vrijdag 29 november 2019

Conservatief Luis Lacalle Pou wint presidentiële verkiezing van Uruguay

(Bron foto: AFP)
Einde aan 15 jaar linkse heerschappij in Uruguay

Nieuwe regering zal oppositieleider Juan Guaido van Venezuela  erkennen als interim-president en socialist Maduro als onwettig


De conservatieve kandidaat Luis Lacalle Pou heeft donderdag 28 november 2019 de presidentsverkiezing van Uruguay gewonnen nadat zijn rivaal zijn verlies had toegegeven, waarmee een einde kwam aan 15 jaar linkse heerschappij in het Zuid-Amerikaanse land. 

Daniel Martinez, kandidaat voor het heersende Frente Amplio erkende, dat een lopende hertelling zijn niet al te kleine kans op overwinning niet zou beïnvloeden en gaf toe.


'We begroeten de president-elect Luis Lacalle Pou, met wie ik morgen een vergadering zal hebben', schreef Martinez in een tweet. 


 'Ik dank iedereen die z'n vertrouwen in ons heeft gesteld door hun stem voor ons uit te brengen vanuit de grond van mijn hart.'



De Partido Nacional erkende de overwinning in een tweet en zei: 'Nu is het onze beurt, laten we ieders Uruguay vieren!'

Lacalle Pou, een bedrijfsvriendelijke conservatief, neemt op 1 maart de leiding aan het hoofd van een rechtse coalitie van vijf partijen.


De verkozen president heeft gesprekken gevoerd met partijleiders over de samenstelling van de nieuwe regering. Ernesto Talvi, leider van de Colorado-partij, zal naar verwachting de minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay worden, zo meldt het dagblad El Pais.

Het verkiezingsresultaat duidt op een aanzienlijke verschuiving in het buitenlands beleid, waarbij de inkomende rechtse regering geen geheim maakt van hun voornemen om de oppositieleider Juan Guaido van Venezuela te erkennen als interim-president en de socialist Nicolas Maduro als onwettig.

Het huidige Uruguay-beleid onder president Tabare Vasquez - in tegenstelling tot de meeste Latijns-Amerikaanse regeringen - bleef Maduro als president  erkennen.

Guaido begroette donderdag de overwinning van Lacalle Pou. 'We weten dat we uw steun hebben in de strijd voor democratisch herstel die we voeren in Venezuela', zei Guaido in een tweet.



Martinez had geweigerd om op zondag toe te geven, toen uitslag van de verkiezingen door het kiesgerechtshof als te miniem werd geacht, met slechts 30.000 stemmen die de kandidaten scheiden. De rechtbank beval een hertelling, omdat het aantal voorlopige of betwiste stemmen - ongeveer 35.000 - de marge tussen de kandidaten overschreed.


Lacalle Pou vertelde supporters dat hij ervan overtuigd was dat zijn overwinning zou worden bevestigd.

Opiniepeilingen sinds de eerste ronde van vorige maand hadden aangegeven dat de 46-jarige ex-senator comfortabel de run-off zou winnen. Maar, met bijna alle stemmen geteld, was zijn voorsprong op Martinez, een 62-jarige voormalige burgemeester van Montevideo, iets meer dan een procent.

(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/AFP/elpais.com.uy/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten