vrijdag 6 april 2018

Oud-president Lula da Silva van Brazilië meldt zich niet bij politie

Hoogste beroepsrechter wijst verzoek Lula af om arrestatiebevel te vernietigen 

(Bron foto: Twitter)

Honderden van Lula's aanhangers de straat op om te protesteren tegen het bevel Lula aan te houden


Luiz Inacio Lula da Silva heeft zich vrijdag 6 april 2018 vooralsnog niet gemeld bij de politie voor het uitzitten van zijn 12-jarige celstraf voor corruptie. Hiermee negeert de oud-president het arrestatiebevel dat donderdag tegen hem was uitgevaardigd. 

Eerder op de dag wees de hoogste beroepsrechter in Brazilië het verzoek van Lula, om het arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd te vernietigen, af. De oud-president moest zich vrijdag om 17.00 uur (lokale tijd) bij de politie melden voor het uitzitten van zijn celstraf. Hij heeft dit echter niet gedaan.

Enkele honderden van zijn supporters zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen het bevel Lula aan te houden.


Eerder besloot het gerechtshof in Brazilië al dat Lula zijn hoger beroep in de zaak niet in vrijheid mag afwachten. De oud-president was vervolgens in beroep gegaan tegen het arrestatiebevel dat donderdag tegen hem was uitgevaardigd.


De 72-jarige gewezen leider van de metaalvakbond bracht de nacht van donderdag op vrijdag naar verluidt op het hoofdkwartier van de vakbond bij Sao Paulo door, waar hij overlegde met advocaten en leden van zijn Arbeiderspartij.

Duizenden mensen kwamen aan het gebouw bijeen om hun steun te betuigen.

Eenmaal in de gevangenis wordt het voor Lula vrijwel onmogelijk deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 7 oktober, die hij wellicht gemakkelijk zou winnen. Hij werd veroordeeld voor corruptie en het witwassen van geld bij de renovatie van een penthouse aan het strand. Als president (2003-2011) zorgde hij voor sterke economische groei en een dalende ongelijkheid.

(Suriname Mirror/Nu.nl/De Standaard/politica.estadao.com.br/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten