vrijdag 29 november 2019

20 Jaar cel voor president Bouterse voor zijn rol bij 8 Decembermoorden in 1982...

Vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie


De Surinaamse president Desi Bouterse is vanmiddag, vrijdag 29 november 2019, door de Krijgsraad in Paramaribo veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Dat is conform de eis van de openbaar aanklager, aldus onder andere de NOS. De oud-legerleider is niet in het land, hij is op staatsbezoek in China. 



De rechter in Suriname begon eerder vanmiddag onverwacht aan het voorlezen van de vonnissen. De rechters Cynthia Valstein-Montnor, Rewita Chatterpal en Suzanna Chu zijn van oordeel, dat er wettig en overtuigend bewijs is geleverd dat onder regie van Bouterse op 8 december 1982 vijftien mannen, critici van zijn toenmalig militair bewind, zijn opgepakt en in Fort Zeelandia geëxecuteerd.


Oud-bataljonscommandant Etienne Boerenveen kreeg vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De aanklager wilde dat ook hij twintig jaar de cel inging. Ook de verdachte oud-militair Jimmy Stolk is vrijgesproken en de aanklager is in de zaak tegen Arthy Gorré niet-ontvankelijk verklaard. Gorré, tegen wie twintig jaar was geëist, overleed vorig jaar. Gorré en Boerenveen hebben altijd ontkend dat ze tijdens de moorden aanwezig waren op de plaats delict, Fort Zeelandia in Paramaribo.



In het megaproces, dat loopt sinds 2007, stond Bouterse met 24 medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse en zijn advocaat spraken eerder van een oneerlijk, politiek proces dat wordt aangestuurd door Nederland.



De president heeft zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden altijd ontkend. De openbaar aanklager had in juni 2017 twintig jaar celstraf geëist tegen Bouterse. Voor de aanklager stond het vast dat de toenmalige legerleider nauw betrokken was bij de dood van de slachtoffers.


De rechtsgang liep jaren vertraging op doordat het Bouterse in 2012 lukte om een Amnestiewet door het parlement te krijgen. Pas in 2016 stelde de krijgsraad de wet buiten werking, omdat die ingreep in een lopend proces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten