zaterdag 25 november 2017

DA'91: 'Mama Sranan smacht naar nieuw, inspirerend en eerlijk leiderschap'

'De opdracht is aan ons als Surinamers te waken voor onze vrede, stabiliteit en vooruitgang'

'Wij zijn een veerkrachtig volk en willen leven en werken in een vrij land waar recht en waarheid heerst'


42 Jaar geleden toen wij onze onafhankelijkheid verkregen en vol trots ons volkslied aanhieven, onze eigen Grondwet beloofden na te leven en te verdedigen, en naar onze rechtsstaat al wat goed is te betrachten, hadden wij verwacht dat wij vandaag een samenleving zouden hebben gecreëerd waar het voor alle Surinamers goed toeven zou zijn. 

Vanaf onze onafhankelijkheid hebben wij als volk ons land geleid, er zijn fouten gemaakt, maar ook solide bouwstenen gelegd waar onze jongeren een welvarende toekomst op zouden hebben kunnen bouwen. Helaas moeten wij anno 2017 vaststellen dat onze sociaaleconomische omstandigheid er rooskleuriger uit hadden kunnen zien. En toch mag ook dit ons als volk niet ontmoedigen. 

Wij hebben vanaf de kolonisatie van ons land, tot de dictatoriale periode uit de jaren '80 en alles wat daarna gevolgd is, bewezen dat wij niet opgeven. Wij zijn een veerkrachtig volk en willen leven en werken in een vrij land waar recht en waarheid heerst. Ons gevoel van Srefidensi is verankerd in de geest van hard werken, veerkracht en toewijding aan de ontwikkeling van ons land, voor vandaag en de vele generaties die na ons zullen volgen. 

Onze onafhankelijkheid herinnert ons aan het offer van moedige Surinaamse mannen en vrouwen en hun toewijding aan vrijheid door strijd en opoffering. Ook vandaag zal de instandhouding van deze vrijheid en onafhankelijkheid offers, moed en strijdvaardigheid van ons vragen. De constante aanvallen op de rechtsstaat en de corrupte politiekvoering die wij vandaag de dag ervaren zijn opzettelijke pogingen om ons geloof in onszelf, in de democratie en de gelijke rechten van ons allen kapot te maken. 

Gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid zijn in onze visie de pijlers van de Onafhankelijkheids-droom die wij nu al 42 jaar koesteren. Onze uitdaging is om deze droom nu in realiteit om te zetten. Wij als Surinaams volk zullen daarom bewuste en nieuwe keuzen moeten maken, politiek andere keuzen. Wij zullen politieke leiders moeten kiezen die aan de principiële en harde vereisten voldoen om paal en perk te stellen aan onder andere criminaliteit in het bestuur van ons land en tegelijkertijd nieuwe wegen te banen en wereldwijd deuren te openen voor groei van onze totale samenleving. 

DA’91 houdt vast aan onze visie dat Suriname een land is voor alle Surinamers hier thuis en ook voor hen die in diaspora zijn. Wij zijn een land voor eenieder die zich onderwerpt aan de moraliteit van ons volk en de wetten van ons land. 

42 Jaar onafhankelijkheid is een opportuun moment om als samenleving ons besef te herbevestigen dat wij heel serieus willen zijn in duurzaam omgaan met ons milieu. Naast het stimuleren van duurzaam ondernemen en de ethiek van hard werken, is het nodig het ideologische bewustzijn van onze mensen te verhogen. Een verhoogd ideologisch bewustzijn is essentieel om alle positieve krachten te mobiliseren om voor onze gemeenschappelijke belangen op te komen! Mama Sranan, smacht dan ook naar nieuw, inspirerend en eerlijk leiderschap. Leiderschap dat bekend is met de basisbeginselen van democratie, de duurzame ontwikkelingsroute, een nieuwe politieke agenda, de weg naar een Suriname waar goed onderwijs, kwaliteits gezondheidszorg en een baan voor iedereen tot de realiteit van elke dag behoren. Dit alles op basis van democratische beginselen. 

Wij allen zijn een onontkenbaar product van dit land, en dit land is eigendom van ons allemaal. Het is onze verantwoordelijkheid om deze nalatenschap voor de komende generaties veilig te stellen. Dit zullen wij moeten doen door de vrede en welvaart te garanderen door bereid te zijn wat goed is te behouden en onbevreesd datgene dat verkeerd is te corrigeren. Deze correcties zullen niet altijd gemakkelijk zijn en evenmin altijd populair. 

Met deze Surinaamse opstelling als basis is er een bijzondere en waardige toekomst voor ons Suriname. Een toekomst waarin we kracht genereren om onze ontwikkelingspotentie om te zetten in realiteit, onze rijkdommen in te zetten met wijsheid en onze macht aan te wenden ter realisatie van onze gemeenschappelijke idealen. Ondermijning van deze idealen mogen wij niet accepteren. 

De opdracht is aan ons als Surinamers te waken voor onze vrede, stabiliteit en vooruitgang. 

DA’91 en ik wensen alle Surinamers een vreedzame Srefidensi viering toe! 

Angelic del Castilho 
Voorzitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten