maandag 1 juni 2020

VHP-voorzitter Santokhi verwacht dat NDP meewerkt om nieuwe president in Assemblee te kiezen

'Het heeft geen zin om zaak te traineren en een VVV te forceren'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi verwacht, dat de NDP eraan zal meewerkenm dat de nieuwe president in De Nationale Assemblee (DNA) wordt gekozen. De VHP, ABOP, NPS en PL, die werken aan de vorming van een coalitieregering, hebben samen 33 zetels, maar om de president en vicepresident in het parlement te kiezen zijn 34 stemmen nodig. 

Het heeft volgens Santokhi geen zin om de zaak te traineren en een Verenigde Volksvergadering (VVV) te forceren. In de VVV, waarin 934 stemgerechtigden zijn, is een gewone meerderheid nodig om de president en vicepresident te kiezen. De VVV wordt gevormd door de leden van het parlement, ressort- en districtsraden.

De VHP-voorzitter zegt maandag 1 juni 2020, in de Ware Tijd, dat zoals de NDP zijn partij in 2015 heeft benaderd om de nieuwe president direct in het parlement te doen kiezen, omdat de NDP toen in VVV de meerderheid had, hij verwacht dat de partij van president Desi Bouterse hetzelfde zal doen. 'De VHP alleen - de zetels van ABOP, NPS en PL zijn er nog niet bij geteld - heeft nu reeds een meerderheid in de VVV', zegt de politicus.

Alle politieke partijen die hebben meegedaan aan de verkiezingen van 25 mei hebben zich neergelegd bij de voorlopige uitslag, hoewel de resultaten van kiesdistrict Paramaribo nog niet zijn verwerkt. Santokhi zegt, dat onder meer in Nickerie zijn partij in zeker 75 procent van de ressorten de meerderheid van de zetels heeft gewonnen, in Wageningen 'op één ressort na alles' en in Paramaribo en Saramacca 'bijna alles'.

Intussen heeft de NDP een brief bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) ingediend waarin wordt gevraagd om een hertelling in Paramaribo. Santokhi stelt dat juristen van de VHP naar het verzoek hebben gekeken, maar geen zaken zien die een hertelling rechtvaardigen. 'Er zouden zeer ernstige dingen gebeurd moeten zijn en met feiten moeten worden aangetoond waarom een hertelling wordt aangevraagd. Hier en daar zijn er wel gekke dingen gebeurd, maar die kunnen geen aanleiding vormen om opnieuw te gaan tellen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten