zaterdag 11 juli 2020

Staatssecretaris Knops wil snel oprichting Caribische Hervormingsentiteit

Entiteit wordt een samenwerking tussen de landen 

Knops gaat er vanuit dat het plan positief aan de drie Staten wordt voorgelegd


Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) moeten snel de plannen voor een consensusrijkswet bij hun parlementen indienen, zodat de Caribische Hervormingsentiteit kan worden opgericht. Dat zei staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties op de persconferentie na de Rijksministerraad (RMR) gisteren, aldus vandaag, zaterdag 11 juli 2020, het Antilliaans Dagblad.


Knops gaat er daarbij vanuit dat het plan positief aan de drie Staten wordt voorgelegd. In de RMR is de premiers hiervoor commitment gevraagd. 'We waren het niet over alle punten eens. Maar, we hebben niet veel tijd en we moeten goede keuzes maken.'

Ook in Nederland moet het aan het parlement, de Staten-Generaal, worden voorgelegd. De premiers waren het volgens de staatssecretaris met hem ‘over veel al eens’, zoals de noodzaak van hervormingen.

De op te richten entiteit krijgt de beschikking over 500 miljoen euro, waarbij ook ‘apparaatskosten’ horen. Dit bedrag is voor de drie landen samen, dus er is geen bedrag per land vastgesteld. Voor de kortere termijn is 100 miljoen beschikbaar, dat bovenop de 500 miljoen komt. Op nog kortere termijn krijgen de landen tot 15 juli de tijd om aan de andere voorwaarden te voldoen, waarmee zij alvast de volgende tranche kunnen krijgen.

Knops ontkent dat er alleen Europees Nederlandse bestuurders in de entiteit worden benoemd. 'De entiteit wordt bemenst met Nederlandse en Caribische expertise, er komt een toezichtorgaan en een bestuur. We streven naar representativiteit.'

Het op te richten zelfstandig bestuursorgaan krijgt wel een Nederlandse juridische basis, maar is volgens de bewindsman een samenwerkingsverband tussen de vier landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten