donderdag 30 juli 2020

Minister Ramdin ontvangt van professor Menke stukken project Duurzaamheid van het Guyanaschild

Ontwikkelings- mogelijkheden langs Marowijnerivier van de Lawa tot Albina worden nog in plan verwerkt


Professor Jack Menke heeft dinsdag het slotdocument en vier beleidsrapporten over het project ‘Open Campus lecture series Duurzaamheid van het Guyanaschild’ overhandigd aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Dit is een uitgebreid programma dat de Anton de Kom Universiteit van  Suriname voor iets langer dan twaalf maanden samen met andere universiteiten in de regio heeft uitgevoerd, zo schrijft de Ware Tijd woensdag 29 juli 2020. 

De focus lag daarbij op verschillende onderwerpen zoals biodiversiteit, productie, cultuur en technologie. De verschillende ontwikkelingsmogelijkheden die deel uitmaken van het Guyanaschild zijn opgenomen in de rapporten die zijn gegeven aan de minister.

In de conferentiezaal van het departement hebben naast de professor ook andere leden van de werkgroep die hebben meegewerkt aan dit project een presentatie verzorgd voor de bewindsman. Daarna was er een discussie met Ramdin over hoe de zaken die zijn opgenomen in het beleidsrapport tot uitvoering gebracht kunnen worden.

In de stukken zijn onder meer regionale samenwerkingsmogelijkheden tussen Suriname en de omliggende landen van het Guyanaschild besproken. Volgens Menke is er tot op dit moment voor wat betreft buitenlandse politiek en business vanuit Suriname niet veel van de grond gekomen. Omdat het project Duurzaamheid van het Guyanaschild binnen de Anton de Kom Universiteit met alle netwerken in Frans-Guyana, Brazilië en andere omliggende landen een groot succes was, heeft de werkgroep gemeend om de resultaten op beleidsniveau te overhandigen aan de minister.

'Het mooie ervan is dat de discussie die we hadden, heeft geleid tot een aantal hele concrete initiatieven om verder samen te werken', sprak Menke. Minister Ramdin is ingenomen met de onderzoeksrapporten. Hij verzekert dat de regering heel serieus ernaar zal kijken. Volgens hem past dit project precies in het regeerprogramma van de nieuwe beleidsmakers. 'We zullen zeker contact blijven houden met de universiteit', zei Ramdin.

Een van de zaken die verder uitgewerkt zal worden tot een plan heeft te maken met de ontwikkelingsmogelijkheden die er zijn aan de gehele Marowijnerivier vanaf de Lawa tot Albina. De professor: 'We gaan samen met een team van Buitenlandse Zaken een cross border-rivierplan met alle facetten vanaf productie tot cultuur en andere zaken verder uitwerken.' Hij stelt dat hiermee een basis is gelegd voor de brug tussen de universiteit en het beleid die uiteindelijk moet leiden tot een goede samenwerking in het belang van de ontwikkeling van het land.

Het slotdocument en de vier beleidsrapporten zullen ook aan andere maatschappelijke groepen overhandigd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten