maandag 1 juni 2020

Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

(Bron foto: AP)
Confrontaties aanhangers president en politie São Paulo en Rio de Janeiro


In Brazilië zijn zondag 31 mei 2020 voor het eerst sinds de corona-maatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie.

In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven. In São Paulo werd het eerste grote protest tegen Bolsonaro zondag georganiseerd en geleid door een groep supporters van de voetbalclub Corinthians, een van de grootste clubs van Brazilië.

Op de Avenida Paulista, de verkeersader in het centrum van de grootste stad van Brazilië, voegden ook fans van de rivaliserende clubs Palmeiras, São Paulo en Santos en andere sympathisanten zich bij de aanhang van Corinthians. De groep groeide uit tot zo’n paar honderd man, die zich met spandoeken en leuzen keerden tegen Bolsonaro. Sommigen raakten slaags met Bolsonaro-gezinde betogers, die al wekenlang elke zondag in het centrum van São Paulo demonstreren vóór de president en hem oproepen tot militaire interventie en sluiting van parlement en Hooggerechtshof. Daarbij zijn ze veelal gehuld in de nationale kleuren groen en geel en zwaaien ze behalve met Braziliaanse vlaggen ook met die van extreemrechtse groeperingen uit Oekraïne.

De mobiele eenheid probeerde de groepen met een cordon uit elkaar te houden. Later gebruikten de ordetroepen traangas om de anti-Bolsonaro aanhangers uit elkaar te drijven. Ook schoot de politie met rubberkogels. De betogers tegen de president gooiden daarop met stenen en dranghekken en staken opgeworpen barricades in brand. Er werden vijf mensen aangehouden, een 43-jarige man raakte gewond en werd overgebracht naar een ziekenhuis.

De Braziliaanse president ligt onder vuur, omdat hij nauwelijks serieus optreedt tegen het coronavirus. Bijna dertigduizend mensen overleden inmiddels aan het longvirus en meer dan vijfhonderdduizend Brazilianen zijn besmet. Bolsonaro noemt het virus bagatelliserend ‘een griepje’ en ‘hysterie’.

Ook wil hij dat de sociale distantie-maatregelen en winkel- en bedrijfssluitingen die in veel deelstaten en steden van kracht zijn, zo snel mogelijk worden opgeheven. Daarnaast loopt er een onderzoek naar machtsmisbruik door Bolsonaro, die mogelijk hoge functionarissen bij de federale politie heeft benoemd om invloed uit te kunnen oefenen op onderzoeken naar zijn zoons en vrienden.

Zelf bezocht Bolsonaro zondag, zoals de laatste weken gebruikelijk, een manifestatie van sympathisanten in de hoofdstad Brasília. Daarbij mengde hij zich onder meer – zonder het in de stad verplichte mondmasker – onder zijn aanhang en reed hij rond op een paard van de militaire politie.


Ook in Rio de Janeiro gebruikte de politie traangas tegen anti-Bolsonaro demonstranten die aan het begin van de middag op de boulevard van de strandwijk Copacabana slaags raakten met aanhangers van de president. Tegelijkertijd verzamelden zich honderden demonstranten bij het regeringsgebouw van de deelstaat Rio de Janeiro, voor een demonstratie tegen politiegeweld in de voornamelijk door zwarte Brazilianen bewoonde sloppenwijken (favela’s).

In april vielen 177 doden als gevolg van politieoptreden, bijna zes per dag. Een van de laatste slachtoffers was recent de 14-jarige João Pedro Mattos, die dodelijk in zijn rug werd getroffen door politiekogels toen agenten zijn huis bestormden bij een achtervolging van drugscriminelen.


Tijdens de demonstratie scandeerden de betogers onder andere zijn naam en die van andere, veelal jonge slachtoffers. Ook droegen ze spandoeken met de tekst ‘houd op ons te vermoorden’ en ‘zwarte levens doen er toe’, geïnspireerd op de betogingen die momenteel in de VS plaatsvinden. Toen de demonstranten vertrokken, dreef de politie de groep uit elkaar met traangas, melden Braziliaanse media. Volgens de politie gooiden sommige betogers met stenen. Op tv-beelden was te zien hoe een agent zijn geweer trok tegen een ongewapende manifestant.

(SNOOP  Suriname/AD/VoA News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten