dinsdag 18 december 2018

Yokohama Trading NV verliest rechtszaak tegen Maisha Neus inzake cartoon

Rechter geeft recht van vrije meningsuiting voorrang boven recht op bescherming goede naam en eer


'De vordering van Yokohama is door de Kantonrechter vandaag, maandag 17 december 2018, afgewezen in de zaak: Vonnis rechtszaak Yokohama Trading NV versus Maisha E. Neus. Issue: Plaatsing op FB van een cartoon door M.E. Neus is belediging van Yokohama Trading NV. 

De rechter heeft het recht van vrije meningsuiting voorrang gegeven boven het recht op bescherming van de goede naam en eer van een onderneming (let op: het ging niet over ‘Yokohama de persoon/Bidjai Parmessar’).

Volgens de juridisch adviseur van Maisha E. Neus, de heer drs. A. Biharie, is in de strijd tussen twee mensenrechten gebleken, dat de rechter het recht op vrije meningsuiting zwaarder heeft laten wegen dan het recht op bescherming van de goede naam en eer van een organisatie die in eerdere instantie al vanwege vermeende malversaties in de pers was verschenen. En van belang is te vermelden, dat de uitingen van de bewuste cartoon (meme) voldoende basis vindt in de feiten die in de maatschappij eerder in de pers zijn geuit, met de aanvulling dat daaraan niet de eis wordt gesteld dat de feiten volledig juist (‘waarheid’) zijn. Ze zijn eerder onderdeel van het maatschappelijke publieke debat geweest. Dit zien we terug in de ontelbare memes, die in de traditionele en op sociale media worden opgenomen en gedeeld. 

Hoofdzaak is hier om nogmaals te stellen, dat Maisha E. Neus een meme (een cartoon) heeft geplaatst gedeeld van een Surinaamse versie van de kapitalistische piramide. Een meme is een kopieerbaar plaatje of een tekst, die men op sociale media verspreid en viraal kan gaan. 

In eerste instantie heeft de eiser van Neus gevraagd om het te verwijderen. Dit is al een teken dat Yokohama de werking van sociale media niet begrijpt, want ook als Neus de meme verwijdert, is deze inmiddels zo vaak gedeeld, dat het onmogelijk is het totaal van sociale netwerken te bestrijken en het van de media af te halen. Het is een bijkomend verschijnsel van sociale media dat alles wat men post, ongelimiteerd en ongecontroleerd verspreid kan worden. 

Los van dit alles is het belangrijk te stellen dat een politiek persoon uitspraken mag doen (of memes mag plaatsen) die choqueren, kwetsen of verontrusten, zolang daarmee het maatschappelijk debat wordt gediend. Dat is juist de taak van kritische politici. 

Dus als belangrijke factor in de rechterlijke oordeelsvorming heeft dan ook gespeeld, het feit dat de uitingen gedaan zijn door ondergetekende als politica. Dat is een zwaarder gewicht toegekend en zo geschiedt dat volgens vaste rechtspraak. 

De vrijheid van meningsuiting heeft vandaag overwonnen. 

STREI 
Maisha E. Neus'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten