maandag 1 juni 2020

'Dit is zeer ernstig' - Binnen twee dagen zijn elf Covid-19-besmettingen vastgesteld

'Onze capaciteit staat al behoorlijk onder druk, we verwachten meer'


Binnen twee dagen zijn er elf Covid-19-besmettingen vastgesteld, wat het aantal actieve cases op dertien brengt. De besmette personen zijn aan elkaar gelinkt en de bron is ook bekend. Een speciaal epidemiologisch team is belast met het onderzoek. 'Dit is zeer ernstig', zei directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid gisteravond tijdens een spoed persconferentie van het Covid-19 Managementteam, 'mond- en neusbedekking zijn nu verplicht voor eenieder die buiten huis gaat'. Dit bericht de Ware Tijd vanochtend, maandag 1 juni 2020.


Verder blijven de overige maatregelen - handen wassen en twee meter afstand - van kracht. Daniëlle Veira van het Directoraat Nationale Veiligheid zei, dat de nieuwe gevallen geen verband houden met het personenverkeer dat vanwege de verkiezingen heeft plaatsgevonden. Ze legde uit, dat dit moment vroeg of laat bereikt zou worden. Daarvoor hadden de autoriteiten volgens haar gewaarschuwd.

Jessurun: 'Onze capaciteit staat al behoorlijk onder druk. We verwachten meer. Er zullen meer personen getest worden.'

De lokale verspreiding van het virus heeft ook effect op de strategie die is ontwikkeld. Nu wordt gebruik gemaakt van sneltesten. Belangrijk bij het testen zijn de symptomen. 'Het feit, dat iemand in contact is geweest met een besmette persoon, is nog geen reden voor het doen van een test. Deze personen worden in quarantaine geplaatst. De twaalfde, dertiende en veertiende besmette persoon zijn allen in het St. Vincentius Ziekenhuis opgenomen. De overige cases zullen in het Wanica Ziekenhuis worden ondergebracht.'

President Nicolas Maduro van Venezuela maakte bekend, dat twee personen in zijn land positief zijn getest na te zijn teruggekeerd uit Suriname. Het Managementteam was hiervan gisteravond nog niet op de hoogte. Wel zei Jerry Slijngard van het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), dat er nog steeds vissersboten uit Venezuela aanmeren. Hij weet niet of de gevallen met visserscontact te maken hebben.


De autoriteiten zijn gisteravond, volgens ee Ware Tijd, niet afdoende ingegaan op de vraag of een besmette persoon in de Anthony Nesty Sporthal zou zijn geweest, waar het hoofdstembureau Paramaribo is gevestigd. Volgens districtscommissaris Mike Nerkust, voorzitter van het hoofdstembureau, is dat wel het geval geweest.

Wat wel werd bevestigd door het Covid-19 Managementteam is dat districtscommissaris Yvonne Pinas positief is getest. Zij heeft op de verkiezingsdag in Klaaskreek haar stem uitgebracht. De hoofdkapitein van dit dorp laat uit voorzorg geen buitenstaanders toe in het dorp. Dat verbod is gisteravond om zes uur ingegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten