen die een gezamenlijke huishouding vormen.
* Vanaf 11 mei mogen scholen en kinderopvang open, op voorwaarde dat zij strenge hygiënemaatregelen* toepassen, niet meer dan 50 personen tegelijk in een (buiten)ruimte toelaten en een sociale afstand van minimaal 1.5 meter hanteren. De sociale afstand geldt niet voor kinderen tot en met 17 jaar onderling, wel voor alle volwassenen.
* Sportfaciliteiten mogen open, echter met niet meer dan 50 personen, een sociale afstand van minimaal 1.5 meter en strikte hygiënemaatregelen*.
* Contactsporten zijn verboden, met uitzondering van contactsporten voor kinderen tot en met 17 jaar. Kinderen van tot en met 17 jaar hoeven bij het sporten geen sociale afstand te houden. Competities voor kinderen tot en met 17 jaar zijn toegestaan. Hierbij mogen maximaal 50 personen publiek aanwezig zijn, met social distance in acht genomen.
* Horecagelegenheden kunnen open blijven indien maximaal 50 personen aanwezig zijn, strikte hygiënemaatregelen* gelden en voldaan wordt aan 1,5 meter afstand tot de dichtstbijzijnde persoon.
*  Ook het casino mag open blijven onder strikte hygiënemaatregelen*, met sociale afstand van 1.5 meter en niet meer dan 50 personen.

Alle besluiten én aanwijzingen gegeven door de politie, Koninklijke Marechaussee of daartoe aangewezen ambtenaren, moeten onmiddellijk worden opgevolgd. Wordt dit niet gedaan, dan kan men gestraft worden met een hechtenis van maximaal drie maanden of een geldboete van de tweede categorie.

* Hygiënemaatregelen conform de voorschriften van de afdeling Publieke Gezondheid Bonaire, zoals het toepassen van een goede en regelmatige hand- en hoesthygiëne, het regelmatig reinigen van veelgebruikte oppervlakken, apparatuur en speelgoed. Daarnaast geldt dat iedereen moet thuisblijven bij beginnende symptomen zoals hoesten, niezen, verhoging of koorts.

Bonaire is klaar voor ‘1,5-metervakantie’...

(Bron foto: Facebook)
'De sector heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten'


Bonaire is er volgens gedeputeerde Elvis Tjin-Asjoe klaar voor om, zodra het internationaal toerisme weer op gang komt, bezoekers een veilige vakantie te bieden tijdens een ‘1,5-metervakantie’, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 1 juni 2020.

'De sector heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Veel hotels, restaurants en duikscholen, maar ook autoverhuurders en winkels, hebben de afwezigheid van toeristen benut om een kwaliteitsslag te maken. Er is geïnvesteerd in groot onderhoud en upgrading', aldus de gedeputeerde van Economische Ontwikkeling in een artikel in de zomereditie van Bon Bini Bonaire (BBB).

De economie is, op de export van zout na, vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme en dat kwam in de loop van maart van de ene op de andere dag tot stilstand. Hotels, restaurants, autoverhuurders, duikscholen, souvenirwinkels, taxichauffeurs en gidsen zagen hun inkomen naar nul dalen.

Van alle sectoren wordt die van het internationaal toerisme niet alleen het zwaarst getroffen door de corona-maatregelen, maar zal deze, zo waarschuwen experts, er ook het langst over doen om te herstellen.

Om het toerisme langzaam weer op gang te kunnen brengen, zijn er volgens Tjin-Asjoe protocollen gemaakt voor aanpassingen aan de inrichting van de accommodaties om gasten straks voldoende ruimte te bieden, ook zijn er extra hygiënische voorzorgsmaatregelen genomen. Bonaire heeft volgens hem een groot voordeel ten opzichte van massabestemmingen, je zit nooit hutjemutje omdat je altijd buiten kunt verblijven.

Regering Aruba gaat verder met versoepelen corona-maatregelen

Bars en restaurants mogen de deuren weer te openen

Ook koffiebars, spa’s, sauna’s, massagesalons en bakkerijen weer open


De regering van Aruba gaat verder met het versoepelen van de corona-maatregelen. Vanaf vandaag, maandag 1 juni 2020, hebben bars en restaurants de mogelijkheid om de deuren weer te openen. Sinds eind maart was de horeca gesloten. Restaurants mochten alleen eten bezorgen of laten afhalen. Die mochten sinds vorige week hun terrassen openen en mogen nu ook binnen aan maximaal tien tafeltjes eten serveren. Dit meldt het Antilliaans Dagblad.

Ook koffiebars, spa’s, sauna’s en massagesalons mogen vandaag weer open, evenals de bakkerijen.

Liefhebbers van een gokje kunnen ook weer hun loten kopen bij de lottokantoortjes. Aruba wil de economie zo snel mogelijk weer optimaal laten draaien, zodat er vanaf medio juni weer toeristen kunnen komen.

Curaçao herdenkt de opstand van 51 jaar geleden,

(Bron foto: Extra)
'De strijd voor gelijkheid wordt meer dan ooit voortgezet'


'30 Mei 1969, op Curaçao bekend als 30 di Mei, heeft de weg geopend voor emancipatie, antidiscriminatie, meer participatie en vertegenwoordiging en heeft korte metten gemaakt met de gedachte dat iemands verleden, zijn klasse, huidskleur, geslacht of taal bepaalt wat zijn opties en ambities in het leven zijn.' 

Zo sprak premier Eugene Rhuggenaath zaterdag bij de herdenking van de opstand van 51 jaar geleden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 1 juni 2020. Maar nu, 51 jaar na de strijd voor gelijkheid, zit het er nog niet op en wordt de strijd voor gelijkheid en voor fundamentele grondrechten zoals huisvesting, voeding, educatie en een kans om in een eigen levensbehoefte te voorzien meer dan ooit voortgezet.


Volgens de minister-president moeten we in de huidige wereldwijde crisis, die ook Curaçao raakt, lering trekken uit het verleden en de krachten bundelen en de koppen bij elkaar steken om één gemeenschappelijk doel te bereiken: een beter Curaçao. ,

'De leiders waren toen, 51 jaar geleden, ervan overtuigd dat een beter perspectief, een betere economie, een beter Curaçao, niet iets is van een groepje of van een regering. Dat moeten we nu ook in de praktijk omzetten; we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om op een of andere manier een bijdrage te leveren', zo sprak Rhuggenaath zaterdag.

Ook Anthony Godett, zoon van wijlen vakbondsleider Wilson ‘Papa’ Godett voerde zaterdag het woord en stond stil bij de gebeurtenissen van 30 mei 1969.

Repatriëringsvlucht vanuit Nederland naar Curaçao zaterdag 6 juni

Niemand wordt zonder vooraf van de overheid verkregen toestemming toegelaten tot Curaçao


Op zaterdag 6 juni vindt weer een repatriëringsvlucht vanuit Nederland naar Curaçao plaats. Dat maakt het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao op zijn Facebookpagina bekend, aldus vandaag, maandag 1 juni 2020, het Antilliaans Dagblad.


Gestrande Curaçaose ingezetenen die vanuit Nederland op deze vlucht mee willen, kunnen tot uiterlijk dinsdag 2 juni, 07.00 uur Curaçaose tijd of 13.00 uur Nederlandse tijd een ticket boeken op de website van KLM.

Door het coronavirus en de maatregelen die daarop zijn genomen door overheden wereldwijd, zijn Curaçaoënaars in Nederland, maar ook andere landen gestrand. Vliegverkeer van en naar Europa is maar beperkt mogelijk en ook het vliegverkeer naar Curaçao is vanwege een inreisverbod beperkt. Niemand wordt zonder vooraf van de overheid verkregen toestemming toegelaten tot Curaçao.

De regering van Curaçao heeft besloten dat gestrande Curaçaose ingezetenen op 6 juni 2020 vanaf Schiphol terug naar huis kunnen vliegen. Onder gestrande Curaçaose ingezetene wordt verstaan personen die ingeschreven zijn in de Basisadministratie van de Curaçaose Burgerlijke Stand (Kranshi) en beschikken over een retourticket met vertrek- en eindbestemming Curaçao. Gestrande Curaçaose reizigers zal toestemming worden verleend om Curaçao in te reizen, zo stelt het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao.

Wie niet aan deze criteria voldoet, dient toestemming te vragen aan het reisverificatieteam van de overheid. Dit verzoek kan worden gemaild naar reisverificatie.cur@gobiernu.cwGestrande Curaçaose ingezetenen die op de vlucht naar Curaçao meewillen en een ticket hebben geboekt, moeten de bevestiging hiervan mailen naar info-terugreis@gobiernu.cwmet als onderwerp ‘Vlucht Nederland naar Curaçao’.  

In deze mail moeten de volgende gegevens voor elke persoon in de groep of familie waarmee wordt gereisd worden aangegeven: 
een kopie van de pagina met persoonsgegevens in het paspoort;
een kopie van het oorspronkelijke retourticket Curaçao - Nederland - Curaçao; telefoonnummer en e-mail waarop de persoon te bereiken is;
eventuele medische informatie die relevant is voor de vlucht en quarantaine daarna;
indien de ingezetene niet beschikt over een Nederlands paspoort of sédula, moet dit expliciet in de mail worden vermeld, met de reden waarom de persoon naar Curaçao wil reizen;
en een scan/screenshot van het ticket van KLM van 6 juni.

TNO zoekt naar een alternatief voor de quarantainemaatregel - Curaçao

(Bron foto: © SNOOP Suriname)
Minister Martina: Procedures voor veilig toerisme 

Uitsluiten dat iemand die besmet is met het coronavirus in het vliegtuig stapt


Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO zoekt naar een alternatief voor de quarantainemaatregel. Het gaat om een procedure waarmee praktisch wordt uitgesloten, dat iemand die besmet is met het coronavirus in het vliegtuig stapt. Honderd procent zekerheid is er niet en daarover moet het gesprek dan ook gaan: welk risico ben je bereid te nemen? 

Dat zei minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren in gesprek met Hans Robben van The Ritz Village in Scharloo. Robben besprak met Martina en CHATA-voorzitter Hans Slier (Curaçao Hospitality & Tourism Association) in de serie ‘Een top gesprek @ The Ritz Village’ hoe de hotelindustrie op Curaçao weer op gang gebracht moet worden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 1 juni  2020.

Minister Martina is het eens met Slier, tevens eigenaar van Papagayo Beach Resort, dat quarantainetoerisme niet aantrekkelijk is en dat er op basis van statistieken en feiten een ingecalculeerd risico moet worden genomen om de grenzen langzaam maar zeker open te kunnen stellen voor toeristen. De MEO-minister constateert, dat de uitgangspositie van Curaçao goed is met negentien positieve gevallen van Covid-19 en een opgeschaalde capaciteit aan zorg voor het geval er toch meer mensen besmet raken met het coronavirus Sars-CoV-2.

'Ik geloof in goede procedures daaromheen', zegt Martina. 'Zodat én de gezondheidszorg gewaarborgd is én de economie de kans krijgt zich te ontwikkelen.'

Martina zegt, dat de regering in gesprek is met instituten, waaronder TNO, om innovatieve procedures te ontwikkelen waarbij de kans dat iemand met een coronavirusinfectie reist ‘zeer klein is’. De opties moeten worden besproken en geanalyseerd om zo snel mogelijk ‘veilige vakanties’ aan te kunnen bieden.

Volgens Martina staat ook epidemioloog Izzy Gerstenbluth open voor dergelijke ‘innovatieve vormen’ die de toeristische sector een kans geven weer op te starten.

TNO is een onafhankelijk instituut voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek met 3.200 professionals, dat volgens de website ‘kennis toepasbaar wil maken voor bedrijven’. Hans Slier is blij met het inschakelen van een ‘onafhankelijk instituut dat op basis van statistieken en feiten zal aangeven wat we moeten doen’. 'We moeten ons niet laten leiden door angst', zegt Slier, die vindt dat de grenzen vanaf 1 juli weer open moeten.

Diakonessenhuis, 's Lands Hospitaal en AZP verscherpen Covid-19 maatregelen

Recente ontwikkelingen nopen ziekenhuizen tot strenge maatregelen


Het Diakonessenhuis en 's Lands Hospitaal hebben de Covid-19 maatregelen, die enigszins versoepeld waren, weer aangescherpt. Zij zijn door de recente ontwikkelingen teruggegaan naar de strenge maatregelen die eerder waren getroffen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de code rood ingesteld. Dit betekent dat eenieder ertoe moet bijdragen om verspreiding van het virus te voorkomen. De maatregelen gaan vandaag, maandag 1 juni 2020, in, zo bericht Starnieuws.

Maatregelen Diakonessenhuis 
Naast de eerder bekende en algemene maatregelen, gelden de volgende regels:
- Op alle poliklinieken zullen alleen spoedpatiënten en patiënten op afspraak worden behandeld.
- Nieuwe patiënten worden alleen na telefonisch overleg tussen de huisarts en de specialist toegelaten tot het ziekenhuis.
- De röntgenafdeling en het laboratorium zijn alleen open voor klinische en cito poliklinische patiënten van de specialisten en huisartsen van Diakonessenhuis.
- Voor alle opgenomen patiënten geldt één bezoeker voor zowel de ochtend als middagbezoek.


Maatregelen 's Lands Hospitaal
• Alle reguliere poliklinische afspraken worden uitgesteld. De patiënten worden gebeld en kunnen ook zelf telefonisch contact opnemen.
• Operatieve ingrepen die niet dringend van aard zijn, zullen worden uitgesteld, in overleg met de specialist.
• In geval van spoed of niet uit te stellen behandelingen zal de huisarts eerst telefonisch overleg moeten plegen met de specialist. Per patiënt zal er 1 begeleider worden toegelaten.
• Chronische zorg, met name het ophalen van recepten, zwangerenzorg en vaccinatiespreekuur gaan door op afspraak.
• Het laboratorium en de afdeling Radiologie zullen alleen open zijn voor dringende onderzoeken, in overleg met de specialist
• Bezoek in de ochtend en middag blijft beperkt tot 1 persoon per opgenomen patiënt. De toegang tot het ziekenhuis is uitsluitend via de hoofdpoort aan de Tourtonnelaan nr 3.

Alle hygiënische maatregelen en social distance maatregelen gaan onverkort door.

Ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo verscherpt maatregelen:

OAS-waarnemersmissie: 'Hoogste tijd verkiezingen zo snel en transparant mogelijk af te ronden'

(Bron foto:OAS)
Waarnemers blijven voorlopig voor post-electorale fase verkiezingsproces


De OAS-waarnemersmissie in Suriname zegt, dat het nu tijd is om de verkiezingen zo snel en transparant mogelijk af te ronden, rekening houdend met de noodzakelijke maatregelen voor Covid-19-preventie. 

De OAS zegt in een onderstaande verklaring, dat haar waarnemers gisteren bij het hoofdstembureau voor Paramaribo waren en werden geconfronteerd met het feit dat de activiteiten voor de dag worden opgeschort, aldus Starnieuws vandaag, maandag 1 juni 2020.


Het is nu een week na de verkiezingen die gehouden zijn op 25 mei, zegt de OAS. De hoogste tijd om het proces zo snel en transparant mogelijk af te ronden. De missie zegt, dat geen enkele politieke partij een twee derde meerderheid heeft behaald.

Zij merkt op, dat de electorale hervormingen die vóór de verkiezingen zijn doorgevoerd, hebben voorkomen dat politieke partijen pre-electorale coalities hebben gevormd, zoals traditioneel het geval is in het politieke landschap van Suriname.



De missie stelt, dat op vrijdag de onofficiële voorlopige telling van de stemmen op 99,4% stond en dat deze sindsdien op dat punt is gebleven. Ondanks enkele onderbrekingen en een traag tempo, heeft de missie soms bij het consolideren van deze resultaten geen veranderingen in trends of ernstige onregelmatigheden waargenomen die de resultaten van het proces aanzienlijk zouden kunnen beïnvloeden.

De OAS-waarnemersmissie erkent de vreedzaamheid en kalmte die de burgers van Suriname in deze fase hebben getoond. Zij prijst de onvermoeibare inspanningen van de verkiezingswerkers die bij de verschillende fasen van het proces zijn betrokken.

Voorlopig blijft de missie in het land voor de post-electorale fase van het verkiezingsproces.

'Dit is zeer ernstig' - Binnen twee dagen zijn elf Covid-19-besmettingen vastgesteld

'Onze capaciteit staat al behoorlijk onder druk, we verwachten meer'


Binnen twee dagen zijn er elf Covid-19-besmettingen vastgesteld, wat het aantal actieve cases op dertien brengt. De besmette personen zijn aan elkaar gelinkt en de bron is ook bekend. Een speciaal epidemiologisch team is belast met het onderzoek. 'Dit is zeer ernstig', zei directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid gisteravond tijdens een spoed persconferentie van het Covid-19 Managementteam, 'mond- en neusbedekking zijn nu verplicht voor eenieder die buiten huis gaat'. Dit bericht de Ware Tijd vanochtend, maandag 1 juni 2020.


Verder blijven de overige maatregelen - handen wassen en twee meter afstand - van kracht. Daniëlle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid zei, dat de nieuwe gevallen geen verband houden met het personenverkeer dat vanwege de verkiezingen heeft plaatsgevonden. Ze legde uit, dat dit moment vroeg of laat bereikt zou worden. Daarvoor hadden de autoriteiten volgens haar gewaarschuwd.

Jessurun: 'Onze capaciteit staat al behoorlijk onder druk. We verwachten meer. Er zullen meer personen getest worden.'

De lokale verspreiding van het virus heeft ook effect op de strategie die is ontwikkeld. Nu wordt gebruik gemaakt van sneltesten. Belangrijk bij het testen zijn de symptomen. 'Het feit, dat iemand in contact is geweest met een besmette persoon, is nog geen reden voor het doen van een test. Deze personen worden in quarantaine geplaatst. De twaalfde, dertiende en veertiende besmette persoon zijn allen in het St. Vincentius Ziekenhuis opgenomen. De overige cases zullen in het Wanica Ziekenhuis worden ondergebracht.'

President Nicolas Maduro van Venezuela maakte bekend, dat twee personen in zijn land positief zijn getest na te zijn teruggekeerd uit Suriname. Het Managementteam was hiervan gisteravond nog niet op de hoogte. Wel zei Jerry Slijngard van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), dat er nog steeds vissersboten uit Venezuela aanmeren. Hij weet niet of de gevallen met visserscontact te maken hebben.


De autoriteiten zijn gisteravond, volgens ee Ware Tijd, niet afdoende ingegaan op de vraag of een besmette persoon in de Anthony Nesty Sporthal zou zijn geweest, waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd. Volgens districtscommissaris Mike Nerkust, voorzitter van het hoofdstembureau, is dat wel het geval geweest.

Wat wel werd bevestigd door het Covid-19 Managementteam is dat districtscommissaris Yvonne Pinas positief is getest. Zij heeft op de verkiezingsdag in Klaaskreek haar stem uitgebracht. De hoofdkapitein van dit dorp laat uit voorzorg geen buitenstaanders toe in het dorp. Dat verbod is gisteravond om zes uur ingegaan.

VHP, ABOP, NPS en PL: 'Staking vaststelling uitslag stemming onrechtmatig'

'Kiesregeling voorziet niet in mogelijkheid Hoofdstembureau tot staking werkzaamheden'



De politieke partijen VHP, ABOP, NPS en PL hebben in een schrijven aan het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) kenbaar gemaakt, dat de staking van de vaststelling van de uitslag der stemming onrechtmatig is. 

Volgens de politieke partijen voorziet de Kiesregeling niet in de mogelijkheid voor het Hoofdstembureau tot staking der werkzaamheden en daarmee heeft dit besluit van het Hoofdstembureau geen wettelijke grondslag en is het dus onrechtmatig.

Zij verzoeken daarom het OKB dringend om uit hoofde van haar toezichthoudende functie en op grond van onder andere diens bevoegdheden ex artikel 2 lid 4 sub d van de Kiesregeling zodanige maatregelen te treffen om deze onrechtmatigheid op te heffen.

29.440 Kiezers in Wanica geven stem aan Santokhi (VHP), aan Adhin (NDP) slechts 5.601

Amzad Abdoel (NDP) wist niet meer dan 117 stemmen in de wacht te slepen



In kiesdistrict 2, Wanica, heeft de VHP 40.753 stemmen behaald. Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi is als lijsttrekker de populairste kandidaat geweest met 29.440 stemmen. Zijn grootste opponent, Ashwin Adhin (NDP), is met 5.601 stemmen gekozen.

De NDP heeft 1 zetel behaald en Pertjajah Luhur/ABOP 1. Niet lijsttrekker Nasier Eskak, maar ABOP-kandidate Miquella Huur is de grote verrassing met 4.784 stemmen op de lijst van de PL. De ressortraadszetels zijn ook gegaan naar de VHP.


Op de lijst van de VHP zijn gekozen: Asiskumar Gajadien (2.855 stemmen), Reshma Mangre (3.054 stemmen), Sidik Moertabat (1.193 stemmen) en Mohammad Mohab-Ali (3.666 stemmen).

De NDP-Assembleeleden Rossellie Cotino (2.093 stemmen), Amzad Abdoel (117 stemmen), Hans Sandjon (218 stemmen) keren niet terug. Vijay Chotkan, minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft van 1.935 stemmen hun stem gekregen.

Ook de voor Raymond Sapoen, politiek leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), is het niet gelukt om een plek te bemachtigen in De Nationale Assemblee. Hij heeft 571 kiezers achter zich gehad van de 1.383 stemmen die op de HVB zijn uitgebracht. De lijsttrekker van de HVB had verwacht dat hij in Wanica de eerste historische zetel voor zijn partij zou behalen.

NPS-lijsttrekker Michel Felisi heeft geen zetel kunnen veroveren. De NPS kreeg 4.592 stemmen. Hiervan stemden 2.509 personen op Felisi.

Henk Ramnandanlal die op de eerste plek stond van PALU heeft 90 stemmen gekregen. Voor deze partij hebben 244 kiezers gestemd in Wanica. Met 14 stemmen is De Nieuwe Wind de partij die het minst aantal uitgebrachte stemmen heeft gehaald in Wanica.

In kiesdistrict 2 hebben 17 politieke organisaties deelgenomen. Deze cijfers zijn gisteren gepresenteerd door Audrey Hankers, voorzitter van het hoofdstembureau, tijdens een openbare vergadering, AD o schrijft Starnieuws vandaag, maandag 1 juni 2020.

Dorp Klaaskreek in Brokopondo in quarantaine gegaan

Districtscom- missaris Yvonne Pinas besmet met Covid-19 virus


Het dorp Klaaskreek in Brokopondo is in quarantaine gegaan. Districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas, die besmet is met Covid-19 virus, heeft in dit dorp op 25 mei haar stem uitgebracht. Zij is de veertiende persoon die positief is getest in Suriname. Diverse personen met wie de dc in contact is gekomen, zijn in quarantaine geplaatst. Zij is districtscommissaris van bestuursressort Boven Saramacca (Matawai-gebied) in district Sipaliwini. Dit bericht Starnieuws.


Alle dc's waren in het districtscommissariaat Sipaliwini, waar het hoofdstembureau is gevestigd. Het gebouw is intussen gereinigd. Het is niet duidelijk of de openbare zitting van Sipaliwini, die voor vandaag, maandag 1 juni 2020, is gepland, nog gehouden zal worden. Hoewel de processen-verbaal gecontroleerd zijn, moest er nog informatie ingevoerd worden in de computer.

Verschillende personen die in het gebouw waren toen bekend werd dat de dc positief is getest, zijn in quarantaine geplaatst. Er wordt nog nagegaan met wie Pinas in contact is geweest.

De directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira, heeft tijdens de spoed persconferentie van het Covid-19 Managementteam gisteravond meegedeeld dat Klaaskreek vanaf zes uur 's avonds in zelf quarantaine is gegaan. Niemand mag het dorp binnen. De kapitein van het dorp heeft zelf het initiatief genomen om het dorp af te sluiten. Dit in afwachting op de verdere ontwikkelingen.