vrijdag 31 juli 2020

Douane in haven Rotterdam onderschept 390 kilo cocaïne tussen cacaobonen

(Bron foto: Openbaar Ministerie Rotterdam)
Container bevond zich op schip uit de Bahama’s, onderweg naar Antwerpen


De Douane heeft dinsdag 28 juli 2020 tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van 390 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van deze partij is ruim 29 miljoen euro. Dit bericht het Openbaar Ministerie.

De partij zat verstopt in een container geladen met zakken cacaobonen. De container kwam woensdag 22 juli aan met een zeeschip uit de Bahama’s en was onderweg naar Antwerpen. De container was bestemd voor een bedrijf in Zwitserland. Het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Drugs uit een container met cacaobonen halen is niet geheel zonder gevaar. Cacaobonen genereren door hun natuurlijk proces blauwzuurgas, dat bij hoge concentraties dodelijk kan zijn. Tevens neemt het zuurstofgehalte in de container snel af en loopt het percentage koolmonoxide hoog op. Leden van het HARC-team (Hit and run container-team Rotterdam) werken dan ook met veiligheidsmiddelen om bewusteloosheid of erger te voorkomen.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst), Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De verdovende middelen zijn inmiddels vernietigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten