dinsdag 18 december 2018

Gajadien (VHP): ‘ID-kaartenproject een njang patu’

'Suriname opgescheept met lening van 9.710.000 Amerikaanse dollar voor nieuwe ID-kaart'

'Regering bestaat uit mensen die zich lenen voor corruptiepraktijken'


Corruptie en het slechts erop uit zijn een extra ‘njang’ te maken, hebben volgens VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien ervoor gezorgd dat Suriname nu opgescheept zit met een lening van 9.710.000 Amerikaanse dollar tegen een rente van 5% voor het invoeren van nieuwe biometrische identiteitskaarten. Het project wordt in samenwerking met het Servisch bedrijf Vlatacom uitgevoerd. 

'De wet op zich is geen probleem, maar het project is een njang patu. Er is nu al ongeveer 2 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven aan dit project. Al zouden wij het project nu stoppen en met een ander bedrijf in zee gaan, dan nog zou het ons goedkoper uitkomen', stelde de VHP’er tijdens de verdere behandeling van de ID-kaartenwet gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), aldus vandaag, dinsdag 18 december 2018, het Dagblad Suriname.

Volgens de politicus is het duidelijk, dat Suriname geen geciviliseerde regering heeft die juist op basis van kostenefficiëntie zou moeten werken. De regering bestaat volgens hem juist uit mensen die zich meer lenen voor corruptiepraktijken. Vandaar dat ICT-overeenkomsten worden aangegaan met verre landen als Servië en China, terwijl dat veel gemakkelijker kon met een land als India dat juist veel ervaring heeft op ICT-gebied. De parlementariër vindt het jammer dat de creditline met India nog steeds niet is ingevuld. 'Het kon dan veel goedkoper met een rente van minder dan 1%', aldus de politicus.

Gajadien benadrukte in zijn betoog, dat zijn fractie grote voorstander is van het invoeren van moderne en veilige identiteitskaarten, maar dan wel tegen goede voorwaarden. De kostprijs voor één biometrische ID-kaart van 11 Amerikaanse dollar vindt hij echter ook te hoog. De VHP’er vroeg het college mee te gaan met zijn voorstel om de regering op te roepen de samenwerking met Vlatacom stop te zetten.

De VHP’er hekelde ook de volgorde van de totstandkoming van de ontwerpwet. Hij vindt dat de regering wederom getoond heeft. dat zij de omgekeerde weg bewandelt bij het uitvoeren van haar werk.

Raymond Sapoen van de coalitie vindt de regering werk heeft om elke schijn van grote onregelmatigheid en fraude weg te werken. Volgens hem valt er niets te verbergen, omdat de regering correct te werk is gegaan vanaf de start van de uitvoering van het ID-kaartenproject. 'De regering moet elke steen omkeren. Ik daag die regering uit om transparantie en openheid te betrachten voor wat betreft de financiering die hiermee gepaard is gegaan', stelde de HVB’er.

Zoals het nu staat in de ontwerpwet ‘ID-Kaartenwet 2018’, wordt een boete van Srd 100 opgelegd als iemand geen ID-kaart kan tonen aan een politieambtenaar. Verschillende Assembleeleden, waaronder ook Rosselie Cotino (NDP), hebben voorgesteld om dit bedrag terug te brengen naar Srd 20, zoals dat al bij het rijbewijs wordt gehanteerd. Ook Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons kon zich vinden in dit bedrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten