zondag 31 mei 2020

Binnenkort zachte leningen voor particuliere erfgoedgebouweigenaren

(Bron foto: Zoom.nl)
PURP gaat op zoek naar een betrouwbare financiële partner


Veel particuliere eigenaren van erfgoedgebouwen zijn financieel niet in staat hun historische panden op te knappen, vanwege de regels die de monumentencommissie eist alsook de hoge kosten die hiermee gepaard gaan. Het  Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) brengt binnenkort verlichting door zachte leningen te verstrekken aan deze particuliere erfgoedgebouweigenaren. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zondag 31 mei 2020.

PURP gaat eerst op zoek naar een betrouwbare financiële partner, zodat zij het bedrag van 1,65 miljoen Amerikaanse dollar ter beschikking kan stellen. Suriname komt voor de rehabilitatie van de historische binnenstad en omgeving, die vallen binnen de Unesco Werelderfgoedlijst, in aanmerking voor een IDB-lening (Inter-American Development Bank) van twintig miljoen Amerikaanse dollar. Een deel van de lening, 1,65 miljoen Amerikaanse dollar, wil PURP in een fonds onder brengen om zodoende gesubsidieerde leningen aan particuliere erfgoed gebouweigenaren te kunnen verstrekken.

'Met de financiële instellingen bedoelen we zowel commerciële banken als non-profitorganisaties. Met hen willen wij overeenkomsten sluiten, waardoor eigenaren van historische gebouwen in aanmerking komen voor een lening', zegt PURP-coördinatrice Natasja Deul De geselecteerde respondent zal samenwerken met onder meer PURP, het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en het ministerie van Financiën om het Surinaams Werelderfgoedfonds te beheren.

Deul benadrukt, dat er nog geen gesprekken gevoerd zijn met de particuliere eigenaren. Pas als er een financiële partner is gevonden, zal de organisatie hen oproepen om hun financieringsplan in te dienen. 'Men komt niet automatisch in aanmerking voor een lening. Je moet een voorstel indienen om aan te geven wat je precies gaat doen en welk deel je door eigen inbreng zal realiseren', aldus Deul ze uit.

De lening is bedoeld voor renovaties, opknapbeurten, maar kan ook aangewend worden om het historisch pand om te bouwen tot een commerciële unit. 'Het kan van alles zijn, want we stimuleren activiteiten in onze historische binnenstad. Het moet een combinatie zijn van wonen en commercieel gebruik door de particuliere eigenaren.'

De geselecteerde rehabilitatieprojecten zullen invulling moeten geven aan de beleidsdoelen van PURP;

het revitaliseren van het historisch centrum als motor voor economische ontwikkeling; 
het ondersteunen van cultureel erfgoed van de stad door historisch behoud, kunst en cultuur; 
het aantrekken van ondernemers en particuliere investeerders, toeristen en ingezetenen. 

Alleen historische gebouwen die vallen binnen de Paramaribo Werelderfgoedsite van de Unesco en de voorgestelde bufferzones komen in aanmerking voor de zachte lening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten