zaterdag 11 juli 2020

Colombia verloor 159.000 hectare bosgebied ter grootte van Sao Paulo in 2019

'De resultaten zijn veelbelovend, maar dit is geen triomfalistische boodschap'


Colombia verloor 159.000 hectare bos - een gebied zo groot als de Braziliaanse megastad Sao Paulo - door ontbossing in 2019, volgens een officieel rapport dat donderdag 9 juli 2020 werd gepresenteerd. Hoewel aanzienlijk, betekent dit een vermindering van de ontbossing met 19 procent in vergelijking met de 197.000 hectare die in 2018 is vernietigd. In 2017 was dat 219.000. 

'We zijn erin geslaagd een groeiende trend van ontbossing te beheersen', zegt Maria Claudia Garcia, de onderminister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling. 'De resultaten zijn veelbelovend, maar dit is geen triomfalistische boodschap.'


Yolanda Gonzalez, directeur van het Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales (IDEAM), zei dat het 'goed nieuws' was.

Ongeveer 62 procent van de ontbossing vond plaats in de Amazone, 's werelds grootste regenwoud dat zich uitstrekt over Colombia, Brazilië, Ecuador, Peru en Venezuela. Het verlies van bos was het ergst in afdelingen die waren getroffen door gewapende criminele groepen.

Edersson Cabrera, de coördinator van het woudsysteem van IDEAM, wees echter op de 'aanzienlijke vertraging' in het Amazonegebied, die in 2018 goed was voor 70 procent van de ontbossing van het land. De belangrijkste oorzaken van verlies van bossen zijn een toename van landbouwgrond, illegale houtkap en mijnbouw en drugsplantages, die volgens de Verenigde Naties in 2019 goed waren voor 154.000 hectare.

Colombia, een van de meest biodiverse landen ter wereld, heeft toegezegd de ontbossing in de Amazone in 2020 tot nul terug te brengen, hoewel deskundigen betwijfelen of het die doelstelling realistisch kan halen.

(Suriname Mirror/Phys.org/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten