maandag 1 juni 2020

Zeker 14 mensen gedood na tropische storm Amanda in El Salvador en Guatemala

(Bron foto: Twitter)
President El Salvador, Nayib Bukele, roept voor 15 dagen noodtoestand uit


Tropische storm Amanda, de eerst genoemde storm van het seizoen in de Stille Oceaan, heeft minstens 14 mensen toen het El Salvador en Guatemala zondag 31 mei 2020 teisterde tijdens overstromingen en stroomuitval. 

De president van El Salvador, Nayib Bukele, riep gedurende 15 dagen de noodtoestand uit om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de storm, die later op de dag verzwakte toen deze naar Guatemala trok.


De dodelijke slachtoffers werden allemaal geregistreerd in El Salvador, zei minister van Binnenlandse Zaken Mario Duran, waarschuwend dat het dodental zou kunnen stijgen.



Amanda sloeg bomen om, veroorzaakte plotselinge overstromingen en aardverschuivingen, veroorzaakte stroomuitval en beschadigde ongeveer 200 huizen, zei het hoofd van de civiele beschermingsdienst, William Hernandez. Eén persoon wordt nog steeds vermist, voegde hoge regeringsfunctionaris Carolina Recinos eraan toe.

De burgemeester van San Salvador, Ernesto Muyshondt, zei dat de helft van de doden in de hoofdstad stierf. 'We maken een ongekende situatie mee: een noodsituatie op het hoogste niveau bovenop een andere ernstige', zei hij, verwijzend naar de coronaviruspandemie.



Ongeveer 4.200 mensen zochten hun toevlucht in door de overheid beheerde schuilplaatsen nadat ze hun huis hadden verloren of gedwongen waren te vertrekken, omdat ze zich in risicogebieden bevonden, voegde Muyshondt eraan toe.


In sommige overstroomde gebieden werkten soldaten samen met hulpdiensten om mensen te redden. 'We zijn alles kwijtgeraakt, we kunnen nergens meer wonen', zei Isidro Gomez, een inwoner van het zwaar getroffen zuidoosten van San Salvador, nadat een nabijgelegen rivier overstroomde en zijn huis verwoestte. Een ander slachtoffer, Mariano Ramos, zei dat de bewoners van zijn buurt in San Salvador bij het ochtendgloren werden getroffen door een lawine van modder en water. Een oudere man stierf in het gebied, zeiden functionarissen.


Het ministerie van Milieu van El Salvador waarschuwde de inwoners voor de 'grote kans' op meerdere aardverschuivingen die gebouwen zouden kunnen beschadigen en mensen zouden verwonden of doden.

Bijna 90 procent van El Salvador, 6,6 miljoen inwoners, wordt vanwege zijn geografie beschouwd als kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen.

In het naburige Guatemala zeiden functionarissen, dat de wegen waren geblokkeerd door ten minste vijf aardverschuivingen en dat er enige overstromingen waren gemeld, maar dat er geen evacuaties aan de gang waren. Hoewel Amanda verzwakte tot de status van tropische depressie, waarschuwden de Guatemalteekse functionarissen, dat er zware regen zou aanhouden, met gezwollen rivieren en mogelijke 'aardverschuivingen die de snelwegen aantasten ... en overstromingen in kustgebieden'.

(SNOOP Suriname/soy502/AFP/Twitter/Prensa Libre/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten