zaterdag 30 mei 2020

OKB-voorzitster Van Dijk-Silos heeft het gehad met geschokte Franse ambassadeur Joly

'Een grove actie krijgt een grove reactie'

'Men moet niet denken dat hier een bananenrepubliek is'


Voorzitster Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, is niet onder de indruk van de verklaring van de Franse ambassadeur Antoine Joly, dat hij geschokt is door haar felle reactie op een verklaring die hij namens de Europese Unie (EU) heeft uitgegeven over de verkiezingen. 'Een grove actie krijgt een grove reactie. Men moet niet denken dat hier een bananenrepubliek is', stelt ze vanmiddag, zaterdag 30 mei 2020, in de Ware Tijd. 

In onderstaande verklaring, die vrijdag door de Nederlandse zaakgelastigde en de ambassadeur van Frankrijk in samenspraak met hun Britse collega namens de EU is uitgegeven, wordt opgeroepen tot een snelle bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag. In de verklaring wordt aangegeven, dat de EU de stembusgang van nabij heeft gevolgd.


De OKB-voorzitster typeert de verklaring als 'zeer misleidend' naar de Surinaamse en internationale gemeenschap toe.
De indruk wordt volgens haar opzettelijk gewekt als zou de EU formeel als waarnemer de verkiezingen hebben gevolgd. 'Dat is niet waar en misleidend. De EU is uitgenodigd en heeft ons formeel gemeld dat ze geen waarnemersmissie stuurt, omdat Suriname bekend staat om het organiseren van goede en transparante verkiezingen. Plotseling doen de heads of mission van de EU-landen alsof ze waarnemers zijn.'

Wat de OKB-voorzitter stoort is dat personen, instanties en nu ook officiële vertegenwoordigers van bevriende landen en multi-laterale organisaties haar consequente houding en objectiviteit vertalen als zou ze tegen de NDP, president Bouterse of de regering zijn. 'Ik ben anti-niemand. Ik ben niet pro-iemand. Ik kan het me als OKB niet permitteren anti-iemand te zijn.' Van Dijk-Silos vindt de verklaring van de Europese missies een verregaande bemoeienis in Surinames interne aangelegenheden.

De verklaring is uitgegeven door ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk. 'Het is voor het eerst dat ik bij verkiezingen zo een openlijke bemoeienis in interne aangelegenheden meemaak', zegt ze. 'Hoe arm we ook zijn, hoe zeer we ook mogen pinaren. De trots van de natie moeten we altijd hoog houden. We zijn geen kolonie.'

In deze verklaring zegt ambassadeur Joly geschokt te zijn door de felle reactie van Silos:


Volgens hem verwart de OKB-voorzitster de in Paramaribo geaccrediteerde ambassadeurs met de waarnemersstatus die de Franse ambassade heeft gekregen van het instituut. Joly zegt, dat in samenspraak met zijn collega's de gezamenlijke verklaring vrijdag is uitgegeven, maar dat de Franse ambassade los daarvan een verslag zal uitbrengen over haar waarneming van de verkiezingen wanneer alle processen zijn afgerond. Dat verslag zal ook aan het OKB worden aangeboden.
 
'Ik was persoonlijk geschokt door de onbeleefde aanvallen van mevrouw Van Dijk-Silos op mij, op mijn regering die mij had opgedragen de gezamenlijke verklaring te ondertekenen, maar ook op de Europese Unie, die een essentiële samenwerkingspartner van Suriname is', aldus ambassadeur Joly.

De OKB-voorzitster heeft geen boodschap aan de reactie van de diplomaat. Ze zegt dat het instituut formeel haar beklag zal doen bij de minister van Buitenlandse Zaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten