dinsdag 18 december 2018

Onderzoek naar vermoedelijke corruptie en belangenverstrengeling bij Douane

Mogelijk onregelmatigheden bij afhandelen import pakkettendiensten


Bij de Douane is een onderzoek gaande naar vermoedelijke corruptie en belangenverstrengeling. Dit wordt bevestigd door minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, aldus de Ware Tijd dinsdag 18 december 2018. 'We zijn al lang bezig met het onderzoek', zegt de bewindsman. Meer wil hij voorlopig niet kwijt. 

Naar verluidt zou er sprake zijn van onregelmatigheden bij het afhandelen van importen van de zogenoemde pakkettendiensten. Bepaalde bedrijven zouden tegen betaling worden voorgetrokken en de gelegenheid krijgen invoerrechten te ontduiken. Lading van bedrijven die weigeren smeergeld te betalen aan betrokken douaneambtenaren worden grondig gecontroleerd en uit rancune zouden deze langer dan noodzakelijk worden vastgehouden voordat ze worden vrijgegeven.

Een douanier. die tevens beheerder is van het Asycuda-systeem bij de Douane, zou daarnaast ook inklaarder zijn, wat neerkomt op belangenverstrengeling. Bovendien zou hij zijn nevenactiviteiten tijdens diensttijd ontplooien.

Deze misstanden zijn begin deze maand door een klokkenluider onder de aandacht gebracht van minister Hoefdraad en de douaneleiding. Er zijn zelfs beschuldigingen geuit tegen de douaneleiding dat die onder één hoedje speelt met de vermoedelijke fraudeurs. 'Hoe kan de douaneambtenaar die moet controleren zelf ook inklaarder zijn? Hoe controleert hij zichzelf? Hij kan letterlijk alles in het systeem doen', aldus de klokkenluider. Door mogelijk opzettelijk getalm in het onderzoek zou deze functionaris in de gelegenheid gesteld zijn sporen in het systeem te wissen.

Volgens een vertegenwoordiger van één van de pakkettendiensten zijn de vermoedelijke corruptieve handelingen sinds juli dit jaar gaande. Ook zijn bedrijf heeft er last van dat ladingen nu langer dan noodzakelijk worden vastgehouden. De douanerecherche heeft instructies gekregen om een onderzoek in te stellen. Volgens een ingewijde is dit echter een rookgordijn; de rechercheurs zou geen toegang zijn verschaft tot het Asycuda-systeem door de twee functionarissen van wie beweerd wordt dat zij zich bezig houden met de malafide praktijken. Hierdoor zou het onderzoek worden bemoeilijkt. Dit is maandag door de klokkenluider onder de aandacht van de douaneleiding gebracht.

Ook de recente sluiting van een pakkettenbedrijf in opdracht van de douaneleiding wordt bestempeld als doorgestoken kaart: er is - kennelijk bewust - niet eerst een aanmaning gestuurd, onderbouwd met onderliggende documenten. Daardoor zou de sluiting onrechtmatig zijn waardoor de Douane het bedrijf al na een dag weer toestemming moest geven om de dienstverlening te hervatten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten