zaterdag 25 november 2017

NDP: 'We klauteren thans uit een financieel-economisch diep dal'

'Ondanks de moeilijke tijden is viering van Onafhankelijkheidsdag patriottistische aangelegenheid'


De Onafhankelijkheidsdag is een jaarlijks terugkerende nationale feestdag in ons land. Suriname verkreeg de onafhankelijkheid, zijn vrijheid van Nederlandse overheersing, op 25 november 1975. Deze dag is van eminent belang voor alle Surinamers. 

De 42e jaardag van de republiek Suriname wordt dit jaar in Brokopondo gevierd. Toen Bouterse aantrad als president heeft hij het besluit genomen om dit nationaal feest behalve in Paramaribo ook in de andere districten te houden. Intussen zijn Nickerie, Wanica, Para en Commewijne aan de beurt gekomen. Het district van goud, hout en energie zoals DNA-lid Finisie zijn geboortedistrict noemt, wordt vandaag dus aangedaan. De euforie in Brokopondo is begrijpelijk, ten top! 

De onafhankelijkheidsbeweging in ons land werd door de politiek geïnitieerd. De voor- en tegenstanders stonden in het begin heel scherp tegenover elkaar, waarbij partijen van de oude politiek er niet voor schroomden etnische en rassensentimenten te bespelen. Edoch werd na heftige debatten en acties van voor- en tegenstanders de onafhankelijkheid toch een feit. De onafhankelijkheid was dus geen verworven onafhankelijkheid op basis van de volkswil, maar op basis van de wil van politici. 

Hoe het ook zei, de onafhankelijkheid is een feit en herinnert ons eraan dat onze Surinamers enorme offers hebben gebracht om de republiek Suriname gestalte te geven. Het nationalisme en de natievorming werden aangewakkerd en begonnen gestalte te krijgen met de komst van de revolutie in 1980. De zeer jonge republiek was op zoek naar haar eigen identiteit en trachtte vorm te geven aan de ideologie van één Suriname waarin eenheid en solidariteit centraal zouden staan. Het proces van éénwording ondervond bijzonder veel tegenstand van externe krachten en interne krachten gedreven door externe krachten. Velen hebben zich enorme opofferingen getroost in het genoemde proces. Hun opofferingen inspireren ons om van ons land te houden en in hetzelfde spoor voort te gaan. 

De afgelopen vier decennia zijn in politiek en financieel-economisch vlak zeer bewogen geweest voor Suriname. We klauteren thans uit een financieel-economisch diep dal. Een dal dat de zeer kwetsbare economische structuur en zwakke en corruptie gevoelige publieke sector ten grondslag heeft. Hoe negatief sommige ontwikkelingen ook zijn, ze zijn onderdeel van het groeiproces van ons land. Groei en ontwikkeling gaan nu eenmaal gepaard met pijnen en leermomenten. 

Gelukkig groeit het besef bij politici, beleidsmakers en het volk dat we eindelijk de economie moeten diversifiëren en het eigene moeten waarderen. Dit breedgedragen besef, maar vooral de acties van regeringszijde om de economische basis daadwerkelijk te verbreden, geven een extra lichtpunt bij de herdenking en viering van 42 jaar Srefidensi.

Zoals gezegd vieren we op deze dag onze vrijheid. Onze democratische rechten als burgers van Suriname zijn verzekerd. Wij genieten ook de klassieke en sociale grondrechten welke door onze grondwet worden gegarandeerd. We zijn een self-rule democratische natie. We hebben kiesrecht. We hebben het recht om onze regering te kiezen, enz. 

Evenwel dienen we te beseffen, dat de zoete geur van de vrijheid die wij hebben niet een vanzelfsprekendheid is en dient daarom bewaakt en gekoesterd te worden door keihard te (blijven) werken aan de economische en politieke zelfstandigheid. 

Als ik hoor hoe sommige politici ons oproepen om terug te gaan in de boezem van het voormalig moederland, dan is het hierboven gestelde zeer van belang. Op elke Onafhankelijkheidsdag houdt de president van het land een toespraak waarin hij zich tot de natie richt en ook tot degenen die het land op een of andere bijzondere wijze uitdragen. Er worden optochten gehouden door onze gewapende machten. Na alle formele verplichtingen wordt er naar hartenlust gefeest. 

Ondanks de moeilijke tijden die wij als land meemaken, is de viering van onze Onafhankelijkheidsdag voor elke Surinamer een patriottistische aangelegenheid. Laat ook bij deze 42e Onafhankelijkheidsdag het gevoel van eenheid en solidariteit onze harten verlichten en laten jong en oud gemotiveerd zijn om een bijdrage te (blijven) leveren aan de opbouw van ons geliefd Suriname. God zij met ons Suriname, Hij verheft ons heerlijk land! 

De Nationale Democratische Partij wenst alle Surinamers in binnen- en buitenland een Swit’ Srefidensi dey toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten