vrijdag 31 juli 2020

Statenvoorzitster Curaçao Pauletta onder vuur

Statenlid Moses: 'Statenvoor- zitster liet zaak escaleren'

Voorzitster Staten Pauletta: 'Elke dag weer nieuwe argumenten'


Statenvoorzitster Ana-Maria Pauletta (PAR) heeft gisteren alle fractievoorzitters opgeroepen voor een individueel gesprek. Marilyn Moses (MP), Gilbert Pisas (MFK) en onafhankelijk Statenlid Rennox Calmes hebben afgezegd en de andere twee oppositievoorzitters - Jaime Córdoba (PS) en Amparo dos Santos (KdnT) - zijn zonder bericht niet komen opdagen. Dat zegt Pauletta in reactie op een persbericht van Moses, partijleidster van Movementu Progresivo (MP) die met één zetel in de Staten is vertegenwoordigd. Daarin lijkt de partij de pijlen nu te richten op de Statenvoorzitter, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 31 juli 2020.

Pauletta heeft volgens Moses niet gereageerd op een voorstel van haar partij met een mogelijke oplossing om uit de huidige parlementaire crisis te komen. In plaats daarvan ‘heeft de Statenvoorzitter het laten gebeuren dat de zaak dusdanig is geëscaleerd’ dat Shaheen Elhage een Kort Geding heeft aangespannen waarin hij eist dat alle twintig zittende Statenleden wordt bevolen om hun medewerking te verlenen aan zijn toetreden tot de Staten.

De oppositiepartijen komen elke dag weer met nieuwe argumenten ter ondersteuning van hun beslissing om geen gehoor te geven aan de oproep voor een Statenvergadering, concludeert Pauletta.

'Eerst was het de partijraad, daarna verkiezingen, toen weer een regering die niet voldoende steun heeft en vervolgens artikel 26 van het Kiesreglement en nu is het de voorzitter van de Staten.'

Moses verwijst in het persbericht naar een brief van 28 juli waarin de partij de Statenvoorzitter voorstelt alle fracties op te roepen voor een vergadering van de centrale commissie met deskundigen op het gebied van staatsrecht. De brief is bijgevoegd. Maar een dag later, op 29 juli, volgt een brief van gouverneur Lucille George-Wout, waarin zij juist op een rijtje zet hoe het proces is verlopen tot het moment dat Alcalá-Wallé op 21 juli haar ontslagbrief als Statenlid heeft ingediend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten