De brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer
- Binnenlands vliegverkeer stopgezet voor
passagiers van en naar Paramaribo
- Toegestane samenkomsten van 250 personen voor religieuze bijeenkomsten teruggebracht naar 10 personen
- 14e Geval zou districtscommissaris Yvonne Pinas van Sipaliwini zijn; andere districtscommissarisen van Sipaliwini moeten in quarantaine
De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, worden verscherpt. Per heden, zondag 31/mei 2020, is de brug te Stolkertsijver gesloten voor in- en uitgaand verkeer. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII.
Het Covid-19 Crisis Managementteam monitort de recente toename van positieve coronagevallen nauwgezet om zo goed als mogelijk controle te hebben over de situatie.
Ook het vliegverkeer uit Stoelmanseiland, Drietabbetje, Godoholo, Cottica, Lawa Tabiki, Antino, Lawa Anapaike en Oelemarie is per heden stopgezet voor passagiers van en naar Paramaribo.
Met de recente lokale besmettingen is Suriname overgestapt op Code Rood voor wat betreft het Covid-19 besmettingsgevaar.
De orde- en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, worden verder verscherpt.
Per heden wordt ook de toegestane samenkomsten van 250 personen voor religieuze bijeenkomsten terug gebracht naar 10 personen, zonder uitzondering.
Blijf de officiële berichten op de
COVID-19 website volgen.
Update recente COVID-19 besmettingen
Het ministerie van Volksgezondheid constateert een zorgwekkende trend in de recente Covid-19 besmettingen. Naar aanleiding hiervan is het volgende gerapporteerd aan het Covid-19 Crisis Managementream.
Op dinsdag 26 en zaterdag 30 mei 2020 werden er 3 nieuwe Covid-19 gevallen bevestigd. Uit onderzoek blijkt het volgende:
Case 12 heeft in de goudvelden in Suriname gewerkt, is ziek opgenomen in een ziekenhuis in Frans Guyana, is daar negatief getest op Covid-19. Deze case is vervolgens op 25 mei 2020 in de avond afgereisd naar Suriname en is de volgende dag hier positief getest.
Case 13 werd opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met klachten die niet direct Covid-19 gerelateerd zouden zijn. Gezien deze persoon uit Albina afkomstig was, werd er een Covid-19 test ingezet die een positief resultaat uitwees.
Case 14 presenteerde zich bij de arts en bleek al een week symptomen te vertonen. Deze persoon had vermoedelijk 2 weken geleden contact met een persoon in Marowijne.
Van deze gevallen is de bron vooralsnog onbekend voor het ministerie van Volksgezondheid. Er kan tot nu toe niet bevestigd, noch ontkracht worden dat deze casussen in het buitenland of door mensen afkomstig uit het buitenland geïnfecteerd zijn geraakt.
In de tussentijd zal het onderzoek worden voortgezet en zal er een epidemiologisch team afreizen naar Marowijne om een situatieanalyse te maken en een advies uit te brengen ten aanzien van het verdere beleid.
Het ministerie wenst de urgentie van de recente ontwikkelingen te benadrukken en roept de bevolking op om te allen tijde alert te blijven en de nodige preventiemaatregelen te treffen zoals contact te vermijden met mensen met griepverschijnselen, het toepassen van handhygiëne en het in acht nemen van de hoest en nies etiquette.
Bij griepverschijnselen, bel 178.
President Desi Bouterse komt maandag uit met een statement.
Volgens de Ware Tijd wordt '
in de wandelgangen' over het 14e geval gezegd, dat het om districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas van Sipaliwini (ressort Matawai) gaat.
Van bronnen heeft de Ware Tijd vernomen, dat de andere dc's van Sipaliwini - Trees Cirino (ressort Coeroeni), Joanna Aroepa (Kabalebo), August Bado (Tapanahony), Humphrey Jeroe (Boven-Suriname), Ludwig Mettendaf (Boven-Coppename) en Margaretha Malontie (Pamaaka) - in quarantaine moeten. Het heeft er veel van, dat de zitting van het niet doorgaat.