(Bron foto: © SNOOP Suriname) |
Uitsluiten dat iemand die besmet is met het coronavirus in het vliegtuig stapt
Het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO zoekt naar een alternatief voor de quarantainemaatregel. Het gaat om een procedure waarmee praktisch wordt uitgesloten, dat iemand die besmet is met het coronavirus in het vliegtuig stapt. Honderd procent zekerheid is er niet en daarover moet het gesprek dan ook gaan: welk risico ben je bereid te nemen?
Dat zei minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling (MEO) gisteren in gesprek met Hans Robben van The Ritz Village in Scharloo. Robben besprak met Martina en CHATA-voorzitter Hans Slier (Curaçao Hospitality & Tourism Association) in de serie ‘Een top gesprek @ The Ritz Village’ hoe de hotelindustrie op Curaçao weer op gang gebracht moet worden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 1 juni 2020.
Minister Martina is het eens met Slier, tevens eigenaar van Papagayo Beach Resort, dat quarantainetoerisme niet aantrekkelijk is en dat er op basis van statistieken en feiten een ingecalculeerd risico moet worden genomen om de grenzen langzaam maar zeker open te kunnen stellen voor toeristen. De MEO-minister constateert, dat de uitgangspositie van Curaçao goed is met negentien positieve gevallen van Covid-19 en een opgeschaalde capaciteit aan zorg voor het geval er toch meer mensen besmet raken met het coronavirus Sars-CoV-2.
'Ik geloof in goede procedures daaromheen', zegt Martina. 'Zodat én de gezondheidszorg gewaarborgd is én de economie de kans krijgt zich te ontwikkelen.'
Martina zegt, dat de regering in gesprek is met instituten, waaronder TNO, om innovatieve procedures te ontwikkelen waarbij de kans dat iemand met een coronavirusinfectie reist ‘zeer klein is’. De opties moeten worden besproken en geanalyseerd om zo snel mogelijk ‘veilige vakanties’ aan te kunnen bieden.
Volgens Martina staat ook epidemioloog Izzy Gerstenbluth open voor dergelijke ‘innovatieve vormen’ die de toeristische sector een kans geven weer op te starten.
TNO is een onafhankelijk instituut voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek met 3.200 professionals, dat volgens de website ‘kennis toepasbaar wil maken voor bedrijven’. Hans Slier is blij met het inschakelen van een ‘onafhankelijk instituut dat op basis van statistieken en feiten zal aangeven wat we moeten doen’. 'We moeten ons niet laten leiden door angst', zegt Slier, die vindt dat de grenzen vanaf 1 juli weer open moeten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten