dinsdag 18 december 2018

Ministerie van RGB reikt 217 grondpapieren uit in Albina, Marowijne

'Jullie hebben eindelijk zekerheid op het stukje grond, ik druk jullie op het hart om deze niet te verkopen'

(Bron foto: Burger Informatiecentrum Commewijne)

Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft maandag 17 december 2018 217 grondpapieren uitgereikt in Albina, Marowijne. Met deze stap probeert de overheid de jarenlange achterstand aan grondaanvragen in het district Marowijne in te lopen. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut.

Assembleelid Grace Watamaleo (NDP) liet weten, dat een ieder recht heeft op een stukje grond, maar drukte de aanwezigen op het hart om na het verkrijgen van de papieren, de bijkomende zaken in orde te maken. Zo wordt voorkomen, dat zij het stukje grond kwijtraken. Naar zeggen van Watamaleo zijn na drie jaren weer grondpapieren verstrekt in Marowijne.

'Jullie hebben nu eindelijk zekerheid op het stukje grond. Ik druk jullie op het hart om deze niet te gaan verkopen. Als je het verkoopt heb je wel het geld, maar ben je de grond kwijt', adviseerde zij de aanwezigen.

Volgens de minister van RGB, Roline Samsoedien, is het belangrijk dat eenieder rechtszekerheid heeft op het stukje grond dat is aangevraagd. 'Als je geen zekerheid hebt op het stukje grond dat jou toebehoord, kun je niets ondernemen. Met de grondpapieren kun je een lening sluiten bij de bank of je kunt een bouwvergunning aanvragen als je bijvoorbeeld een huis wilt bouwen', hield de bewindsvrouwe de gelukkigen voor.

De ontwikkeling van een district moet niet afhangen van de overheid alleen, de bewoners van het district moeten hun deel doen en zelf werken aan de ontwikkeling. 'Wanneer we praten over ontwikkeling, moet je niet meteen denken aan grote fabrieken. Ontwikkeling begint met het planten van een peperboom op je erf', aldus de minister.

Districtscommissaris Adjaikoemar Kali van Commewijne, die namens districtscommissaris Freddy Daniël van Marowijne sprakt, zei dat het de eerste keer is dat een minister van RGB persoonlijk naar het district is getogen om de grondpapieren uit te reiken. Hij is deze minister, haar staf en de medewerkers van het commissariaat dankbaar dat zij alles in het werk hebben gesteld, om de gronddocumenten te kunnen verstrekken.

Minister Samsoedien adviseerde de bewoners van het district om niet te beginnen met bouwwerkzaamheden alvorens zij de rechtszekerheid hebben op het stukje grond. 'Als je vooraf bouwt bestaat de kans, dat het stukje grond iemand anders toebehoort.' Tot slot drukte zij eenieder op het hart geen geld te geven aan derden die zich voordoen als grondaanbieders. Alleen de minister van RGB is bevoegd grondpapieren te tekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten