zaterdag 25 november 2017

Bisschop van Paramaribo Karel Choennie installeert adviescommissie

(Bron foto's: Bisdom Paramaribo)
Commissie moet bisschop helpen bouwen aan een vreedzamer Suriname na het 8 decemberproces


Bisschop Karel Choennie heeft gisteren een adviescommissie geïnstalleerd, die de geestelijke moet gaan bijstaan en adviseren in zijn aanbod aan president Desi Bouterse om 'te helpen bouwen aan een vreedzamer Suriname, na het 8 decemberstrafproces'. De bisschoppelijke commissie gaat niet samenwerken met het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, benadrukte Choennie op een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 25 november 2017. 

De commissie bestaat uit Wim Udenhout, Stanley Raghoebarsing, bisschop Emile Ritfeld, Marie Levens, Cornelis Ardjosemito, Margo Waterval, Harold Rusland, pandit Rabinder Nandoe, Hans Breeveld, Robbert Bipat en pandita Soesila Baldew-Malhoe. Zij zijn deskundigen op religieus, politiek, maatschappelijk, bestuurlijk en juridisch (internationale mensenrechten) gebied. Choennie is zorgvuldig geweest bij het vaststellen van de commissie. 'Ik heb lang gezocht en veel mensen gesproken. Na veel gebed heb ik deze mensen uitgekozen van wie ik meen dat ze integer en deskundig zijn, en dat ze Suriname op de eerste plaats stellen. Ik heb mensen uitgekozen die in Suriname geloven.'

Choennie zei, dat ook gesproken is met integere personen uit de NDP, maar die wilden geen zitting nemen in de adviescommissie. De adviescommissie en Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld verschillen op één punt van elkaar, gaf Choennie aan. 'Het strafproces moet ongehinderd voortgaan. Dat is het enige punt van verschil, de rest zijn overeenkomsten.'

Het comité van Humprey Jeroe en Sandew Hira is geen voorstander van het straffen van de daders en verantwoordelijken van de moord op 15 mannen op 8 december 1982. Bouterse, toen legerbevelhebber, is de hoofdverdachte. Tegen hem is een gevangenisstraf van 20 jaar geëist. Het strafproces zal geen oplossing brengen en staat waarheidsvinding in de weg, hebben Jeroe en Hira aangegeven.

Dat het rechtsproces ongehinderd doorgaat is een van de hoofdlijnen om het doel van monseigneur Choennie te bereiken, aldud Stanley Raghoebarsing, secretaris van de adviescommissie. 'Het doel is om de complexe problematiek die is ontstaan na de 8 decembermoorden en de samenleving verdeeld heeft, om te buigen en om te zetten naar kansen voor een meer saamhorige en vreedzaam toekomst.'

Een andere hoofdlijn is dat het hoofdstuk rond de 8 decembermoorden vreedzaam tot een eind behoorlijk wordt afgesloten, juridisch, politiek en maatschappelijk. Dit betekent genoegdoening voor de nabestaanden.

De laatste hoofdlijn is dat er garanties komen dat na het proces de ontwikkelingen vreedzaam verlopen en Suriname een nieuwe kans gegeven wordt tot natievorming. Het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) hebben al steun toegezegd. 'De Vereniging van Volle Evangelie en Pinkster gemeenten en -bedieningen hebben haar standpunten rondom het proces van verzoening, de rechtspraak en het 8 decemberproces kenbaar gemaakt en hebben toegezegd daarover in contact te blijven', aldus Choennie.

De bisschop deelde mee, dat hij ook met het Vaticaan, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en met het International Centre for Transitional Justice gesprekken voert. Het Vaticaan en de OAS hebben toestemming van de regering nodig om te kunnen werken in het land. 'Een unieke kans voor de president.' 



Hieronder een gisteren door het bisdom Paramaribo uitgegeven persbericht over de commissie.


http://www.bisdomparamaribo.org/nieuws-rss-feed/342-bisschop-van-paramaribo-mgr-k-choennie-installeert-adviescommissie

Bisschop van Paramaribo mgr. K. Choennie installeert adviescommissie 


Op vrijdag 24 november installeerde de bisschop van Paramaribo, mgr. Karel Choennie een commissie die hem zal bijstaan en adviseren in zijn aanbod aan president Bouterse om te helpen bouwen aan een vreedzamer Suriname, na het 8-decemberproces. 

De Commissie bestaat uit Wim Udenhout, Stanley Raghoebarsing, bisschop Emile Ritfeld, Marie Levens, Cornelis Ardjosemito, Margo Waterval, Harold Rusland, pandit Rabinder Nandoe, Hans Breeveld, Robbert Bipat en pandita Soesila Baldew-Malhoe. 
Bij de selectie van leden is gekeken naar expertise, maatschappelijke gedragenheid en brede herkenbaarheid. 

In februari j.l. voerde de bisschop overleg met de president en bood hem zijn diensten aan voor een vreedzaam natraject na afronding van het 8-decemberproces, gebaseerd op recht, eerlijkheid en barmhartigheid. Het voorstel van de bisschop komt onder andere neer op een ongehinderde afronding van het 8-decemberproces en een respectvolle afsluiting van dit donkere hoofdstuk in de geschiedenis. 

Door wijs leiderschap kan een eventuele dreigende turbulente situatie voorkomen worden en juist omgezet worden in een nieuwe weg tot eenheid en saamhorigheid in ons land. Moreel en juridisch gezag kunnen helpen in voorbereiding en uitvoering. De bisschop heeft daartoe de hulp ingeroepen van het Vaticaan en de OAS. Het Vaticaan heeft schriftelijk medewerking toegezegd, de OAS heeft mondeling toegezegd en wacht op een officiële uitnodiging die van de regering moet uitgaan. Maar, het allerbelangrijkste is dat nationale leiders de wil hebben om te doen wat goed is. Die wil schijnt aanwezig te zijn. 

Op 1 maart tekenden de bisschop en de president een gezamenlijke verklaring waarin de bereidheid werd vastgelegd. 

In Suriname is toenemend begrip ontstaan en is van verschillende zijden steun betuigd aan het initiatief van de bisschop, o.a. door het Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS). Voorts heeft de bisschop ook de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en –bedieningen in Suriname geconsulteerd en zijn hebben hun standpunten rondom het proces van verzoening, de rechtspraak en het 8-decemberproces kenbaar gemaakt, en toegezegd om daarover in contact te blijven. 

De bisschop is van mening dat er een historische kans ligt om goede keuzes te maken die bepalend kunnen zijn voor een goede toekomst van ons land: die kans mag niet verloren gaan. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de president. 

Paramaribo, 24 november 2017 

------------------------------------------------ 

Instelling Adviescommissie 
Achtergrond 
Begin 2017 heeft bisschop Karel Choennie gesprekken gevoerd met o.a. de president van de republiek, en de voorzitter van De Nationale Assemblee, met nabestaanden van de slachtoffers van de 8-decembermoorden, alsook met internationale organisaties, in de zoektocht naar nationale verzoening na voltooiing van het rechtsproces van de 8-decembermoorden. Inzichten verschillen, er is hoop maar vooral ook twijfel en afwachting. 

Gaandeweg is er duidelijkheid en begrip gegroeid over het initiatief. De overkoepelende religieuze organisaties in ons land, m.n. het Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname, hebben inmiddels de steun gegeven. Voorts heeft de bisschop ook de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname geconsulteerd en zij hebben hun standpunten rondom het proces van verzoening, de rechtspraak en het 8-decemberproces kenbaar gemaakt, en toegezegd om daarover in contact te blijven. Het Vaticaan en de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben eveneens medewerking toegezegd. 

Er ligt een historische kans om goede keuzes te maken, bepalend voor een betere, meer harmonieuze en vreedzame toekomst van ons land: die kans mag niet verloren gaan. In het initiatief is een belangrijke rol weggelegd voor de president van de Republiek. 

Doel van het initiatief 
Het doel van het initiatief is om de complexe problematiek die is voortgevloeid uit de 8-december moorden en de samenleving verdeeld heeft, om te buigen en om te zetten in kansen voor een meer saamhorige en vreedzame toekomst. 

De hoofdlijnen om dit doel te kunnen bereiken zijn de volgende: 
• het recht en het rechtsproces van de 8-decembermoorden vinden ongehinderd voortgang; 
• het hoofdstuk rondom de 8-decembermoorden wordt vreedzaam tot een einde gebracht en afgesloten, juridisch, politiek en maatschappelijk. Dit houdt onder meer in dat er genoegdoening wordt geschonken aan slachtoffers en nabestaanden. 

Er komen garanties dat de ontwikkelingen na het proces zich vreedzaam voltrekken en dat Suriname een nieuwe kans gegeven wordt tot natievorming. De nadruk van het initiatief ligt op ‘healing’. De gevoeligheid en het ingrijpende karakter van het onderwerp in vrijwel alle maatschappelijke aspecten vereisen zicht op, en expertise in meerdere disciplines. Het belangrijkste is evenwel dat alle betrokkenen de oprechte wil koesteren om een vreedzame toekomst te helpen scheppen na het rechtsproces. 

Instelling Adviescommissie 
Het is nodig dat de bisschop beschikt over een adviescommissie met wie hij in overleg kan treden en die hem van advies kan dienen. De leden van deze Commissie beschikken over expertise en ervaring op diverse gebieden die relevant zijn voor de taak van de Commissie, en wel zodanig dat zij individueel alsook als Commissie vertrouwen uitstralen en herkenbaar zijn voor de totale gemeenschap. 

Per heden wordt ingesteld de Adviescommissie bestaande uit de volgende leden: 
• Drs. Wim Udenhout 
• Drs. Kermechend Stanley Raghoebarsing (Secretaris) 
• Bisschop Emile Ritfeld 
• Dr. Marie Levens 
• Dhr. Cornelis Ardjosemito 
• Mr. Margo Waterval 
• Dhr. Harold Rusland 
• Dr. Robbert Bipat 
• Dr. Hans Breeveld 
• Pandit Rabinder Nandoe Tewari 
• Pandita Soeshila Baldew-Malhoe 

De Commissie is ingesteld voor onbepaalde tijd. Zij wordt geleid door mgr. Karel Choennie en heeft een adviserende taak. De individuele leden alsook de Commissie als geheel nemen geen eigen initiatieven, zij adviseren de bisschop. De interne communicatie wordt verzorgd door het Secretariaat van de Commissie, de externe communicatie is voorbehouden aan bisschop Karel Choennie. 

Paramaribo, 24 november 2017 
Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten