vrijdag 6 april 2018

Lilian Ferrier geeft basisonderwijs hoge prioriteit binnen haar ministerie

'Het gaat niet goed binnen het onderwijs en daar moeten we met zij allen wat aan doen'

Vertrekkend minister Peneux: 'Het is een waar genoegen om vandaag burger te heten'
 

Lilian Ferrier heeft de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) overgenomen met een reeks van zaken waaraan gewerkt dient te worden. Ferrier geeft aan, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 6 april 2018, dat voor haar basisonderwijs hoge prioriteit geniet. Het kan niet dat 50 procent van de kinderen een lagere school diploma haalt. 

'Het gaat niet goed binnen het onderwijs en daar moeten we met zij allen wat aan doen. Vooral voor het jonge kind', stelt Ferrier.

Bij de overdracht merkte vertrekkend minister  Robert Peneux op, dat de job die in de afgelopen periode gedaan is, niet eenvoudig is geweest. 'Education is like a ship over troubled water, maar we hebben uiteindelijk stand kunnen houden tegen de vele invloeden van buiten. We hebben met het weinige aan financiële middelen dat we hadden, zorg voor gedragen dat we vorderingen hebben gemaakt', benadrukte Peneux.

Minister Ferrier stelt het kind centraal. 'Kinderen zijn voor mij heel belangrijk. De ontwikkeling van kinderen is heel erg belangrijk, daarom is het ministerie zo belangrijk. Daar heb je de mogelijkheid om vanaf het jonge kind te vormen tot een geweldig sterke persoonlijkheid. Een geweldige Surinamer.'

Kinderen die in gebieden zijn waar ze minder gestimuleerd worden, moeten meer aandacht krijgen. Ze laat merken dat er een verschuiving gaat komen op het ministerie. 'De mensen die me kennen hebben dat al begrepen. Maar, we gaan het samen doen. We gaan ook regelmatig met elkaar gaan overleggen zodat ik bijtijds kan horen hoe het komt dat we een aantal dingen helemaal niet halen.'

'Vandaag is voor mij een waar genoegen om over te dragen aan mijn nieuwe minister van onderwijs mevrouw Ferrier. Het is ook een waar genoegen om vandaag burger te heten', zei Peneux. Hij gaf aan, dat het een grote verantwoordelijkheid is om minister te zijn van minOWC. Volgens hem is het een zodanige verantwoordelijkheid, dat de kwaliteit van het onderwijs in alle facetten door een minister bekeken moet worden.

Peneux deelde mee, dat de wetten op primair, secundair en tertiair onderwijs reeds klaar zijn. Ook het probleem op de Medische Faculteit is aangepakt waarbij afgestudeerde bachelor studenten onterecht een doctoraal titel kunnen krijgen. Volgens Peneux zijn er mondjesmaat structuren gebracht voor het speciale onderwijs, 'maar we zijn er nog niet'.

Hij wees erop, dat het hebben van een nieuw gebouw de grootste droom is van het ministerie. 'Want dit gebouw voldoet bijna niet meer. Als u verder de rondleiding gaat krijgen, gaat u zien waarover ik praat.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten