zaterdag 11 juli 2020

Braziliaanse Miss Martha Rocha (87) overleden - Miss Universe titel werd haar geweigerd in 1954 vanwege een paar lichamelijke inches...

(Bron foto: Arquivo Nacional Collection)
Martha Rocha overlijdt aan hartaanval na een lange periode van emfyseem


De Braziliaanse schoonheidskoningin Martha Rocha is op 87-jarige leeftijd overleden. Haar werd de Miss Universe titel i  1944 geweigerd. Ze eindigde op de tweede plaats, omdat ze niet voldeed aan een Noord-Amerikaanse schoonheidsnorm. Het, maakte haar tot een held in haar thuisland, deels vanwege de wijdverbreide overtuiging daar, dat ze de kroon onterecht had verloren door een kwestie van inches - lichamelijke inches -. 

Ze stierf op 4 juli in Niterói, Brazilië, aan de overkant van de baai van Rio de Janeiro. Haar zoon Álvaro Piano bevestigde haar dood in een verpleeghuis en zei dat de oorzaak een hartaanval was na een lange periode van emfyseem.


De populaire mening in Brazilië heeft lang volgehouden, dat mevrouw Rocha tweede was geworden, omdat haar figuur - ze was twee centimeter breder rond de heupen en dijen dan de winnaar, Miss USA - niet voldeed aan een Amerikaanse schoonheidsnorm die minder curvy waardeerde. De verkiezing werd gehouden in Long Beach, Californië. Die twee centimeter - of ze nu de echte reden waren dat ze verloor (mevrouw Rocha zelf geloofde het niet) of gewoon een stedelijke legende - werd een strijdkreet en een bron van trots in Brazilië, waar schoonheidsnormen voor vrouwen voorstander waren van een zogenaamde gitaarvorm, en waar de Noord-Amerikaanse fixatie op dunheid werd afgekeurd.

Hoewel mevrouw Rocha tweede werd, behandelde haar land haar show toch als een morele overwinning.


Toen ze thuiskwam uit de Verenigde Staten, trokken tienduizenden door de straten van haar geboortestad Salvador om een ​​glimp op te vangen van haar, vanaf het vliegveld in een cabriolet, vergezeld van het soort motor-escorte dat gereserveerd was voor hoogwaardigheidsbekleders.
'Ik heb het niet gewonnen, maar de schoonheid van de Braziliaanse vrouw, die ik probeerde te vertegenwoordigen', vertelde mevrouw Rocha destijds aan de krant Estado de São Paulo.


Mevrouw Rocha werd algemeen beschouwd als de eerste Miss Brazil, maar dat onderscheid was technisch gezien voor Yolanda Pereira, die de titel in 1930 won. De nationale competitie werd na een paar jaar stopgezet vanwege een gebrek aan publieke belangstelling, maar het herleefde in 1954.

Na de dood van mevrouw Rocha vertelde de auteur en culturele commentator Arthur Xexéo tegen GloboNews in Brazilië, dat de voortdurende publiciteit over haar verschijning in de Miss Universe-verkiezing het land zelfs een maand later had geholpen de zelfmoord van president Getúlio Vargas te overwinnen. (Hij schoot zichzelf in de borst toen het onvermijdelijk leek dat het Braziliaanse leger hem na een schandaal uit zijn ambt zou verwijderen. Zijn dood riep rellen uit.) Xexéo: 'Er was een mooie vrouw die Brazilië vertegenwoordigde voor de hele wereld, en dat was echt iets.'


Maria Martha Hacker Rocha werd geboren in Salvador da Bahia, een kuststad ongeveer 800 mijl ten noordoosten van Rio, op 19 september 1932, als dochter van Álvaro Pereira Rocha, een ingenieur en wiskundeleraar, en Hansa (Hacker) Rocha, een huisvrouw van het Duits afkomst die de 11 kinderen van het echtpaar heeft grootgebracht.

Martha Rocha zat op de universiteit toen een vriend haar overhaalde om deel te nemen aan een plaatselijke schoonheidswedstrijd, en dat zette haar op het traject naar het sterrendom. Ze was 21 toen ze de titel van Miss Brazilië won, hoewel ze had gezegd dat ze 18 was. Na haar deelname aan de Miss Universe-verkiezing (die werd gewonnen door de regerende Miss USA, Miriam Stevenson, een studente uit South Carolina), werd mevrouw Rocha overspoeld met aanbiedingen voor acteerrollen en reclamewerk, maar haar interesse was om een ​​gezin te stichten, zei haar zoon.

In 1956 trouwde Rocha met Álvaro Piano, een bankier, in de badplaats Mar del Plata, Argentinië. Het echtpaar bleef in Argentinië en woonde in Buenos Aires, waar de familie van haar man zich had gevestigd nadat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Portugal waren gevlucht. Daar beviel ze van haar zonen, Álvaro en Carlos Alberto, voordat haar man stierf in een vliegtuigongeluk in 1959.


Ze keerde in 1960 terug naar Brazilië en trouwde het volgende jaar met Ronaldo Xavier de Lima, een zakenman. Ze kregen een dochter, Claudia, voordat ze in 1974 uit elkaar gingen. Rocha werd berooid achtergelaten toen ze in 1995 al haar spaargeld kwijtraakte door de ineenstorting van een wisselkantoor van een zwager uit haar eerste huwelijk. Ze begon met schilderen en verkocht een tijdlang haar doeken en werkte om de Miss Brazil-wedstrijd te promoten. Maar, haar inkomen was niet genoeg om van te leven en uiteindelijk moest ze bij haar jongste zoon intrekken.

Toen haar gezondheid achteruitging, bracht ze haar laatste jaren bedlegerig door voordat ze in 2018 het verpleeghuis binnenging. Ze wordt overleefd door haar drie kinderen, vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

De heer Piano zei, dat de tweede plaats van zijn moeder in de Miss Universe-verkiezing haar waarschijnlijk beter had gediend dan een eerste plaats zou hebben behaald, omdat het haar het onderwerp van een discussie had gemaakt die tot op de dag van vandaag in Brazilië voortduurt. Mevrouw Rocha geloofde nooit echt het verhaal over de extra centimeters, hoewel ze erkende dat het haar legende had gepolijst.

(Suriname Mirror/Veja/The New York Times/Estado de Minas/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten