vrijdag 29 november 2019

NDP: 'Aanvallen van andersdenkenden zullen geen succes hebben' - Vonnis Bouterse wereldnieuws....

'Vonnis is poging grootste partij en leden blokkade op te leggen in streven Suriname te ontwikkelen'

NDP treft voorbereidingen om Bouterse zondagochtend groots te ontvangen op de Johan Adolf Pengelluchthaven


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft vrijdagavond 29 november 2019 een spoed kaderbijeenkomst gehouden in partijcentrum Ocer naar aanleiding van de veroordeling door de Krijgsraad van NDP-voorzitter Desi Bouterse, tot een gevangenisstraf van 20 jaar in het 8 decemberproces. De NDP heeft gevraagd aan de partijleden om hun hoofd koel te houden, zo schrijven Starnieuws en de Ware Tijd.


De NDP treft voorbereidingen om president Bouterse zondagochtend groots te ontvangen op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Het staatshoofd keert die dag terug uit China. De partijstructuren hebben vrijdagavond de opdracht gekregen om mensen te mobiliseren voor de ontvangst van de president.



'Wij verwachten van u als leidinggevende van uw wijk, ressort of district dat u de mobilisatie inzet, dat is de kracht van de NDP. Wij gaan onze voorzitter een daverend welkom geven', zei Abrahams.



Hij zei te rekenen op de ondersteuning van de structuren en hij weet dat sommige personen al bezig zijn anderen te mobiliseren. Aanhangers van de partij zullen zaterdagavond vanuit Ocer en vanuit de districten vertrekken naar de luchthaven.
Volgens planning gaat de president op 2 december op staatsbezoek naar Cuba.



'Het is nooit in de wereld voorgekomen dat een zittende president wordt gevonnist. Hoe dan? Vijf maanden voor de verkiezing wordt de man veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Wij van de NDP gaan dit niet accepteren', zei Abrahams

Na de kadervergadering heeft de NDP onderstaande verklaring uitgegeven.

'Geachte besturen, leden, sympathisanten, 

Vandaag is er wederom een poging gedaan de voorzitter van de Nationale Democratische Partij een zodanig vonnis op te leggen met de bedoeling de grootste partij van Suriname en haar leden een blokkade op te leggen in haar streven Suriname te ontwikkelen. 

De aanvallen van de andersdenkenden en degenen die denken misbruik te maken van hun functie, zullen geen succes hebben. 

De voorzitter van de partij dhr. Desi Delano Bouterse verzoekt hierbij alle kameraden om rustig te zijn tot zijn aankomst in Suriname. Wij zullen op de juiste wijze antwoord geven en ten alle tijden correct handelen.
Strey de foe strey….wi no sa frede...

Hoogachtend, 

Ramon Abrahams, 
ondervoorzitter Nationale Democratische Partij 
Carolien Heilbron, secretaris van de Nationale Democratische Partij'

NPS roept op om uitspraak Krijgsraad in 8 decemberproces te respecteren

'Eenieder dient zich te houden aan de wetten van ons land'


'Met de uitspraak van de rechter, heden 29 november 2019, is een eind gekomen aan een lang proces in verband met de moorden gepleegd op 8 december 1982.'

'De NPS heeft steeds aangegeven dat de rechterlijke macht de ruimte moet krijgen om haar werk volgens de wetten des lands uit te voeren. Met de uitspraak is ook duidelijkheid gekomen in de positie van enkelen die zijn vrijgesproken.

Wij beseffen dat deze personen heel lange tijd in onzekerheid geleefd hebben. De NPS roept eenieder op om de uitspraak te respecteren en zich te houden aan de wetten van ons land.'

Krijgsraad veroordeelt in 8 decemberproces zes ex-militairen tot celstraffen van 10 en 15 jaar

Tegen verdachten was door OM 20 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist


In de Militaire Kamer heeft de Krijgsraad vrijdag 29 november 2019 veroordelingen uitgesproken tegen zes ex-militairen. Er zijn celstraffen opgelegd van 10 en 15 jaar. Van geen van de veroordeelden is gevangenneming bevolen, aldus Starnieuws. 

Net als in de Burgerkamer tegen ex-bevelhebber Desi Bouterse, hebben deze veroordeelden twee weken de tijd voor hoger beroep of ze mogen verzet aantekenen tegen het vonnis. De zitting heeft geduurd tot negen uur 's avonds.

De rechtbank heeft Benny Brondenstein, Ernst Gefferie en Iwan Dijksteel elk 15 jaar cel opgelegd. Stephanus Dendoe, Kenneth Kempes en Luciën Lewis hebben elk tien jaar cel gekregen.

Tegen allen was door het Openbaar Ministerie 20 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. De rechtbank is dus niet meegegaan met de strafeis van auditeur-militair Roy Elgin.

NDP-ondervoorzitter Abrahams: 'Het vonnis is zeker als een behoorlijke klap overgekomen!' - NDP in mineur....

'Er is gewacht tot Bouterse uitlandig is om hem op zo'n wijze te veroordelen'

NDP in spoed kadermeeting bijeen in partijcentrum Ocer


'Het vonnis is zeker als een behoorlijke klap overgekomen!', zegt NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams vrijdagavond 29 november 2019 in de Ware Tijd. Hij reageert op de veroordeling van partijvoorzitter Desi Bouterse tot twintig jaar celstraf in het geruchtmakende 8 Decemberstrafproces. 

Het moment van de uitspraak - de Krijgsraad sprak de veroordeling vrijdagmiddag over drie uit - is de NDP volgens Abrahams in het verkeerde keelgat geschoten. 'Er is gewacht tot wanneer de president uitlandig is, op staatsbezoek in China, om hem op zo'n wijze te veroordelen', zegt de ondervoorzitter.

Abrahams heeft intussen telefonisch contact gehad met Bouterse. Er is voor vrijdagavond een spoed kadermeeting gepland in partijcentrum Ocer. 'Hij heeft me gevraagd om de leden toe te spreken en hen te vragen om te bedaren tot kalmte totdat hij terug is. Hij wordt zaterdag op zondag terug verwacht in Suriname', aldus Arbrahams.

De NDP'er vindt het opvallend, dat voordat de media in Suriname met het nieuws over de veroordeling van Bouterse waren uitgekomen, de Nederlandse premier Mark Rutte erover in het nieuws had gesproken.  
'Dat geeft wel aan hoe de lijnen lopen. Dit is zwaar politiek beladen, want het is ampertjes zes maanden vóór de verkiezingen', stelt de ondervoorzitter. Hij wijst erop, dat sommige landen, zoals Nederland, politiek misbruik zullen maken van het vonnis. 'Omdat we koersen naar de verkiezingen. Alles wordt uit de lade gehaald om die te beïnvloeden', aldus Abrahams.

Hij wil nog niet vooruitlopen op zaken aangaande het functioneren van de president nu die een veroordeling op zijn naam heeft. 'Wanneer de president terug is zal de situatie bekeken worden en welke stappen ondernomen zullen worden.' Of Bouterse wel of niet de presidentskandidaat blijft doet volgens de ondervoorzitter niet ter sprake.

Militaire Kamer spreekt 8 verdachten vrij in 8 decemberproces

Vrijspraak voor Errol Alibux, Dick de Bie, Winston Caldeira, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Iwan Krolis, Edgar Ritfeld en Imro Themen


In de militaire kamer zijn Errol Alibux, Dick de Bie, Winston Caldeira, Wim Carbière, Orlando Heidanus, Iwan Krolis, Edgar Ritfeld en Imro Themen vrijgesproken. De Krijgsraad, die in deze kamer ook wordt voorgezeten door president Cythia Valstein-Montnor, heeft vanmiddag, vrijdag 29 november 2019, vonnis gewezen, zo schrijft Starnieuws.

In deze kamer hebben ook zitting de militaire rechters Mike Cooper en Carlos Li Fo Sjoe. Tegen al deze verdachten had het Openbaar Ministerie vrijspraak geëist.

Het Openbaar Ministerie is niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen Ruben Roozendaal. Auditeur-militair Roy Elgin had tien jaar geëist. Rozendaal die zei dat hij hier niet mee kon leven, heeft in december 2017 suïcide gepleegd. Hij was het niet eens met het strafvoorstel. Dat heeft hij toen ook duidelijk laten blijken. Rozendaal was lid van de groep van zestien coupplegers.

De zaak tegen Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Geffery, Kenneth Kempes en Luciën Lewis moet nog voorgaan. Tegen hen heeft het Openbaar Ministerie elk twintig jaar geëist. De behandeling was vrijdag achter in de middag nog bezig.

Missiehoofden Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en VS reageren op vonnis Krijgsraad 8 Decemberstrafproces

'Het is van cruciaal belang dat definitieve uitspraken worden uitgevoerd'


'De integriteit en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht is een pijler in de Surinaamse samenleving. Het is van cruciaal belang dat de definitieve uitspraken in de moord op 15 onschuldige burgers - wat die uitspraken ook mogen zijn nadat het beroepsproces is voltooid - worden uitgevoerd en bevestigd in overeenstemming met de rechtsstaat.'

Dat stellen de missiehoofden van Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten die geaccrediteerd zijn in Suriname vrijdag 29 november 2019 in een gemeenschappelijke verklaring over het 8 Decemberstrafproces, aldus Starnieuws.



De missiehoofden zeggen dat ze de voortgang van het 8 Decemberstrafproces door de jaren heen nauwlettend hebben gevolgd.

'We waarderen de uitdagende omstandigheden waaronder het Militair Hof opereert en bevelen het Hof aan om een ​​uitspraak te doen in de zaken in de burgerkamer. De processen hebben bijgedragen aan de reconstructie van de gebeurtenissen en de politieke context van 8 december 1982. In de verklaring zeggen de missiehoofden dat hun gedachten uitgaan naar alle gezinnen en geliefden van degenen die deel hebben uitgemaakt van deze tragedie.'

'Het vonnis zal ongetwijfeld een hulpmiddel zijn om de natie te helpen op weg naar verzoening.'

De Krijgsraad heeft hoofdverdachte Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar straf voor zijn aandeel in de moord op vijftien burgers op 8 december 1982. Er is geen gevangenneming gelast van Bouterse, die nu op staatsbezoek is in China. Irwin Kanhai, de advocaat van Bouterse, heeft laten weten dat hij verzet gaat aantekenen tegen het vonnis.

President Bouterse en ministers spreken aanwezigen China-Suriname Business Luncheon toe

(Bron foto's: NII)
Bouterse en minister Tsang hengelen naar meer Chinese investeringen in Suriname


President Desi Bouterse en de ministers Gillmore Hoefdraad van Financiën en Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme hebben in de marge van het Staatsbezoek aan China bij de China-Suriname Business Luncheon in de stad Hangzhou, aangegeven welke mogelijkheden Suriname biedt in het versterken van de relatie tussen de beide landen en het stimuleren van economische groei. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 29 november 2019.

Voor de aanvang van de business luncheon werd de president begroet door de governor van de stad Hangzhou, Yuan Jiajun, en ondernemers c.q investeerders. Het staatshoofd gaf aan, dat Suriname genoeg mogelijkheden biedt aan China en de stad Hangzhou om ontwikkeling op gang te brengen. De president noemde onder meer het spoedig ondertekenen van een Memorandum of Understanding (MoU) over toerisme, en de ondertekening van een MoU inzake handel en economie tijdens het staatsbezoek.

Ook haalde het staatshoofd aan, dat Suriname over voldoende gezonde waterreserves beschikt. Dit zijn enkele unieke mogelijkheden naar de internationale gemeenschap toe.

Het buitenlandbeleid van Suriname is gefocust op economische diplomatie en met name het aantrekken van 'Foreign Direct Investments'. De bilaterale samenwerking is voor beide landen van cruciaal belang, stelde het staatshoofd. De vriendschap tussen de beide landen is gebaseerd op respect, vertrouwen en wederzijds voordeel. De focus zal zijn op duurzame ontwikkeling en groei.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaf een presentatie over de resultaten van de regering onder het leiderschap van Bouterse. Suriname is strategisch gelegen en biedt op grond daarvan veel mogelijkheden. Het land heeft economische problemen gehad door de val van prijzen voor mijnbouwproducten. Door prudent beleid is de weg geslagen naar economische groei, aldus het NII. Daarbij heeft China een rol gespeeld door het uitvoeren van een aantal infrastructurele projecten. Minister Hoefdraad gaf aan, dat de luchthaven wordt uitgebreid. Suriname is op zoek naar buitenlandse investeringen. Volgens de bewindsman wil hetland niet te veel leunen op de mijnbouw, maar verwijst hij ook naar mogelijkheden binnen de agrarische sector en toerisme.

Suriname is open voor 'Foreign Direct Investment en is gereed te 'partneren' met het bedrijfsleven van China.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme stelde, dat er een goede band bestaat tussen de stad Hangzhou en Suriname. Ook gaf hij aan, dat Suriname het veiligste land in de regio is en de grootste populatie heeft van onder meer Chinezen buiten de grenzen. Het land biedt veel voordelen, meent de minister die onder meer aangaf dat de energiekosten laag zijn en er meerdere producten zijn waar er ontwikkeling mee op gang kan worden gebracht zoals de visserijsector alsmede rechtstreekse vluchten en het afschaffen van visa. Het is nu de tijd van meer samenwerken en nog meer zakendoen, aldus minister Tsang.

Yuan Jiajun, governor van Zhejiang Provincial Peoples Government, gaf aan, dat zijn stad 's werelds grootste haven herbergt waarmee economische ontwikkeling op gang wordt gebracht. Hij riep eenieder op van de gelegenheid gebruik te maken van de samenwerking tussen Zhejiang en Suriname. Ook is het volgens de governor zaak dat de samenwerking tussen de beide landen gepromoot worden. President Bouterse sluit zaterdag zijn staatsbezoek af.

Korte verklaring regering Bouterse-Adhin na uitspreken vonnis Krijgsraad in zaak-Bouterse

'Regering roept de gemeenschap op om de rust te bewaren'...


'Heden, vrijdag 29 november 2019, is de Krijgsraad voortgegaan met het jarenlang voortdurend 8 decemberproces. Er is vonnis gewezen in verschillende zaken. 

De Regering van de Republiek Suriname heeft kennisgenomen van de ontwikkelingen en roept de gemeenschap op om de rust te bewaren. De democratie blijft immers hoog in het vaandel.'

Bemanning schepen Kustwacht getraind in 'boarden' door Frans bedrijf Ocea

(Bron foto's: NII)
Amerikaanse ambassadrice Karin L. Williams bezoekt Kustwacht


De Kustwacht van Suriname is met verschillende taken belast, vastgesteld bij wet. Om deze naar behoren uit te voeren wordt de bemanning optimaal getraind op elk gebied. Van Ocea zijn enkele trainers in Suriname die al geruime tijd bezig zijn met het trainen en bijscholen van onder anderen het bemanningsteam. Tot deze training behoort ook de procedure van boarden van andere vaartuigen, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, vrijdag 29 november 2019.

De Kustwacht heeft ook de taak om de veiligheid te waarborgen en om controle uit te oefenen op onder andere vissersboten. In het kader hiervan deden de Franse instructeurs onder leiding van Christophe Hervé een gedetailleerde boarding training. Deze werd woensdag afgerond met een final drill. Tijdens deze drill werd assistentie verleend door een Frans schip, P 624 Gendarmerie Maritime, dat in Suriname was en bedrijf Ocea en het bording team van de Kustwacht van Suriname deed daarop de drill.

De instructeur geeft aan, dat zij de lessen goed hebben doorlopen en daarom de drill goed hebben uitgevoerd, door alle stappen nauwkeurig op te volgen en toe te passen.

Zowel directeur kolonel Jerry Slijngard als instructeur Christophe Hervé zijn zeer ingenomen met de samenwerking tussen de Kustwacht van Suriname en Ocea. Het bemanningsteam van de Kustwacht is nu beter in staat te voldoen aan de haar bij wet opgedragen taken.

De Amerikaanse ambassadrice Karin L. Williams bracht woensdag een bezoek aan de Kustwacht. Zij werd vergezeld door de luitenant commandant van de Amerikaanse Marine Travis Ervin.

Directeur Slijngard informeerde de ambassadrice over de rol die de Kustwacht vervuld bij het handhaven van de maritieme veiligheid binnen het zeegebied van Suriname. Ook de diverse uitdagingen bij het uitvoeren van de wettelijke taken en de vooruitzichten zijn aan de orde gekomen.

Het bezoek werd voorgezet met een rondvaart op het Kustwachtvaartuig P201, waarbij de ambassadrice een uitgebreide rondleiding kreeg. Zij was onder de indruk van het trainingsniveau van de medewerkers aan boord en hoe de Kustwacht ervoor zorg draagt dat het personeel over de nodige kennis, kunde en vaardigheden beschikt om de werkzaamheden uit te voeren.

Slijngard was zeer ingenomen met het bezoek en blikt terug op een geslaagde rondleiding. De ambassadrice was blij, dat zij is geïnformeerd over de taak- en doelstellingen van de Kustwacht. Zij gaf aan in contact te zullen blijven met de Kustwacht en is bereid waar nodig, assistentie te verlenen.

'VHP respecteert uitspraken Krijgsraad in 8 decemberproces'

'VHP roept alle betrokkenen op rechtsstaat niet te verzwakken met acties'


'Een sterke rechtsstaat is in het belang van iedereen, omdat het alle burgers in gelijke mate moet beschermen. Niemand staat boven de wet. Onze Grondwet is daar ook duidelijk over. En terecht wordt elke dag het volkslied gezongen, waarin staat 'Recht en waarheid maken vrij'.'

'In haar zeventigjarig bestaan als politieke partij is het basisbeginsel van de rechtstaat voor de VHP altijd het fundament geweest voor haar ideologie en handelen. 

Kern in onze rechtsstaat is de scheiding der machten waarbij de rechterlijke macht onafhankelijk haar werk kan doen. De VHP respecteert daarom de uitspraken van de Krijgsraad in de 8 decemberprocessen die zijn gevoerd. 

Zij roept alle betrokkenen op de vonnissen te respecteren en de rechtsstaat niet te verzwakken met acties of initiatieven die het kunnen ondermijnen of de schijn van inmenging kunnen oproepen. De VHP beseft heel goed wat de impact kan zijn van de uitspraken op een ieder van ons. 

Het is nu zaak om zonder aanzien des persoon de uitspraken en hun consequenties te aanvaarden. Alle betrokkenen hebben de plicht jegens de samenleving te tonen, dat zij het nationaal belang boven persoonlijk- of partijbelang stellen. Dat zij de rechtsstaat respecteren.'

Advocaat van Bouterse, Kanhai, gaat in hoger beroep tegen vonnis Krijgsraad

Kanhai spreekt van politiek proces en over de rol van Nederland....


Irvin Kanhai, advocaat van Desi Bouterse, gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de Krijgsraad. Hij merkt op dat vanaf het begin het om een politiek proces gaat. Kanhai voert aan, dat Nederland precies weet wat er is gebeurd in december 1982. Daarom is het archief voor zestig jaar achter slot en grendel geplaatst. Er wordt geen openheid van zaken gegeven. 

De advocaat beweert verder, dat belangrijke getuigenverklaring door de Krijgsraad zijn genegeerd. Hij noemt onder andere de verklaringen van Peter van Haperen, Ivan Graanoogst en Henk Venoaks.

Een rapport over een coupvoorbereiding door slachtoffers, is door de Krijgsraad terzijde gelegd.

De advocaat zegt niet verrast te zijn door de uitspraak. Hij zegt dat Bouterse op vrije voeten blijft totdat in hoger beroep de zaak zal zijn beslecht. Volgens hem kan een behandeling in hoger beroep wel tien jaar duren.

DA'91: 'Bouterse per direct uit het ambt van president van de Republiek Suriname zetten'

'Bouterse heeft zich gediskwalificeerd om nog als leider van dit land te mogen optreden'


'Met de uitspraak van de Krijgsraad van vandaag 29 november 2019, 37 jaar na de lafhartige moord op 15 burgers van ons land, is de waarheid over de 8 decembermoorden onomstotelijk vastgelegd. Dit is een stevige basis voor elke rechtgeaarde Surinamer en een voorbeeld voor de wereld. De moord op weerloze tegenstanders uit machtswellust is on-Surinaams en hoort niet in de Surinaamse politiek, niet bij de Surinaamse samenleving.'

'Desi Delano Bouterse heeft zich met die handeling, nu onomstotelijk bevestigd middels een gerechtelijk vonnis van 20 jaar celstraf, gediskwalificeerd om nog ooit als leider van dit land te mogen optreden. 

Bovendien is met het vonnis vast komen te staan, dat D. Bouterse in overtreding is van Artikel 92 lid 1 van onze Grondwet: 

'Om tot president of vicepresident te kunnen worden gekozen moet een kandidaat: 
De Surinaamse nationaliteit bezitten 
De leeftijd van dertig jaren hebben bereikt 
Niet uitgesloten zijn van het passief en actief kiesrecht 
Geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet.'

Wij eisen dan ook dat Desi Bouterse per direct uit het ambt van President van de Republiek Suriname wordt gezet. Dit in het belang van de waardigheid van het ambt en van onze natie. 

Indien de heer Bouterse hier niet zelf toe overgaat, doen wij een dwingend beroep op de totale Nationale Assemblee om zonder uitstel het aftreden van de veroordeelde heer Bouterse te eisen conform de procedure zoals vermeld in artikel 74 van onze Grondwet. 

DA’91 herbevestigt haar onwrikbaar geloof in de rechtsstaat en roept alle burgers op dat geloof vast te houden. Recht en Waarheid maken vrij! Suriname verhef U! 

Angelic del Castilho 
Voorzitter'

20 Jaar cel voor president Bouterse voor zijn rol bij 8 Decembermoorden in 1982...

Vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie


De Surinaamse president Desi Bouterse is vanmiddag, vrijdag 29 november 2019, door de Krijgsraad in Paramaribo veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Dat is conform de eis van de openbaar aanklager, aldus onder andere de NOS. De oud-legerleider is niet in het land, hij is op staatsbezoek in China. 



De rechter in Suriname begon eerder vanmiddag onverwacht aan het voorlezen van de vonnissen. De rechters Cynthia Valstein-Montnor, Rewita Chatterpal en Suzanna Chu zijn van oordeel, dat er wettig en overtuigend bewijs is geleverd dat onder regie van Bouterse op 8 december 1982 vijftien mannen, critici van zijn toenmalig militair bewind, zijn opgepakt en in Fort Zeelandia geëxecuteerd.


Oud-bataljonscommandant Etienne Boerenveen kreeg vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De aanklager wilde dat ook hij twintig jaar de cel inging. Ook de verdachte oud-militair Jimmy Stolk is vrijgesproken en de aanklager is in de zaak tegen Arthy Gorré niet-ontvankelijk verklaard. Gorré, tegen wie twintig jaar was geëist, overleed vorig jaar. Gorré en Boerenveen hebben altijd ontkend dat ze tijdens de moorden aanwezig waren op de plaats delict, Fort Zeelandia in Paramaribo.



In het megaproces, dat loopt sinds 2007, stond Bouterse met 24 medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse en zijn advocaat spraken eerder van een oneerlijk, politiek proces dat wordt aangestuurd door Nederland.



De president heeft zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden altijd ontkend. De openbaar aanklager had in juni 2017 twintig jaar celstraf geëist tegen Bouterse. Voor de aanklager stond het vast dat de toenmalige legerleider nauw betrokken was bij de dood van de slachtoffers.


De rechtsgang liep jaren vertraging op doordat het Bouterse in 2012 lukte om een Amnestiewet door het parlement te krijgen. Pas in 2016 stelde de krijgsraad de wet buiten werking, omdat die ingreep in een lopend proces.

Advocaat Gerard Spong: 'Kans groot dat Bouterse veroordeeld wordt voor zijn rol bij Decembermoorden'

Volgens de Krijgsraad zijn acht feiten die Bouterse ten laste zijn gelegd bewezen

'Het is een meesterzet van de Krijgsraad om ze naar de rechtbank te lokken alsof er nog niks aan de hand is'


De kans is groot dat Desi Bouterse vandaag, vrijdag 29 november 2019, veroordeeld wordt voor zijn rol bij de Decembermoorden. Dat zegt strafpleiter Gerard Spong, nu de Krijgsraad in Suriname al een paar uur bezig is met het voorlezen van zijn vonnis. ‘Dat heeft maar één doel, de motivering van een veroordeling begrijpelijk maken’, zegt Spong tegen radiozender ABC, aldus het AD. Tegen Bouterse is 20 jaar cel geëist. 

De Krijgsraad in Suriname spreekt vandaag geheel onverwacht de eerste vonnissen uit in het 8 Decemberstrafproces. Daarin is Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, de hoofdverdachte. Hij was destijds bevelhebber van het Nationaal Leger, en sinds 1980 aan de macht na een staatsgreep. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 20 jaar cel tegen hem. Volgens het OM is Bouterse nauw betrokken bij de martelingen en executies van 15 prominente critici van het toenmalige militaire regime van Bouterse. Zij werden op 8 december 1982 opgepakt en in Fort Zeelandia gemarteld en geëxecuteerd. Onder de slachtoffers waren vakbondsleiders, advocaten, academici, journalisten en ex-militairen.

De Krijgsraad is momenteel al een paar uur bezig met het voorlezen van het 100 pagina’s tellende vonnis van Bouterse. Volgens de Krijgsraad zijn acht feiten die hem ten laste zijn gelegd, bewezen. 'Mijn sterke indruk is dat de Krijgsraad met een zeer uitvoerig vonnis koerst op een veroordeling’, zegt Spong tegen de Surinaamse radiozender ABC. 'Zeer belastende getuigenverklaringen worden alleen voorgelezen om duidelijk te maken hoe de Krijgsraad tot een veroordeling komt. De mensen hebben daar recht op. We moeten buitengewoon veel ontzag opbrengen voor deze drie moedige rechters.' 

De woordvoerder van Bouterse, Clifton Limburg, heeft op de Surinaamse staatsradio SRS burgers opgeroepen rustig te blijven. Hij loopt vooruit op een eventuele veroordeling van de president. 'De uitspraak is weer een poging van Nederland om de politicus Desi Bouterse te isoleren. Ik weet niet eens of er wel bewijzen zijn tegen Bouterse over die Decembermoorden.' Verschillende getuigen hebben verklaard, dat Bouterse op het moment van de executies aanwezig was in Fort Zeelandia. Alle slachtoffers zouden daar in zijn werkkamer één voor één aan hem zijn voorgeleid, waarna hij persoonlijk hun doodvonnis velde. Eén getuige verklaarde later dat Bouterse vakbondsleider Cyrill Daal en ex-militair Soerendre Rambocus zelf heeft doodgeschoten. Het OM heeft daar geen bewijs voor.

De rechters gaan uitgebreid in op getuigenverklaringen. Cruciaal is de verklaring van vakbondsleider Fred Derby. Hij is die nacht ook gearresteerd en naar Fort Zeelandia overgebracht, maar werd om onduidelijke reden vrijgelaten. Derby overleed in 2001 maar hij liet wel een getuigenis achter over de gebeurtenissen. Hij verklaarde, dat Bouterse ‘beheerst en koelbloedig’ de beslissingen nam en dat van tevoren was afgesproken dat de slachtoffers zouden worden ‘afgemaakt’.

Volgens Radio ABC dreigt Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse, weg te lopen uit de rechtszaal. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij bij de executies aanwezig was. Wel bood hij in 2007 zijn excuses aan voor de Decembermoorden, omdat hij destijds politiek verantwoordelijk was.

De Surinaamse president is op dit moment op staatsbezoek in China. Het is onduidelijk wat er gebeurt als Bouterse vandaag veroordeeld wordt. In theorie kan de president zichzelf gratie verlenen. 'Het zou een gotspe zijn als hij dat doet, maar alles is mogelijk.' 

Eerder vandaag sprak de Krijgsraad ex-militair Etienne Boerenveen vrij. Hij geldt na Bouterse als een van de belangrijkste verdachten. Volgens getuigen zou de bataljonscommandant destijds slachtoffer Soerendre Rambocus hebben overgebracht naar Fort Zeelandia, waar die kort daarna werd vermoord. Rambocus zat vast vanwege een mislukte tegencoup in maart 1982. De Krijgsraad vindt dat er onvoldoende bewijs is tegen Boerenveen. Het OM had 20 jaar cel geëist. De rechters spraken ook Jimmy Stolk vrij. Dat is conform de eis van het OM. De zaak van Arthy Gorré werd niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij inmiddels is overleden.

Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers, is blij dat de rechters vandaag vonnis wijzen. Hij is de neef van de vermoorde advocaat Eddy Hoost. 'Ik ben met stomheid geslagen. Het is een meesterzet van de Krijgsraad om ze naar de rechtbank te lokken alsof er nog niks aan de hand is. De uitspraak van Boerenveen is jammer. Dan begin ik wel te twijfelen aan de afloop. Maar hij is minder belangrijk. Voor mij gaat het vooral om Bouterse.'

In een eerste reactie zegt premier Mark Rutte dat hij hoopt dat het Surinaamse rechtsstelsel goed functioneert. 'Wij zullen als Nederland met grote aandacht volgen of de rechtsgang goed plaatsvindt. Bouterse moet zich verantwoorden voor wat hij daar gedaan heeft', aldus de premier tijdens de wekelijkse persconferentie. Strenge veiligheidsmaatregelen

Na ruim een jaar stilte zette de Krijgsraad vanochtend het 8 Decemberstrafproces voort. Dat gebeurde onder strenge veiligheidsmaatregelen. De straat waar de rechtbank is gevestigd is helemaal afgesloten. Vijf scholen in de directe omgeving zijn vandaag vanwege de zitting dicht gebleven. Na een proces van bijna twintig jaar snakten de nabestaanden naar een vonnis. De Decembermoorden zijn het grootste trauma in de jonge geschiedenis van Suriname. Het proces hangt als een zwaard van Damocles boven het land. Negentien jaar geleden werd het strafrechtelijk onderzoek gestart. Vandaag is het - op één dag na- precies 12 jaar na de start van de strafzaak tegen 25 verdachten.

Auto slaat over de kop achter Zanderij: bestuurder (54) komt om het leven

Vier inzittenden met zwaar lichamelijke letsels naar AZP vervoerd


Het Korps Politie Suriname bericht vandaag, vrijdag 29 november 2019, dat vanochtend de 54-jarige bestuurder Mamoi Pinas van een auto ter hoogte van Drie Kokro te West Suriname om het leven is gekomen bij een eenzijdig ongeluk.

Vier andere slachtoffers, die zwaar lichamelijke letsels hebben opgelopen, zijn per ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP De ingeschakelde arts stelde de dood van de bestuurder vast.

Het slachtoffer reed met zijn voertuig over de weg naar West Suriname, komende vanuit de richting van Loksihatie en gaande in de richting van Zanderij. Gekomen ter hoogte van Drie Kokro verloor Pinas de controle over de besturing van zijn voertuig en botste tegen de hoge berm, met als gevolg dat het voertuig meerdere malen over de kop sloeg.

De gezondheidssituatie van de overige inzittenden is stabiel.

Opmerkelijke videobeelden van massale groep zeeschildpadden voor kust Costa Rica

(Bron foto: Charlotte Bézy)
Grootste dichtheid aan zeeschildpadden ooit op beeld vastgelegd

2.086 Schildpadden per vierkante kilometer in het water voor de kust


Elk jaar doet zich in het Ostional-wildreservaat in Costa Rica een erg bijzonder fenomeen voor: honderdduizenden vrouwelijke zeeschildpadden komen er om hun eitjes te leggen op het strand. Een biologe heeft spectaculaire luchtbeelden gemaakt van de schildpadden die zich in de oceaan verzamelen voor ze aan land gaan. 

Biologe Vanessa Bézy bestudeert het fenomeen al jaren. In het kader van haar onderzoek maakte ze dronebeelden van de schildpadden - voornamelijk dwergschildpadden (warana's - Lepidochelys olivacea - Olive Ridley) - die op weg zijn naar het strand. Het is de grootste dichtheid aan zeeschildpadden die ooit op beeld werd vastgelegd.



'Ik wist meteen dat er iets bijzonders aan de hand was', zegt Bézy, die de beelden al in 2016 filmde, maar ze pas enkele dagen geleden openbaar maakte. 'Tot op de dag van vandaag sta ik versteld van de video. Ze lijken daar wel botsautootjes.'

De biologe heeft beslist om de beelden nu vrij te geven, omdat de schildpadden steeds meer bedreigd worden door de groeiende aantallen toeristen, die de stranden op kritieke momenten inpalmen en daardoor de ontwikkeling van de dieren in het gedrang kunnen brengen. 'De video helpt om aan te tonen hoe uniek deze plaats is en dat ze beschermd dient te worden', aldus de wetenschapster.

In 2017 publiceerden Bézy en haar collega’s een studie waarbij ze gebruik maakten van drones om de zeeschildpadden te tellen. Ze schatten dat er op piekmomenten maar liefst 2.086 schildpadden per vierkante kilometer in het water voor de kust vertoefden. Ter vergelijking: tijdens het regenseizoen worden er gemiddeld 250 schildpadden per vierkante kilometer geteld en dat is al uitzonderlijk veel.

'Op deze dag bevonden zich zo’n 5.000 zeeschildpadden binnen een gebied dat zo groot is als een voetbalveld, op een totale oppervlakte van meer dan 1.000 voetbalvelden', stelt de video. 'En dan worden de schildpadden onder het oppervlak nog niet meegerekend.'


Bézy hoopt dat haar onderzoek duidelijkheid zal scheppen over de vraag waarom zoveel zeeschildpadden zich tussen augustus en oktober in het Ostional-reservaat verzamelen. Mogelijke verklaringen zijn bijvoorbeeld de zeestromingen, de ligging van het strand, het type zand of het vergroten van de kans op paring. Maar, de gezamenlijke aankomst van de schildpadden zou ook bescherming kunnen bieden aan de vrouwtjes en hun eitjes, om zo de overlevingskansen te vergroten.

Dwergschildpadden zijn één van de zes zeeschildpadsoorten die door de  International Union for Conservation of Nature (IUCN) als bedreigd worden beschouwd en dergelijke massale bijeenkomsten maken een essentieel onderdeel uit van hun levenscyclus, voegt Bézy eraan toe. 'Het is een raadselachtig natuurlijk fenomeen. We weten niet hoe de schildpadden dit coördineren en waarom.'

Maar, het gesynchroniseerde gedrag dat in het verleden bijdroeg tot het behoud van de soort, kan nu een nadeel blijken te zijn. Het feit dat de dieren op hetzelfde ogenblik en op dezelfde plaats hun eitjes leggen, maakt hen immers bijzonder kwetsbaar voor verstoring door de mens en kan hun voortbestaan in gevaar brengen. Nederzettingen binnen en net buiten het natuurreservaat groeien immers gestaag en er is regelgeving nodig om te garanderen dat ze zich op een verantwoordelijke manier uitbreiden, waarschuwt Bézy.

Lokale bewoners staan achter het voorstel om een bufferzone rondom het reservaat uit te bouwen, maar vastgoedontwikkelaars staan daar niet om te springen.

(Suriname Mirror/National Geographic/Science Alert/YouTube)

Conservatief Luis Lacalle Pou wint presidentiële verkiezing van Uruguay

(Bron foto: AFP)
Einde aan 15 jaar linkse heerschappij in Uruguay

Nieuwe regering zal oppositieleider Juan Guaido van Venezuela  erkennen als interim-president en socialist Maduro als onwettig


De conservatieve kandidaat Luis Lacalle Pou heeft donderdag 28 november 2019 de presidentsverkiezing van Uruguay gewonnen nadat zijn rivaal zijn verlies had toegegeven, waarmee een einde kwam aan 15 jaar linkse heerschappij in het Zuid-Amerikaanse land. 

Daniel Martinez, kandidaat voor het heersende Frente Amplio erkende, dat een lopende hertelling zijn niet al te kleine kans op overwinning niet zou beïnvloeden en gaf toe.


'We begroeten de president-elect Luis Lacalle Pou, met wie ik morgen een vergadering zal hebben', schreef Martinez in een tweet. 


 'Ik dank iedereen die z'n vertrouwen in ons heeft gesteld door hun stem voor ons uit te brengen vanuit de grond van mijn hart.'



De Partido Nacional erkende de overwinning in een tweet en zei: 'Nu is het onze beurt, laten we ieders Uruguay vieren!'

Lacalle Pou, een bedrijfsvriendelijke conservatief, neemt op 1 maart de leiding aan het hoofd van een rechtse coalitie van vijf partijen.


De verkozen president heeft gesprekken gevoerd met partijleiders over de samenstelling van de nieuwe regering. Ernesto Talvi, leider van de Colorado-partij, zal naar verwachting de minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay worden, zo meldt het dagblad El Pais.

Het verkiezingsresultaat duidt op een aanzienlijke verschuiving in het buitenlands beleid, waarbij de inkomende rechtse regering geen geheim maakt van hun voornemen om de oppositieleider Juan Guaido van Venezuela te erkennen als interim-president en de socialist Nicolas Maduro als onwettig.

Het huidige Uruguay-beleid onder president Tabare Vasquez - in tegenstelling tot de meeste Latijns-Amerikaanse regeringen - bleef Maduro als president  erkennen.

Guaido begroette donderdag de overwinning van Lacalle Pou. 'We weten dat we uw steun hebben in de strijd voor democratisch herstel die we voeren in Venezuela', zei Guaido in een tweet.



Martinez had geweigerd om op zondag toe te geven, toen uitslag van de verkiezingen door het kiesgerechtshof als te miniem werd geacht, met slechts 30.000 stemmen die de kandidaten scheiden. De rechtbank beval een hertelling, omdat het aantal voorlopige of betwiste stemmen - ongeveer 35.000 - de marge tussen de kandidaten overschreed.


Lacalle Pou vertelde supporters dat hij ervan overtuigd was dat zijn overwinning zou worden bevestigd.

Opiniepeilingen sinds de eerste ronde van vorige maand hadden aangegeven dat de 46-jarige ex-senator comfortabel de run-off zou winnen. Maar, met bijna alle stemmen geteld, was zijn voorsprong op Martinez, een 62-jarige voormalige burgemeester van Montevideo, iets meer dan een procent.

(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/AFP/elpais.com.uy/Twitter)

Cocaïnesmokkel in beeld: lading komt tussen bananen naar Oosterhout, Brabant

Cocaïne, 3.500 kilo, in ladingen bananen uit Zuid-Amerika in haven Antwerpen


Het Landelijk Parket heeft deze week beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een coketransport van Antwerpen naar Oosterhout wordt vervoerd. Het gaat om een drugstransport in augustus vorig jaar, zo bericht Hart van Nederland vandaag, vrijdag 29 november 2019.

Een vrachtwagen wordt door een politiehelikopter gevolgd en rijdt meerdere rondjes bij een rotonde bij een bedrijventerrein in Oosterhout.


De cocaïne kwam in ladingen met bananen uit Zuid-Amerika binnen in de haven van Antwerpen om vervolgens naar Brabant te worden vervoerd. In de lading zat 3.500 kilo cocaïne.

Een 56-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Oosterhout staan inmiddels terecht voor hun betrokkenheid bij het transport. Tegen het duo is respectievelijk veertien en twaalf jaar cel geëist.

Naast het transport op de video zou het tweetal ook betrokken zijn geweest bij een transport in december 2017 (7.000 kilo). De twee partijen drugs hadden een straatwaarde van meer dan een half miljard euro.

Twee medeverdachten, een 32-jarige Amsterdammer en een 65-jarige Belg, hoorden straffen van zes en negen jaar tegen zich eisen. Een van hen had een dekmantelbedrijf opgericht, de ander fungeerde als chauffeur. Volgens het Openbaar Ministerie vertegenwoordigen de onderschepte transporten 'een aanzienlijk deel van de volledige cocaïnemarkt van Europa'.

In 2017 werd in Nederland 14.600 kilo in beslag genomen, in België 45.000 kilo. De rechtbank verwacht in de zaak tegen de vier verdachten vóór de kerst uitspraak te doen.

100 Kilo cocaïne gevonden tussen bananen in supermarkt in Gronau, Duitsland

Doos bananen met de cocaïne waarschijnlijk ‘verkeerd geadresseerd’


De Duitse politie heeft woensdag 100 kilo cocaïne ontdekt in kist vol bananen in een supermarkt in Gronau, net over de grens bij Enschede. Dat schrijft de Westfälischen Nachtrichten donderdag 28 november 2019, aldus Dagblad Tubantia. 

Volgens de Duitse politie is de doos met de cocaïne waarschijnlijk ‘verkeerd geadresseerd’ en zo terecht gekomen tussen de etenswaren van supermarktketen Klaas en Kock.

De politie onderzoekt de vondst en probeert de herkomst van de cocaïne te herleiden. Vermoedelijk zijn het fruit én de drugs het land binnengekomen via een route- onder andere via de haven van Antwerpen - vanuit Zuid- of Midden-Amerika, denken de onderzoekers van de douane uit Essen. 'De klassieker', vertelt een woordvoerder aan de Duitse krant.

De Duitse krant meldt, dat de smokkel van cocaïne richting Duitsland de laatste jaren enorme proporties heeft bereikt. Voor het eerst is dit jaar in Duitsland meer dan tien ton cocaïne onderschept. In 2014 was dat nog ‘maar’ 1,5 ton.

Rechter verrast door in 8 decemberproces nu vonnissen uit te spreken...

Verdachte Jimmy Stolk is vrijgesproken

Etienne Boerenveen is ook vrijgesproken...


De rechter in Suriname is vanochtend, vrijdag 29 november 2019, onverwacht begonnen met het voorlezen van de vonnissen in het 8 Decembermoordenproces, zo bericht de NOS

Nog niet duidelijk is of en wanneer president Desi Bouterse zijn vonnis hoort. De oud-legerleider is op staatsbezoek in China.


Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen bij het gebouw van de Krijgsraad. Zo is er extra bewaking, zijn vijf nabijgelegen scholen gesloten en moesten journalisten hun camera's en telefoons inleveren bij het binnengaan van de rechtszaal.

Verdachte Jimmy Stolk is vrijgesproken en de aanklager is in de zaak tegen Arthy Gorré niet-ontvankelijk verklaard. Gorré, tegen wie twintig jaar was geëist, overleed vorig jaar op 68-jarige leeftijd na een lang ziekbed. 

Etienne Boerenveen is ook vrijgesproken. Tegen hem had het Openbaar Ministerie 20 jaar geëist, aldus Starnieuws. Volgens de Ware Tijd hoorde Stolk het vonnis kalm aan, Boerenveen was afwezig.

Vooral Boerenveen gold als belangrijke verdachte in het megaproces, omdat hij nauw betrokken zou zijn bij de voorbereiding en uitvoering van de Decembermoorden. De Krijgsraad acht echter niet bewezen, dat hij aanwezig was bij het doodschieten van de slachtoffers in de nacht van 7 op 8 december, ook al zijn er getuigen die zeggen dat zij dat hebben gezien. Ook is volgens de Krijgsraad niet bewezen dat Boerenveen wist van het draaiboek waarin de moord beschreven zou staan.

Momenteel is Boerenveen president-commissaris van Staatsolie in het kabinet van president Desi Bouterse. Hij wordt gezien als een vertrouweling van Bouterse.

In het megaproces, dat loopt sinds 2007, staat Bouterse met 24 medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse en zijn advocaat spraken eerder van een oneerlijk, politiek proces dat wordt aangestuurd door Nederland.

De president heeft zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden altijd ontkend. De openbaar aanklager had in juni 2017 twintig jaar celstraf geëist tegen Bouterse. Voor de aanklager stond het vast dat de toenmalige legerleider nauw betrokken was bij de dood van de slachtoffers.

Procedure rond verdeling van grondhuurpercelen door families plotseling gewijzigd

Overheid zou notarissen en landmeters niet hebben geïnformeerd over nieuwe procedure


Burgers worden bij de verdeling van grondhuurpercelen door families verrast met extra kosten. Sinds begin november moeten ze hiervoor een verkavelingsvergunning aanvragen bij het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT en C). Volgens een ingewijde hebben ze dat eerst nodig om toestemming van het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer, RGB, te krijgen voor overdracht van de percelen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 november 2019.

'Vroeger konden de mensen al hun stukken indienen bij RGB en er werd advies gevraagd aan OWT en C', zegt de ingewijde. Er zal onder andere bij een landmeter meer geld moeten worden neergeteld, omdat die steeds een perceelkaart moet maken wanneer de stukken worden ingediend.

Ouders hebben meestal de grond gekregen om aan tuinbouw te doen. Wanneer kinderen het stuk land willen verdelen moeten ze zich nu eerst wenden tot RGB voor bestemmingswijziging. Het wordt veranderd in bebouwing en bewoning. Vervolgens dient er toestemming aan OWT en C gevraagd te worden om de grond te verdelen. Als dit is geregeld, wordt RGB verzocht om percelen over te dragen aan elk van de kinderen.

'Behalve dat het een lijdensweg is, moeten de mensen bij elke stop geld uitgeven. Het is net alsof je naar Nickerie gaat en je bent onderweg daar naar toe gedwongen om een aantal keren eten te kopen.'

De nieuwe procedure is volgens de ingewijde niet bekendgemaakt aan het breder publiek. Vandaar dat mensen van de een op andere dag hiermee worden geconfronteerd. Door onwetendheid kunnen mensen die zich uitgeven voor landmeter misbruik maken van de personen die een stuk land willen verdelen.

Volgens de bron heeft de overheid onder andere notarissen en landmeters niet op hoogte gesteld van de nieuwe procedure. Hierdoor moeten deze de cliënten meerdere keren bijstaan om hun zaken in orde te krijgen. Deze dienstverleners krijgen de volle laag van de mensen, die het nieuwe proces frustrerend vinden.

Ellen Dest, waarnemend directrice van Openbaar Groen, kan inhoudelijk niet ingaan op de kwestie. Zij zegt dat ze de bekendmaking, waarin staat dat bij het verdelen van grondhuurpercelen een verkavelingsvergunning is vereist van OWT en C, heeft geplaatst namens de directeur van Openbaar Groen.

'Op deze dag 29 november in 1986 werd bloedbad aangericht in Moiwana door Nationaal Leger'

'Tot heden geen aanvang strafrechtelijk onderzoek inzake Moiwana'


'Na 33 jaren moeten wij constateren, dat geen enkele gebeurtenis in onze recente geschiedenis zoveel en zo lang onze ontwikkeling heeft belemmerd als de coup gepleegd op 25 februari 1980. Stichting 8 december 1982 memoreert hierbij de vele mensenrechtenschendingen en doden die zijn gevallen tijdens deze dictatoriale periode.'

'Op deze dag 29 november in 1986 werd een bloedbad aangericht in het Oost-Surinaams marrondorp Moiwana door het Nationaal Leger van Suriname onder bevel van Desi Bouterse, waarbij ten minste 39 personen werden vermoord. Het leed bij in het bijzonder de nabestaanden van deze slachtoffers, is onbeschrijfelijk. 

Dit leed wordt alleen verdiept door de volgende feiten: 

- Na de ontdekking van het massagraf van 25 mensen, onder wie 19 vrouwen in het dorp Moiwana in mei 1993 werden stoffelijke resten meegenomen naar de stad voor verder onderzoek. Niet alleen zijn de onderzoeksresultaten nimmer gedeeld met de nabestaanden, erger nog de stoffelijke resten zijn nooit overgedragen aan de families. Deze families is het recht ontzegd om hun vermoorde familieleden op een waardige en cultureel gepaste wijze te begraven. 

- Daarbij gevoegd is er geen uitvoering gegeven aan het vonnis van het Inter-Amerikaans hof van de Mensenrechten. Een vonnis dat vanaf 15 augustus 2005 bekend is bij de regering van Suriname. Een veroordeling inzake de massamoord in dit dorp. 

- Voorts is er tot op heden geen aanvang gemaakt met het strafrechtelijk onderzoek inzake Moiwana. Er is dus tot op heden geen vervolging van daders. Dit is niet alleen een schending van het recht op rechtvaardigheid en gerechtigheid, het is ook een schande voor de Republiek Suriname. Deze schaamte hangt als een klamme deken over de Surinaamse gemeenschap. 

33 Jaar na het gebeurde is het meer dan tijd om ook de slachtoffers en nabestaanden in het bijzonder en de Surinaamse gemeenschap in het algemeen, te schragen door het recht te laten zegevieren. De nabestaanden hebben herhaaldelijk gevraagd aan de regering en aan het Inter-Amerikaans Hof om hun recht te doen en uitvoering te geven aan het vonnis, het strafrechtelijk onderzoek op te starten en de stoffelijke resten over te dragen. Vertegenwoordigers van het Inter-Amerikaans Hof, die recentelijk een bezoek aan ons land wensten te brengen om opheldering van de regering te verkrijgen, werden afgescheept door de regering met het onzinnig excuus dat de regering hun veiligheid niet kan garanderen. Dit is niet alleen een grove leugen, het is ook een ernstige blamage aan de rechtsstaat! 

Stichting 8 December 1982 doet een ernstig beroep op de regering niet voort te gaan op het pad van de schending van de mensenrechten, nu van de nabestaanden, doch terstond uitvoering te geven aan het vonnis en het Inter-Amerikaans Hof te ontvangen om zodoende ook deze Surinamers, nabestaanden van de massaslachting te Moiwana, recht en gerechtigheid te doen ervaren. 

Stichting 8 december 1982 
Sunil Oemrawsingh 
voorzitter'

Niet weer een overval in Mama Ndyuka-gebied

'Militairen en politieagenten opereren nu in het gebied'


Er blijkt woensdag geen overval te zijn gepleegd in het Mama Ndyuka-gebied. Beweringen dat Brazilianen weer hebben toegeslagen nabij Gaanda en zeker vijftig personen hebben gegijzeld berusten niet op waarheid. Dat stelt politie korpschef Roberto Prade vandaag, vrijdag 29 november 2019, in de Ware Tijd. 

Gisteren gingen diverse audioberichten rond via social media waarin alarm wordt geslagen over een vermeende gewapende beroving die woensdagavond zou zijn gepleegd.

Prade zegt de voice notes ook te hebben beluisterd, maar dat geen enkele dienst heeft bevestigd dat er daadwerkelijk een nieuwe beroving heeft plaatsgevonden. Naderhand verklaarden ook bewoners van het gebied, dat er zich geen nieuwe incidenten hebben voorgedaan.

Wel zijn er schoten in de omgeving van Gaanda gehoord, maar het zou naar verluidt gaan om schoten die door jagers zijn gelost.

Prade zegt verder, dat militairen en politieagenten in het gebied opereren om de daders van de gewelddadige berovingen van de afgelopen periode in het gebied op te sporen en aan te houden.

Bij twee afzonderlijke roofovervallen zijn zeker vier personen doodgeschoten door een Braziliaanse roversbende. Onder de doden was een militair, lid van de Counter Terrorism Unit.

Ingehuurde Turkse toestel voor China-Cuba reis Bouterse in Kenia aan grond gehouden

Turkse luchtvaart- maatschappij AtlasGlobal in grote financiële problemen 

Bouterse en delegatie vlogen verder met een toestel door Chinese regering gestuurd


Het ingehuurde toestel waarmee president Desi Bouterse samen met zijn delegatie afgelopen maandag naar China vertrok, is tijdens een tussenstop in Kenia aan de grond gehouden, omdat de Turkse luchtvaartmaatschappij AtlasGlobal in grote financiële problemen verkeert. Dit bericht onder andere De West donderdag 28 november 2019.

De president en zijn delegatie moesten hun weg vervolgen met een toestel dat door de Chinese regering werd gestuurd.

Het is nog niet duidelijk hoe de president en zijn delegatie, hun weg zullen vervolgen richting Cuba.

De bemanning van het Turkse toestel kreeg tijdens de tussenstop de mededeling, dat het toestel aan de grond moet blijven, omdat alle vluchten van de luchtvaartmaatschappij zijn geschrapt tot 21 december.


De directie van AtlasGlobal zegt, dat zij moet doen aan herstructurering binnen het bedrijf. Het bedrijf heeft te maken met een financiële crisis die het gevolg is van Turkse aanslagen in 2015 en 2016. Het is niet bekend of de maatschappij na de aangegeven datum weer operationeel is.

Het personeel van de maatschappij kreeg via een e-mail het bericht dat het tot en met 16 december verlof heeft. Volgens bronnen dichtbij AtlasGlobal, heeft een aantal personeelsleden al maanden geen salaris ontvangen.

De Turkse vliegmaatschappij onderhoudt dagelijks de route tussen Amsterdam en Istanbul, waar zij een zogenoemde codeshare-samenwerking heeft met de KLM. Dit betekent, dat er een KLM-vluchtnummer op het ticket staat, maar dat de vlucht door een partner van de vliegmaatschappij, in dat geval AtlasGlobal wordt uitgevoerd.

AtlasGlobal bestaat sinds 2001 en heeft het hoofdkwartier in Istanbul. De maatschappij vliegt met een vloot van Airbus A320's, A321's en A330's naar een groot aantal bestemmingen in Turkije, Europa en het Midden-Oosten.

Weer een ongeluk met een bus...

Staatsbus belandt in greppel in Para, omgeving Hilly’s Farm, na aanrijding met auto


Na een ongeluk gisterochtend met een lijnbus, werd 's avonds opnieuw een ongeluk met een bus vol passagiers gemeld. Waterkant.net bericht vanochtend, vrijdag 29 november 2019, dat het zou gaan om een aanrijding tussen een staatsbus een ander voertuig. 

Er is nog weinig informatie bekend, maar op beeldmateriaal van Facebook- gebruiker Shivas Shivasevents is te zien, dat de bus op z’n zij ligt in een greppel langs de weg. Omstanders proberen passagiers uit de bus te halen. Ook is een tweede voertuig met schade te zien.

Het ongeluk zou gebeurd zijn in Para, omgeving Hilly’s Farm.

Facebookgebruiker Tevin Bisje heeft het over voorbij Bernharddorp en plaatste ook deze beelden van het ongeval online: