'Tot heden geen aanvang strafrechtelijk onderzoek inzake Moiwana'
'Na 33 jaren moeten wij constateren, dat geen enkele gebeurtenis in onze recente geschiedenis zoveel en zo lang onze ontwikkeling heeft belemmerd als de coup gepleegd op 25 februari 1980. Stichting 8 december 1982 memoreert hierbij de vele mensenrechtenschendingen en doden die zijn gevallen tijdens deze dictatoriale periode.'
'Op deze dag 29 november in 1986 werd een bloedbad aangericht in het Oost-Surinaams marrondorp Moiwana door het Nationaal Leger van Suriname onder bevel van Desi Bouterse, waarbij ten minste 39 personen werden vermoord. Het leed bij in het bijzonder de nabestaanden van deze slachtoffers, is onbeschrijfelijk.
Dit leed wordt alleen verdiept door de volgende feiten:
- Na de ontdekking van het massagraf van 25 mensen, onder wie 19 vrouwen in het dorp Moiwana in mei 1993 werden stoffelijke resten meegenomen naar de stad voor verder onderzoek. Niet alleen zijn de onderzoeksresultaten nimmer gedeeld met de nabestaanden, erger nog de stoffelijke resten zijn nooit overgedragen aan de families. Deze families is het recht ontzegd om hun vermoorde familieleden op een waardige en cultureel gepaste wijze te begraven.
- Daarbij gevoegd is er geen uitvoering gegeven aan het vonnis van het Inter-Amerikaans hof van de Mensenrechten. Een vonnis dat vanaf 15 augustus 2005 bekend is bij de regering van Suriname. Een veroordeling inzake de massamoord in dit dorp.
- Voorts is er tot op heden geen aanvang gemaakt met het strafrechtelijk onderzoek inzake Moiwana. Er is dus tot op heden geen vervolging van daders. Dit is niet alleen een schending van het recht op rechtvaardigheid en gerechtigheid, het is ook een schande voor de Republiek Suriname. Deze schaamte hangt als een klamme deken over de Surinaamse gemeenschap.
33 Jaar na het gebeurde is het meer dan tijd om ook de slachtoffers en nabestaanden in het bijzonder en de Surinaamse gemeenschap in het algemeen, te schragen door het recht te laten zegevieren.
De nabestaanden hebben herhaaldelijk gevraagd aan de regering en aan het Inter-Amerikaans Hof om hun recht te doen en uitvoering te geven aan het vonnis, het strafrechtelijk onderzoek op te starten en de stoffelijke resten over te dragen. Vertegenwoordigers van het Inter-Amerikaans Hof, die recentelijk een bezoek aan ons land wensten te brengen om opheldering van de regering te verkrijgen, werden afgescheept door de regering met het onzinnig excuus dat de regering hun veiligheid niet kan garanderen. Dit is niet alleen een grove leugen, het is ook een ernstige blamage aan de rechtsstaat!
Stichting 8 December 1982 doet een ernstig beroep op de regering niet voort te gaan op het pad van de schending van de mensenrechten, nu van de nabestaanden, doch terstond uitvoering te geven aan het vonnis en het Inter-Amerikaans Hof te ontvangen om zodoende ook deze Surinamers, nabestaanden van de massaslachting te Moiwana, recht en gerechtigheid te doen ervaren.
Stichting 8 december 1982
Sunil Oemrawsingh
voorzitter'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten