vrijdag 6 april 2018

Justitie Peru valt in Odebrecht-zaak woning binnen van oud-burgemeester Lima en rechterhand

Villarán en Castro zouden $ 3 miljoen hebben aanvaard van Jorge Barata, voormalige Odebrecht-manager


Openbaar aanklagers hebben donderdag 5 april 2018 invallen gedaan in de huizen in van de voormalige burgemeester van Lima, Susana Villarán, en haar eenmalige rechterhand José Miguel Castro in verband met corruptie in het Odebrecht-schandaal.


Volgens de openbaar aanklagers zijn er bewijzen, dat Villarán en Castro een betaling van $ 3 miljoen hebben aanvaard van Jorge Barata, de voormalige Odebrecht-manager die heeft toegegeven illegale steekpenningen te hebben verstrekt aan verschillende Peruaanse politici, zoals aan de afgetreden president Pedro Pablo Kuczynski.



Als onderdeel van de 'No a la Revocatoria'-campagne 2013 van de voormalige burgemeester, zijn er bewijzen dat er telefoongesprekken en ontmoetingen waren tussen Barata en zowel Villarán als Castro om de steekpenningen te coördineren.

Barata was geïnteresseerd in het verstrekken van het geld om later contracten voor grote infrastructuurprojecten in Lima veilig te stellen voor de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Het geld werd contant aan de vertegenwoordigers van Villarán overgedragen.


Villarán en Castro, die tijdens de ambtstermijn van Villarán de gemeentelijke manager van Lima was, worden beschuldigd van het ontvangen van steekpenningen en het witwassen van geld.

Aanklagers zeggen, dat het Castro was die fungeerde als de belangrijkste schakel tussen Odebrecht en het campagneteam van Villarán. Castro heeft publiekelijk ontkend ooit een ontmoeting met Barata te heebben  gehad. 'Ik heb nooit enige vorm van betaling ontvangen van Barata of iemand anders met betrekking tot Odebrecht', zei hij, volgens de krant El Comercio. Hij voegde eraan toe, dat hij niet wist dat Villarán op enige manier contact opnam met Barata.

Hun huizen, beide gelegen in het Miraflores district van Lima, werden donderdagochtend binnen gevallen, zoals bevestigd door het Openbaar Ministerie op Twitter.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Twitter/YouTube/El Comercio/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten