vrijdag 29 november 2019

Procedure rond verdeling van grondhuurpercelen door families plotseling gewijzigd

Overheid zou notarissen en landmeters niet hebben geïnformeerd over nieuwe procedure


Burgers worden bij de verdeling van grondhuurpercelen door families verrast met extra kosten. Sinds begin november moeten ze hiervoor een verkavelingsvergunning aanvragen bij het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT en C). Volgens een ingewijde hebben ze dat eerst nodig om toestemming van het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer, RGB, te krijgen voor overdracht van de percelen. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 29 november 2019.

'Vroeger konden de mensen al hun stukken indienen bij RGB en er werd advies gevraagd aan OWT en C', zegt de ingewijde. Er zal onder andere bij een landmeter meer geld moeten worden neergeteld, omdat die steeds een perceelkaart moet maken wanneer de stukken worden ingediend.

Ouders hebben meestal de grond gekregen om aan tuinbouw te doen. Wanneer kinderen het stuk land willen verdelen moeten ze zich nu eerst wenden tot RGB voor bestemmingswijziging. Het wordt veranderd in bebouwing en bewoning. Vervolgens dient er toestemming aan OWT en C gevraagd te worden om de grond te verdelen. Als dit is geregeld, wordt RGB verzocht om percelen over te dragen aan elk van de kinderen.

'Behalve dat het een lijdensweg is, moeten de mensen bij elke stop geld uitgeven. Het is net alsof je naar Nickerie gaat en je bent onderweg daar naar toe gedwongen om een aantal keren eten te kopen.'

De nieuwe procedure is volgens de ingewijde niet bekendgemaakt aan het breder publiek. Vandaar dat mensen van de een op andere dag hiermee worden geconfronteerd. Door onwetendheid kunnen mensen die zich uitgeven voor landmeter misbruik maken van de personen die een stuk land willen verdelen.

Volgens de bron heeft de overheid onder andere notarissen en landmeters niet op hoogte gesteld van de nieuwe procedure. Hierdoor moeten deze de cliënten meerdere keren bijstaan om hun zaken in orde te krijgen. Deze dienstverleners krijgen de volle laag van de mensen, die het nieuwe proces frustrerend vinden.

Ellen Dest, waarnemend directrice van Openbaar Groen, kan inhoudelijk niet ingaan op de kwestie. Zij zegt dat ze de bekendmaking, waarin staat dat bij het verdelen van grondhuurpercelen een verkavelingsvergunning is vereist van OWT en C, heeft geplaatst namens de directeur van Openbaar Groen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten