zaterdag 25 november 2017

Suriname, Brazilië en Chili ondertekenen trilateraal project inzake voedselveiligheid

(Bron foto: LVV)
Chili en Brazilië bezitten de technische capaciteiten met betrekking tot voedsel- veiligheid


In de grote vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) heeft vrijdag 23 november 2017 de ondertekening van het trilaterale project tussen Suriname, Brazilië en Chili plaatsgevonden. Dit project heeft betrekking op het aspect voedselveiligheid, zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Tijdens de ondertekening werd Suriname vertegenwoordigd door minister Soeresh Algoe van LVV en minister Yldiz Pollack-Beighle van BuZa. Brazilië werd vertegenwoordigd door residerend ambassadeur Laudemar Aguiar. 

De toenemende globalisering van de productie van, en de handel in, planten en plantaardige producten en het wereldwijde toerisme resulteert in een sterke toename van het risico van de introductie en verspreiding van plantenziekten en -plagen. Schadelijke organismen kunnen ernstige economische en ecologische effecten hebben als die zich vestigen in een nieuwe omgeving. Het is dus van groot belang om de juiste controle- en onderzoekswerkzaamheden en aanpak (bij constatering van schadelijke organismen) te kunnen doen met betrekking tot voedselveiligheid.

In dit kader worden de agrarische gezondheid en het voedselveiligheidssysteem versterkt middels dit project.

Zowel Chili als Brazilië bezitten de technische capaciteiten met betrekking tot voedselveiligheid en deze kennis zullen zij aan Suriname overdragen. Er zal onder andere worden gewerkt aan de versterking van de technische capaciteiten van de inspectie diensten van het ministerie van LVV, met name de inspectie, monitoring en bemonstering, het opzetten van een geïntegreerd nationale systeem voor voedselveiligheid en -kwaliteit, en het opstellen van strategie voor risicocommunicatie en management.

Ambassadeur Aguiar gaf aan, dat Brazilië de samenwerking met Suriname wil intensiveren. Tussen de twee landen lopen projecten op het gebied van educatie, gezondheid, justitie, defensie en de agrarische sector. Momenteel zijn er twee agrarische projecten tussen Suriname en Brazilië gaande, te weten kwaliteits- en opbrengstverbetering van hooglandrijst in het binnenland en het opzetten van een controle- en monitoringsprogramma voor de Carambola fruitvlieg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten