vrijdag 31 juli 2020

Visserijbestanden Ecuador bedreigd door vloot van 260 Chinese trawlers

Chinese vissers bedreiging voor unieke biodiversiteit Galapagos


Ecuador is alert vanwege het verschijnen van een enorme vloot van voornamelijk onder Chinese vlag varende vissersvaartuigen voor de Galapagos-eilanden. Patrouilles proberen ervoor te zorgen dat de vloot, die uit ongeveer 260 schepen bestaat, niet vanuit internationale wateren het kwetsbare ecosysteem binnenkomt. 

Chinese schepen varen jaarlijks naar de regio op zoek naar mariene soorten.


In 2017 werd een Chinees vaartuig onderschept in het zeereservaat met 300 ton dieren aan boord, voornamelijk haaien. 'We zijn alert, [voeren] toezicht uit, patrouilleren om een ​​incident zoals wat er in 2017 is gebeurd te vermijden', vertelde de Ecuadoriaanse minister van Defensie Oswaldo Jarrin aan verslaggevers.

De ex-burgemeester van Quito, Roque Sevilla, zei dat er een 'beschermingsstrategie' werd ontworpen voor de eilanden. 'Ongecontroleerde Chinese visserij net aan de rand van het beschermde gebied verpest Ecuador's inspanningen om het zeeleven in de Galápagos te beschermen', zei hij.

President Lenin Moreno heeft gezegd dat Ecuador overleg zal plegen met andere Latijns-Amerikaanse landen met een kustlijn aan de Stille Oceaan - Colombia, Peru, Chili, Panama en Costa Rica - om een ​​gezamenlijk regionaal standpunt te vormen over de 'dreiging'. 'Vanwege die [natuurlijke] rijkdom in dat gebied, staan ​​we onder enorme druk van internationale vissersvloten', zei hij in de krant El Universo.

Het Galapagos zeereservaat heeft een groot aantal haaiensoorten, waaronder bedreigde walvissen en hamerhaaien. De Galapagos-eilanden zijn een Unesco-werelderfgoed dat wereldwijd bekend staat om hun unieke reeks planten en dieren in het wild.

(Suriname Mirror/MercoPress/International Business Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten