vrijdag 31 juli 2020

Regering Curaçao reageert met mix van standpunten op pakket Nederland

Aruba en Nederland nog steeds in gesprek


De regering van Curaçao heeft afgelopen week officieel gereageerd op het Nederlandse voorstel in verband met de (consensus)rijkswet Caribische hervormingsentiteit. Uit alles blijkt dat dit geen volmondig ‘ja’ is; eerder een mix van standpunten, zo schrijft vandaag, vrijdag 31 juli 2020, het Antilliaans Dagblad

Het kabinet- Rhuggenaath doet officieel geen mededelingen. Informeel krijgt het dagblad vanuit regeringskringen wel bevestigd, dat er dinsdag een brief naar Den Haag is gestuurd. Over de inhoud wordt (nog) niets gezegd, maar het ziet ernaar uit dat de Curaçaose regering enkele kanttekeningen zet bij het voorstel en de wijze waarop het volgens Nederland zou moeten worden geïmplementeerd.

Overigens is er nog van géén van de drie Caribische landen van het Koninkrijk - Curaçao, Aruba en Sint Maarten - instemmingsantwoord. De regering-Jacobs in Philipsburg heeft sinds de laatste Rijksministerraad (RMR), drie weken geleden op 10 juli, taal noch teken van zich laten horen. En met Aruba wordt gepraat.

Zoals de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties direct al na de laatste RMR aan de Tweede Kamer liet weten, zouden de onderhandelingen met het Arubaanse kabinet-Wever-Croes nog het verst zijn. Knops stelde op 10 juli zelfs dat het gesprek met Aruba over zijn voorstel ‘de komende dagen’ zou worden voortgezet ‘gericht op het afronden van de besluitvorming in de komende week’. Dat bleek te optimistisch, want eind juli wordt met Oranjestad nog steeds ‘gesproken’ - en ontbreekt dus ook een concreet politiek commitment van Arubaanse zijde.

Volgens ingewijden is er echter een ‘zakelijk gesprek’ gaande tussen Aruba en Nederland, dat weliswaar langzaam verloopt, maar wel vordert, zoals premier Evelyn Wever-Croes (MEP) zelf ook aangaf. Er worden over en weer (wet)teksten uitgewisseld met als doel tot verbeteringen te komen. De essentie moet van Nederland wel blijven staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten