vrijdag 29 november 2019

Rechter verrast door in 8 decemberproces nu vonnissen uit te spreken...

Verdachte Jimmy Stolk is vrijgesproken

Etienne Boerenveen is ook vrijgesproken...


De rechter in Suriname is vanochtend, vrijdag 29 november 2019, onverwacht begonnen met het voorlezen van de vonnissen in het 8 Decembermoordenproces, zo bericht de NOS

Nog niet duidelijk is of en wanneer president Desi Bouterse zijn vonnis hoort. De oud-legerleider is op staatsbezoek in China.


Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen bij het gebouw van de Krijgsraad. Zo is er extra bewaking, zijn vijf nabijgelegen scholen gesloten en moesten journalisten hun camera's en telefoons inleveren bij het binnengaan van de rechtszaal.

Verdachte Jimmy Stolk is vrijgesproken en de aanklager is in de zaak tegen Arthy Gorré niet-ontvankelijk verklaard. Gorré, tegen wie twintig jaar was geëist, overleed vorig jaar op 68-jarige leeftijd na een lang ziekbed. 

Etienne Boerenveen is ook vrijgesproken. Tegen hem had het Openbaar Ministerie 20 jaar geëist, aldus Starnieuws. Volgens de Ware Tijd hoorde Stolk het vonnis kalm aan, Boerenveen was afwezig.

Vooral Boerenveen gold als belangrijke verdachte in het megaproces, omdat hij nauw betrokken zou zijn bij de voorbereiding en uitvoering van de Decembermoorden. De Krijgsraad acht echter niet bewezen, dat hij aanwezig was bij het doodschieten van de slachtoffers in de nacht van 7 op 8 december, ook al zijn er getuigen die zeggen dat zij dat hebben gezien. Ook is volgens de Krijgsraad niet bewezen dat Boerenveen wist van het draaiboek waarin de moord beschreven zou staan.

Momenteel is Boerenveen president-commissaris van Staatsolie in het kabinet van president Desi Bouterse. Hij wordt gezien als een vertrouweling van Bouterse.

In het megaproces, dat loopt sinds 2007, staat Bouterse met 24 medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse en zijn advocaat spraken eerder van een oneerlijk, politiek proces dat wordt aangestuurd door Nederland.

De president heeft zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden altijd ontkend. De openbaar aanklager had in juni 2017 twintig jaar celstraf geëist tegen Bouterse. Voor de aanklager stond het vast dat de toenmalige legerleider nauw betrokken was bij de dood van de slachtoffers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten