vrijdag 31 juli 2020

Bedreigde ‘scrotumkikker’ van Titicacameer Peru-Bolivia in ernstige problemen...

Kikker leeft bijna uitsluitend in Titicacameer op grens Bolivia en Peru 



Het succes van een campagne om een ​​bedreigde diersoort te redden kan soms afhangen van hoe aantrekkelijk het dier eigenlijk is. Panda's, dolfijnen en tijgers zijn iconische, schattige wezens, waardoor het gemakkelijk is om ondersteuning te krijgen om ze te redden. De scrotumkikker van het Titicacameer daarentegen heeft wat meer hulp nodig. 

De kikker, die bij wetenschappers bekend staat als Telmatobius culeus, is niet alleen interessant vanwege zijn dwaze bijnaam. Natuurlijk is het bedekt met huidplooien die het een ongewoon uiterlijk geven, maar het is ook 's werelds grootste volledig in het water levende kikker, wat betekent dat hij zijn hele leven in water leeft.


Het is ook ernstig bedreigd en moet worden gered. Niemand weet precies hoeveel er nog in het wild zijn, maar schattingen suggereren dat de populaties van de kikkers in het decennium van 1994 tot 2004 met maar liefst 80% zijn gedaald.

Meer recentelijk eiste een onverklaarbare gebeurtenis in 2016 het leven van ten minste 10.000 van de kikkers en wetenschappers konden niet uitleggen wat er gebeurde. De meest plausibele theorie is dat de afvoer van afvalwater de omgeving van de kikkers heeft beïnvloed. Zoals CNN dinsdag 28 juli 2020 meldt, is er nu een brede inspanning gaande om de kikkers te redden, en het heeft de steun van de regeringen van Bolivia en Peru.

Het Titicacameer ligt op de grens van de twee landen en heeft een oppervlakte van meer dan 3.200 vierkante mijl. Dat is een enorm gebied om mee te werken, en het conservatieteam bestaat uit wetenschappers, milieuactivisten en zelfs dierenartsen, die allemaal hopen de kikkers op een grote manier terug te brengen.

'In een gecoördineerde poging hebben de regeringen van Bolivia en Peru, met de steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties en de financiering van de Global Environment Facility (GEF), een grensoverschrijdend team gevormd voor natuurbehoud en kennis van de karakteristieke Titicaca Giant Rana met de visie dat de soort een toekomst op lange termijn zal hebben', kondigde het Bolivia Natural History Museum aan in een Facebook-bericht.


Aangezien het meer de primaire habitat van de kikkers is, zal een groot deel van de inspanningen voor natuurbehoud zich richten op het onderzoeken van de populatie in het meer en het bepalen welke omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn op hun vermogen om te broeden en volwassen te worden. Onderzoekers weten al dat het vangen van kikkers voor voedsel hun populatie heeft beïnvloed, en het is ook aangetoond dat een invasieve vissoort zich voedt met de kikkers, terwijl het nog maar kleine kikkervisjes zijn.

(Suriname Mirror/BGR.com/Facebook/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten